ראש הממשלה בנימין נתניהו, נשיא קפריסין ניקוס אנסטסיאדס וראש ממשלת יוון אלכסיס ציפראס נפגשו היום (חמישי) בירושלים למפגש פסגה שני, זאת לאחר שנפגשו בניקוסיה בינואר בתחילת השנה.

בירושלים אומרים כי המפגש הטריטראלי השני משקף את היחסים הקרובים והמתהדקים בין המדינות.

ליחסים בין שלוש המדינות חשיבות אסטרטגית לחיזוק היציבות ומיסוד מסגרת קבועה של מדינות בעלות אינטרסים משותפים.

כמו כן, נחתם הסכם טריטראלי בין שלוש המדינות לקידום הטכנולוגיה והמחקר והפיתוח עבור פרויקטים משותפים. המנהיגים סיכמו כי המפגש הבא יתקיים בסלוניקי במהלך 2017.

ראש הממשלה נתניהו אמר בפתח הפגישה, "זהו מפגש של ידידות אמיתית. אנו חולקים ערכים משותפים. אנו שלוש דמוקרטיות במזרח אגן הים התיכון. לפני שנים לא מעטות הגענו למסקנה שנוכל להרוויח רבות משיתוף פעולה בינינו ואנו עושים זאת. ההסכם שעליו חתמנו היום הוא ראייה לכך".

הוא הזכיר את גל הדליקות והסיוע ששתי המדינות השכנות העניקו לישראל. "לפני מספר ימים זכינו לסיוע של לוחמי אש מקפריסין ומיוון בכיבוי שריפות ענק שהשתוללו ביערות ואיימו על העיר חיפה. הסיוע משתי המדינות היה משמעותי ואנו מודים לכם על כך מקרב לב. אנו, מצדנו, שלחנו מטוסים לסייע בכיבוי שריפות שהשתוללו לאחרונה בקפריסין. זאת דוגמה מוחשית לשיתוף הפעולה בינינו וכיצד הוא מציל חיים. אך הוא עשוי להיות אף הרבה מעבר לכך".

נתניהו אמר כי הצעד המשותף הבא היה הקמת כוח הצלה אזורי. "דנו עכשיו בהקמת כוח חירום איזורי, כוח רב-לאומי שיהיה מתואם לא רק בעתות משבר, אך גם יהיה לו מרכז בקרה משותף, ויהיו שותפים בו לא רק שלוש המדינות שלנו אלא גם מדינות נוספות שיצורפו. נתכנן את הקמת הכוחות הללו למטרות של כיבוי שריפות, רעידות אדמה, שיטפונות חיפוש, הצלה ועוד. אני חושב שזה רעיון חשוב ואני שמח שיש בינינו הסכמה לקדם אותו. הוא יחזק את שיתוף הפעולה בינינו בתחום זה ויעלה אותו לגבהים חדשים".

הוא הוסיף, "יש כאן פיתוח חדש. אנחנו הסכמנו לקדם כוח הצלה וכוח של שירותי חירום רב-לאומי אזורי, שירכיבו שלוש המדינות שלנו - ישראל, יוון וקפריסין - אבל אנחנו רוצים להוסיף מדינות נוספות לחמ"ל משותף למצבי חירום מול שריפות, מול רעידות אדמה, מול הצפות ומצבים אחרים, כשאנחנו רוצים לתכנן את מבנה הכוח ולחלק את המשימה הזאת בין המדינות השונות, דבר שמאוד יעזור לביטחון, והבטחת החיים של אזרחי כל המדינות כאן באזור וגם מדינות נוספות".

ראש הממשלה סיפר כי השלושה דנו גם ב"נושאי כלכלה, מחקר ופיתוח, אנרגיה, שהוא נושא נרחב. יש לנו שדות גז, יש לנו אינטרסים משותפים ואנו רוצים לבחון את פיתוחם של שדות הגז הללו ואספקת הגז לשווקים אירופאים. אנו משקיעים בנושא הזה זמן ותשומת לב ואני מקווה שנוכל להתקדם בו".

"אני חושב שאחד הדברים שהשתנו הוא המודעות שיש לרבים באיזורנו לחשיבותה של תרבותנו המשותפת. ומחויבותנו המשותפת לדמוקרטיה, לזכות לחיות בחירות, שגשוג וביטחון, ואני מקדם בברכה את ההזדמנות לקדם את הערכים המשותפים שלנו והאינטרסים המשותפים שלנו כאן בירושלים יחד אתכם", אמר נתניהו למנהיגים האורחים.

במפגש אנרגיה טרילטרלי של ישראל, קפריסין ויוון סיכם השר שטייניץ עם מקביליו, כי שרי האנרגיה של המדינות ייפגשו עם נציב האנרגיה של האיחוד האירופי - בכדי לקדם את הקמת צינור הגז בין ישראל, קפריסין ויוון שאמור להגיע בהמשך גם לאיטליה.