על הדרך לעכוקובי פינקלר

"אינו דומה טעם דג העולה מימי טבריה לטעם דג העולה מימה של עכו" אמרו חז"ל וכדי לבדוק  מה חדש בממלכה הקסומה הזו של עכו, הצפנו ועלינו לאחת משבעים וארבע ערים ברחבי תבל שנבחרו על ידי "אונסקו" כמפעלי תיירות ראויים לציון.בקיץ 1267 מגיע לעכו הרמב"ן, ראש הקהילה היהודית בברצלונה , והוא בדרכו לירושלים. את  תפילות ראש השנה באותה השנה בחר הרמב"ן לקיים בעכו. ידע הוא רבי משה בן נחמן את הסיבה כנראה.

סיור מחודש בעכו מגלה  עולמות חדשים וצפונות נסתרות .הרבה מילים כבר נאמרו על עכו אך ככל שעובר הזמן נדמה כי מדובר במעיין אטרקציות שרק הולך ומתגבר. סיור ברחובות העיר העתיקה , במנהרת הטמפלרים, בחדר הגרדום ,באולמות האבירים ובחאן המשוחזר להפליא  מכיל בחובו סיפורי גבורה ( בין חדרי בית הכלא האימתניים) ארכיטקטורה קסומה מעל ומתחת לפני האדמה, (בחאן אל עומדאן) סמטאות שמובילות אותנו למקומות רחוקים, נופים טבעיים, ים כחול, מטעמים אוטנטיים והרבה רוחב לב יהודי.

בתקופת דוד ושלמה מוזכרת עכו כחלק ממלכת ישראל , ומאז היא שוב ושוב מחליפה ידיים: עכו נכבשת על ידי אלכסנדר הגדול , הרומאים מעניקים לה מעמד של עיר איטלקית ( עד הים נמל הדייגים מכונה כיכר ונציה), המוסלמים כובשים אותה ל-500 שנה , הצלבנים מותירים בה את רישומם למשך 200 שנה, התורכים מבצרים את חומותיה והבריטים משתמשים במבניה כדי לכלוא בו ויהודים ולהוציאם להורג. אלף שנים של מסע במנהרת הזמן, כל פינה קסומה מקודמתה.

בחמאם התורכי , מאתריה היפים והמרתקים מתעוררת עכו  לחיים באמצעות מחזה דמיוני,המבוסס על שושלת בלנים החושף את סיפורה של העיר בתקופת התורכים. מבעד לעיני הבלנים מקבלת ההיסטוריה ממד עסיסי במיוחד. סיפור מופלא המגיע לשיאו בחדר האחרון עם הבלן חאג' באשיר- הבלן האחרון  השוזר את סיפור החמאם בתולדות עכו ובחיי החברה הפעילים שהיו בה.  ומעל הכל  המסלול  היהודי בו פתחנו את הסיור. שילוט מסודר מוביל את המסייר ברחובותיה של העיר  ל-28 אתרים יהודיים , ברחבי העיר. 

מוזיאון לוחמי המחתרות

לא הרחק משפת ימה של עכו מוזיאון לוחמי המחתרות, הממוקם במצודה בחלקה הצפוני של העיר העתיקה. זו נבנתה בתקופת השלטון התורכי על מסד צלבני ושימשה כארמונם של שליטי האזור. בתקופת המנדט שימשו המצודה והמבצר כבית סוהר מרכזי, בו נכלאו לוחמי המחתרות מארגוני ה"הגנה", האצ"ל ולח"י שנתפסו בעת מאבקם לעצמאות.

חדר מיוחד מוקדש במקום לזאב ז'בוטינסקי ואפילו תמונתו מתנוססת שם בגאון. המוזיאון מעניק למבקר חוויה ייחודית במקום בו אירעו ההתרחשויות ההיסטוריות וממחיש את אורח חיי האסירים בכלא. חיזיון אור-קולי פורש את סיפור פריצת כלא עכו.באתר מוקדשים חדרי הנצחה לתשעת הנופלים בפריצה ולתשעת הרוגי המלכות אשר נתלו בתא הגרדום שבכלא. תשלום סמלי בכניסה. טלפון: 04-9911375.

בית כנסת הרמח"ל

הליכה קצרה בתוך רחובות העיר העתיקה על פי שילוט הנראה בכל רחבי השטח מוביל אותנו לבת הכנסת של הרמח"ל (רבי משה חיים לוצטו) בעל "מסילת ישרים". הרמח"ל נולד בפאדובה שבאיטליה ובתום תלאות רבות התיישב דרך קבע בעכו, בה מצא לבסוף את מותו במגפה. המקום פתוח לקהל ובתיאום עם הגבאי אפשר לקבל הדרכה לא כל תשלום. (050-5377132(

כל מי שנכנס בשערי בית הכנסת ישים ליבו מיד כשיכנס לשתי עובדות מעניינות: אין בבית הכנסת בימה ואף עזרת נשים לא בנמצא. מסתבר שהרמח"ל סירב לעלות לבימה ותפילות הייתה ממעמקים קראתיך ה'. הוא ציטט את חז"ל שגרסו "רד לפני התיבה" ולכן נהג לקרוא בתורה מתוך בור ברצפת בית הכנסת. על פרוכת ארון הקודש רקומות המלים מתהילים "ממעמקים קראתיך השם".



אור תורה לג'רבה

לא הרחק משם בית הכנסת "אור תורה" בית הכנסת שנבנה באי ג'רבה בשנת גשנ"ח לפני 2404 שנים, ועל פיו נבנה בית הכנסת בעכו. כמנהג הקהילה התוניסאית הוקמו בבית הכנסת 7 היכלות שהם למעשה 7 ארונות קודש בתוך היכל ענק.

סיור בתוך בית הכנסת מגלה עולמות נסתרים. לכל היכל הקדישו בבית הכנסת תחום וכך לדוגמא בהיכל הראשון כל הדלתות מוקדשות לשבטי ישראל בעולם. מבנה בית הכנסת מעורר התפעלות כבר מבחוץ והוא מתנשא לגובה של שלוש קומות וחצי שכולן מצופות פסיפס.

מאות מטרים מבית הכנסת ואנחנו עומדים במעגן הסירות, נמלה של עכו. לכאן הגיעו הרמב"ם, הרמב"ן וגדולי ישראל אחרים.

נפנה לכיוון צפון מזרח ונגיע עד מהרה לשער היבשה. אל מול השער קורת עץ ששימשה כעמוד תליה. כשקוראים את הפסוק מספר שופטים ניתן להבינו עד מהרה "שופטים ושוטרים תיתן לך בכל שערך". אל מול השער היה גזר הדין ניכר בעליל.

אי אפשר לסיים בלי גולת הכותרת החדשה של העיר במעלה החומה "אוצרות בחומה".

אוצרות בחומה

זהו מוזיאון נפלא, המחולק לשני אגפים: האחד משחזר שוק מן המאה ה-19, השני מוקדש לאספנים ואוספים. דן מנהל המקום יחד עם אנשי צוותו יצרו במקום שוק משוחזר המציע טיול בגליל של לפני מאה שנה. הוא מציג את חנותו של הכובען על כלי עבודתו המקוריים, לצידו חרש העץ, עמדת הנפח עם כליו ועם תוצרי עמל כפיו, הרצען, קולעת הסלים, הצורף, הרוקח. באגף השני מוצג סלון דמשקאי, אוספים של כלי קודש ועששיות, מנעולים ופעמונים ותערוכות מתחלפות. בחצר הפנימית יש גינה מטופחת המשקיפה על העיר עכו. 04-9911004

והיכן לנים?

במלון " קלאב חוף התמרים" בעכו.

אל מול חומותיה של העיר העתיקה בעכו  מצפון והר הכרמל הנושק לים ולמפרץ חיפה מדרום , במבואות העיר עכו הציורית והקסומה שוכן מלון "חוף התמרים", אחד מאתרי הנופש המגוונים בישראל .

 מיקומו  ואופיו של המלון מקנה לו את יתרונותיו. מיקומו,  במרחק הליכה קצרה  (מתאים מאד לשומרי שבת), לבית הכנסת התוניסאי המפואר שלו 7 היכלי כסף  (ראו מסגרת). בתוככי העיר העתיקה  תוכלו להתפלל בבית הכנסת של הרמח"ל, בעל מסילת ישרים, סיפור של בית כנסת שעזרת נשים אין בו ומיקומו של החזן הוא בקרקעית האולם כנאמר " ממעמקים קראתיך ה'". אז בתי כנסת מיוחדים יש ובשפע, אוירה קסומה של חוף ים, שלל מרחבים פתוחים, נמל וחוף  הנשקפים מכל  חדרי המלון והרבה מאוד חמימות של הצוות.  נתי קרקובר מנהל המלון  דואג שכל אחד יקבל כאן יחס אישי והוא אכן כזה.במלון 125  חדרים המעוצבים בסגנון מודרני, הריהוט נוח והצבעים משרים אווירה של נועם ושלווה

אופיו המיוחד של המלון, הגיוון הרב של המתקנים ומיקומו, יוצרים אין ספור של אפשרויות לחופשה בלתי נשכחת בכל עונות השנה.  הוסיפו לכך את מיקומו המאפשר טיול רגלי לעכו העתיקה(כשעתיים) הכולל את אולמות האבירים(כניסה בתשלום) , מוזיאון עוקשי, מערת הטמפלרים, הנמל והשוק הססגוני  והרי לכם חופשה מושלמת ומותאמת לציבור הדתי בכשרות רבנות עכו. ועל האוכל כבר דיברנו? מושקע, טעים ואפילו על הילדים חושבים כאן בהכנת האוכל. טל. 04-9877777