פרטי סיומו של המשבר באל על עדיין מתבררים, ואולם סקר שמפרסם 'דה מרקר' מלמד כי 21 אחוזים מהנוסעים איבדו את האמון בחברה בעוד 39 אחוזים עודם רואים באל על חברה מועדפת לטיסה.

בראיון לערוץ 7 מתייחס סוכן הנסיעות אפרים קמיסר לנתונים וליחסם של נוסעי אל על לחברה בימים שלאחר המשבר.

את דבריו הוא פותח בתיאור הימים הקשים שעברו על סוכני הנסיעות בתקופת המשבר באל על. לדבריו "זה היה באמת הזוי. סיימנו יום עבודה רגיל ואז פתחנו בכל ערב חפ"ק שבו נוכל לשמוע אם הטיסות עומדות לצאת".

לדבריו מוקד המשבר היה בטיסות הארוכות יותר בעוד הטיסות לאירופה יצאו בזמן. זאת מאחר שבמוקד המחלוקת בין ההנהלה לטייסים היה המידע לפיו טייסים מאריכים בשעה את הדרך לניו יורק כדי לעבור את טווח 12 השעות ולקבל שכר מוגדל. "לכן כאשר עשו שריר עשו אותו בטיסות הארוכות", הוא אומר ומציין כי הפגיעה בטיסות ארוכות משמעותית להרבה יותר נוסעים, שכן בעוד מטוס לטווחים האירופים נושא בתוכו כ-120-130 נוסעים, מטוס לטווחים הארוכים טס ועליו 400 נוסעים.

"את הימים הללו עברנו ומוזר לחשוב שאנחנו שמחים לראות שהטיסות יוצאות בזמן" הוא אומר ובהתייחסו לסקר שמוצג בדה מרקר הוא מציין כי נוסעים שהועברו לחברות אחרות וחוו את אופי הטיסה בהן כבר לא שש לחזור לאל על. "אם הוא נהנה יותר הוא אומר 'לא צריך, תודה. גם כך התייחסו אליי וגם ראיתי חברה טובה יותר. אין לי סיבה לחזור'. לכן הנתונים הללו משקפים את המציאות".

עם זאת לדבריו בשלב זה אי אפשר ללמוד באמת על מצבה של אל על שכן מדובר בתקופת שיא של טיסות סוף השנה האזרחית, והדבר נותן מעט מרווח מחיה לאל על, אך בעוד כחודשיים שלושה יתבררו נתוני האמת. "ידוע לי שבאל על עובדים על התכניות, אבל לא הוציאו אותן עדיין כי בתקופה הזו אין צורך. זה כמו מאפיות בערב החגים. אף אחד לא מחרים מאפייה כשצריך אותה בערב החגים", הוא אומר בהתייחסו לתכניות השיקום של אל על לאחר ימי המשבר, ומוסיף כי בימי השגרה כשם שמאפיות ייצאו במבצעים כך גם אל על תציג את תכניותיה, בעיקר בחודשיים שלפני פורים.

קמיסר משוכנע שיש כמה וכמה הצעות שניתן להעלות ולייעץ בהן לחברת אל על כיצד להתמודד עם המשבר, בעיקר מול המגזר הדתי והחרדי, ולנוכח הגעתם של מטוסים חדשים בקרוב, אך מאחר שהתקופה היא כאמור תקופת שיא בטיסות לא מדברים על כך. "בעוד חודש הנושא הזה יעלה חזק. הם יצטרכו את הנוסעים ויעשו הכול כדי לקבל אותם".

על מצבה הכללי של אל על מול החברות המתחרות מסביר קמיסר ומציין כי בעוד האוכלוסיה הישראלית גדלה בכמה מיליונים בשנים האחרונות נותרה החברה עם אותו מספר מטוסים. "בעשור האחרון חברת אל על סגרה יותר יעדים מאשר פתחה יעדים. הם לא מנסים להתפתח אלא לשמר את הקיים. הם מסתפקים בשימור מאות אלפי הלקוחות הקבועים שלא יעברו לחברות אחרות כי באל על עוזרים להם למלא את הטפסים באנגלית. הם לא מנסים לגדול".

לזאת הוא מוסיף ואומר כי כאשר יגיעו המטוסים החדשים, 787 לטיסות לניו יורק במקום הג'מבו הישן ירדו מספר הנוסעים לטיסה כיוון שבמטוסים אלו יש 280 מקומות במקום ה-400 שבג'מבו. "זה לא מפחיד אותם ולא מטריד אותם. הם רוצים לשמר את הקיים ולא חושבים בגדול".

כמי שמצוי בקשר ישיר עם החברה החרדית והדתית קובע קמיסר כי חלפו הימים בהם הסתמכה חברת אל על על נאמנותם של הלקוחות הדתיים הממשיכים לטוס בגלל האוכל הכשר והצוות הישראלי. "בציבור החרדי והדתי פתוח לגמרי ושמח לגלות את החברות האחרות. "לגבי האוכל הכשר אל על שוגה בגדול. היא לא מצליחה להעביר מסר לאנשים עד כמה היא מתאמצת עבורם בנושא האוכל הכשר. מזון גלאט לילדים יש רק באל על, אבל הם לא משקיעים בפרסום. הם רק רוצים לשמר ולא להתפתח".

לדבריו נוסעים חרדים רבים מבקשים ממנו טיסות בחברה הירדנית ומבהירים שאינם חוששים מהאנשים שלצידם במטוס. "הציבור החרדי כבר לא שבוי אצל אף אחד. הנוסע הישראלי ייסע במקום שטוב ונוח לו וכדי שהוא יחזור לאל על הם יצטרכו לעבוד קשה".

עוד מוסיף קמיסר ומספר כי לטעמו הנוסע הישראלי אינו מודע למתרחש בחברות הטיסה של נסיכויות המפרץ המטפסות אל צמרת הדירוגים הבין-לאומיים של חברות הטיסות. לדבריו מתוך עשרת המקומות הראשונים חמישה שמורים לחברות המפרץ שאליהן הנוסע הישראלי כמעט ולא מגיע כיוון שנצרכות לטיסה בהן שלוש טיסות – מישראל לעמאן, מעמאן לאבו דאבי ומאבו דאבי להונג קונג, לדוגמה. "זה ארוך עבורנו ולכן כמעט שאין חשיפה לנוסע הישראלי, אבל הנוסע הגרמני השוויצרי והאמריקאי משתמשים בחברות הללו בהמוניהם. יש כעת מלחמה בין ממשלת ארה"ב לחברות התעופה שם כי הם לא מצליחים לגבור עליהם. הם מביאים את הנפט בזול, הם נותנים טיסות בזול עם שירות נפלא ויש מלחמות של שנים בין הממשל לחברות הללו".