
בריפוי הטבעי אנחנו מעוניינים לסייע לגוף לסלק רעלים מחד ולחדש רקמות מאידך. אחד הכלים הטיפוליים שאנחנו משתמשים בהם הוא טיפול שנקרא הידרותרפיה, שהוא טיפול באמצעות מים. הטיפול מתבסס על תגובת הגוף למים ומושתת על חוק שנקרא חוק הפעולה והתגובה.
על פי חוק זה ההשפעה המשנית של כל פעולה מבחוץ על האורגניזם החי שווה להשפעה הישירה שלהם, אך הפוכה ממנה לחלוטין. במילים אחרות, כל פעולה על הגוף יוצרת תגובה שהיא בדיוק באותה עוצמה בכיוון הפוך ולמשך זמן רב יותר. למעשה, פעולת התגובה מאזנת את הגוף, אלא שהאיזון הוא לאורך יותר זמן מאשר הפעולה.
לדוגמה, כשאדם רוחץ גופו במים חמים נוצרת פעולה ראשונית של חימום עור הגוררת אחריה את פתיחת הנקבוביות. זה עובד כל זמן שהמים זורמים על הגוף. התגובה המשנית לפעולה זו היא כיווץ הנקבוביות באותה עוצמה למשך כל היום.
כיוון שכך, העור, שהוא אחד האיברים שמהם מופרשת פסולת מן הגוף, יפריש פחות רעלים. לעומת זאת, כשמתקלחים במים קרים הנקבוביות נסגרות למשך זמן זרימת המים הקרים על העור. כשהגירוי נגמר, הנקבוביות נפתחות למשך כל היום. זו ההשפעה המשנית של התגובה, וזו הסיבה שבגללה כדאי לסיים כל מקלחת במים קרים.
מעלות רבות למקלחת קרה
המקלחת הקרה היא רפואה מונעת לכל דבר. הבעל שם טוב מלמד שמי שרוצה לשמור על בריאותו יטבול מדי יום במים קרים. ואכן, טבילה קצרה במים קרים או מקלחת קרה מחזקים את המערכת החיסונית שלנו. מחקר שנערך בשנת 1993 באנגליה מצא כי לאנשים שמתרגלים מקלחת קרה יומית הייתה עלייה משמעותית בייצור תאי הדם הלבנים בגוף, שהם התאים שאחראים על המערך החיסוני בגופנו.
המקלחת הקרה גם משפרת את זרימת הדם ואת תפקוד כלי הדם. פרט לפתיחת הנקבוביות, יש תגובה נוספת לפעולה זו: כשהמוח מקבל איתות מהעור על מגע של מים קרים, לאחר התגובה הראשונה של כיווץ הנקבוביות הוא גורם לפעולה נוספת והיא לשלוח דם לכל חלקי הגוף שבאו במגע עם הקור, על מנת לחמם. כך אנו משיגים שיפור של קצב זרימת הדם שלנו והעלאת יעילות העורקים. זאת ועוד, אחד מתפקידי הדם הוא הזנה של התאים בחמצן ובחומרי תזונה, וכך אנו מבטיחים תנועה תקינה במערכת והגעה של חומרים חיוניים לכל האזורים. זו גם אחת הסיבות לכך שמצב העור משתפר כתוצאה ממקלחות קרות.
בנוסף לכך, המקלחת הקרה משפרת את מצב השיער. כשאנחנו שוטפים את שיער ראשנו במים קרים, הגוף סוגר את הנקבוביות בקרקפת וכך מונע מעור הקרקפת לתפוס לכלוך וליצור קשקשים. כמו כן, זה מחזק את אחיזת זקיקי השיער בקרקפת ומקטין את תופעת הנשירה.
מקלחת קרה משפיעה גם על מצב הרוח. כאשר הגוף חש בקור, המוח מגיב לכך על ידי שליחת כמות עצומה של איתותים חשמליים והפרשת אדרנלין לזרם הדם. עוד נמצא כי לאחר חשיפת הגוף למים קרים מופרש נוירוטרנסמיטר (מוליך עצבי) שנקרא נוראדרנלין וקשור לעלייה במצב הרוח. תוסיפו לזה את העובדה שמים קרים מסייעים בשיכוך כאבים ומחזקים את מצב רוחו הכללי של האדם - ויש לנו סיבה טובה לחייך.
ועוד דבר, חשוב לא פחות. המקלחת הקרה מסייעת לירידה במשקל. בגופנו קיימים שני סוגים של תאי שומן: שומן חום ושומן לבן. השומן הלבן אוגר אנרגיה וגורם למעשה להשמנה. השומן החום, לעומתו, אחראי על ויסות הטמפרטורה בגוף ופעולתו היא שריפת קלוריות על מנת לאפשר לגוף להתחמם. מנגנון זה פועל רק כשקר לנו, ובכלל זה נמצאת המקלחת הקרה. בנוסף לכך, מקלחת יומית של מים קרים מעלה את קצב חילוף החומרים בגוף, שמצדו מסייע לירידה במשקל.
אז איך מתחילים?
אפשר לסיים כל מקלחת במעבר הדרגתי לאזור המים הקרים, ואז לעמוד מתחת לזרם הקר במשך שתי דקות. רצוי להתמקד בנשימות, לנשום עמוק ולאט ולדמיין את עצמך במסע ארוך במדבר החם. כמו כן, מומלץ להתחיל את היום עם מקלחת קרה ולא לעשות זאת לפני השינה, וכדי להקל על הרתיעה והקושי ממגע עם המים הקרים אפשר להרטיב קודם אזורים שונים בגוף.
לחלופין אפשר להשתמש בשיטה הנגדית של קפיצה למים הקרים (ואם את גרה בסמוך למעיין או בור מים – זכית). חשוב לא לקפוץ למים קרים לאחר פעילות גופנית מאומצת כדי להימנע מירידה קיצונית בחום הגוף, דבר שעלול להיות מסוכן.
פורסם ב''פנימה''