משרד הביטחון התיר לפרסם היום פרטים נוספים על פעילותו של חיל האוויר במלחמת ששת הימים.

הסיכום שמציג משרד הביטחון נפתח במילותיו של רמטכ"ל המלחמה יצחק רבין, "כושרו של חיל האוויר הישראלי, תעוזת טייסיו ומסירותם של צוותי הקרקע שלו – הם שהעניקו לצה"ל את האפשרות לנצח במלחמת ששת הימים בזמן קצר והם שמנעו סבל ואבדות בקרב האוכלוסייה האזרחית.

זאת, הואיל ושבירת כוחו האווירי של האויב, עד כדי השמדה גמורה כמעט, העניקה לחיל האוויר הישראלי עליונות מלאה ושליטה גמורה באוויר..."

בהערכת המצב אמר מפקד חיל האוויר מרדכי הוד, "רציתי להבטיח במאה אחוזים שהמכה על חיל האוויר המצרי הראשונה תהיה במקסימום הכוח... לא התייחסתי ברצינות יותר מידי לח"א הסורי, וידעתי שזה יכול להיות לא נעים אבל זה לא יכול להיות רציני...".

מבצע מוקד
מבצע מוקדצילום: באדיבות ארכיון צה''ל במשרד הביטחון

על אפקט ההפתעה נבחרת שעת ש' עליה יש לשמור על סודיות מלאה, נאמר בתמצית הדברים שהובאו בפקודת מוקד.

היו מספר תכניות לצה"ל, לתקוף את סוריה בלבד, או מצרים בלבד, אולי נגד מצרים וסוריה או מצרים סוריה וירדן, בנוסף לתקוף גם את לבנון ועיראק. בכל מקרה, האויב העיקרי הוא מצרים.

מפקד חיל האוויר אמר אז בסיכומו של המבצע, "אני ידעתי שחיל האוויר המצרי יקבל מאתנו מכה כזו שאחרי זה הוא יעסוק אתנו במלחמת קיום והוא לא יעשה שום דבר על הקרקע".

במבצע מוקד היו כמה גלי תקיפה, נערכו 183 גיחות, מתוכן 173 לצורך תקיפת שדות התעופה והנותרות לצרכי צילום ופטרול. מטרת הגל הראשון הייתה לפגוע במרבית המטוסים הנמצאים על הקרקע ולהוציא מכלל שימוש את מסלולי הטיסה.

בגל הראשון הייתה השקעה רבה, לפי עדותו של מפקד ח"א, מאחר והיה חשש ממשי על העיר תל אביב.

חיל האוויר המצרי איבד מכוחו כבר בגל הראשון. מכוחותיו של חיל האוויר הישראלי בגל הראשון נפגעו 10 טייסים - חמישה הרוגים, שניים שבויים, ושלושה פצועים.

הגל השני של התקיפה עמד בסימן אלתור, תושייה ושינוי משימה באוויר, נאמר. הוא ארך 104 דקות. בסיני לא נותרו מטוסים שהיה צריך להשמיד כיוון שבגל הראשון כבר נעשתה העבודה. בגל התקיפה השני נהרג טייס אחד ומטוסו אבד.

בגלי התקיפה השלישי והרביעי הורחבה התקיפה האווירית בעקבות תקיפת האויב את דגניה א', את שדה התעופה במגידו, קיבוץ עין המפרץ ובית ההבראה בכפר חורש.

בצהרי החמישה ביוני נלחם חיל האוויר הישראלי נגד ארבעה חילות אוויר: מצרים, סוריה, ירדן ועיראק.

בסיכומו של גל תקיפה זה, שדות התעופה בירדן הוצאו מכלל שימוש אך בגל זה נהרגו מכוחותינו 5 לוחמים, שניים נלקחו בשבי ושניים נפצעו.

החל מהיום השני הותקפו שדות התעופה בהם שדה התעופה בעיראק, זאת בעקבות תקיפת המטוס העיראקי (טופולוב) מעל נתניה וידיעות שהעיראקים עומדים לתקוף את שדה התעופה בחצור וברמת דוד.

הסיכום של יחידת ההיסטוריה מסתיים באבדותיו של חיל האוויר הישראלי בששת הימים - 24 טייסים נהרגו, שבעה נפצעו ו-11 נפלו בשבי.

"התכנית להשגת העליונות האווירית כפי שהיא מוצאת ביטוי בתכנית האב מוקד השיגה את כל המטרות שהציבה לעצמה", אמר אז מפקד חיל האוויר מרדכי הוד.

באדיבות ארכיון צה''ל במשרד הביטחון שם הצלם: מיקי אסטל, במחנה
שרידי מטוס תובלה מיצרי שנפגע ב''מבצע מוקד'' בסיני או באל – עריש או בביר גפגפה
שרידי מטוס תובלה מיצרי שנפגע ב''מבצע מוקד'' בסיני או באל – עריש או בביר גפגפהבאדיבות ארכיון צה''ל במשרד הביטחון שם הצלם: מיקי אסטל, במחנה
באדיבות ארכיון צה''ל במשרד הביטחון שם הצלם: מיקי אסטל, במחנה
באדיבות ארכיון צה''ל במשרד הביטחון שם הצלם: מיקי אסטל, במחנה
באדיבות ארכיון צה''ל במשרד הביטחון שם הצלם: גרשון גרא, פיקו
באדיבות ארכיון צה''ל במשרד הביטחון שם הצלם: מערכת במחנה
באדיבות ארכיון צה''ל במשרד הביטחון שם הצלם: מדור לתולדות חיל
באדיבות ארכיון צה''ל במשרד הביטחון שם הצלם: מיקי אסטל, במחנה