
פסח הוא זמן התחדשות, זמן יציאה מעבדות לחירות. ואנו, נשות ישראל, עיקרו של בית, לנו ניתנה הרשות והזכות לחדש את מקדשנו הקטן לכבוד חג האביב.
ידוע לכולנו שהעבודה לקראת פסח מתמקדת כמעט כולה בניקיון המטבח מחמץ. אבל רבות מאיתנו מסתכלות על הבית בתקופה זו, במיוחד אחרי פורים, ורוצות גם שינוי והתחדשות. הניקיון לפסח עצמו הוא תוצר של מה שעשינו כל השנה.
אני מזמינה אתכן לחשוב כיצד אפשר להפוך את פסח לזמן קצת פחות מלחיץ ומאיים, זמן של הוצאת החמץ והתחדשות כאחד.
כשאני מנקה לפסח אני שומרת על שגרה קבועה וניקיון רגיל. לדוגמה, אם ניקינו חדר מסוים יש לדאוג שזה לא יבוא על חשבון הכביסה, משום שבמצב כזה מצטברות ערמות כביסה שקשה להשתלט עליהן. כך גם לגבי שטיפת כלים, ארוחות צהריים וכו'.
אפשר להקל ולהכין ארוחות צהריים ליומיים, להשתמש בכלים חד-פעמיים וכדומה. בנוסף לכך, אפשר ואף מומלץ להכין ארוחות פשוטות שלא דורשות הרבה מאמץ.
כל פעולה שהתחלנו חשוב לסיימה. לדוגמה: אם התחלנו לנקות פינה או חדר, נסיים ונחזיר כל דבר למקומו, כמו למשל סחבה, חומרי ניקוי וחפצים. מומלץ לעבוד עם רשימה שבה נרשום את המטלות שבחרנו לעשות לפי סדר חשיבותן. כל פעולה שעשינו, נפרגן לעצמנו ב-√.
דורנו הוא דור של שפע. אפשר לקנות בגדים ורהיטים מיד שנייה ובמחיר זול. מצד אחד הדבר מאוד מקל על חיינו, אך מצד שני לרובנו יש נטייה להכניס חפצים ובגדים ולא להוציא. זכרי: הבית איננו מחסן! דאגי למסור או לזרוק לפח האשפה בגדים או חפצים, ולא להשאיר שקיות בחדרים. עדיף להניח במקום שייראה לעין ויציק, וכך נוכל להיפטר מהבלגן.
כל אישה בוחרת את הדרך שבה יותר נוחה לה להתכונן לחג הפסח. עלינו לזכור שלפסח צריך להתייחס בצורה בריאה. את החמץ אנחנו מבטלים בלב ושורפים בשריפת חמץ. אם הבית מבולגן, אז בפסח הזה נעשה רק מה שצריך כדי שלא יהיה חמץ. נעבוד בצורה מסודרת וניתן טיפים כיצד לתחזק את הבית כדי שלא נעבוד קשה.
את הקניות לפסח אפשר לחלק לשני חלקים. חלק ראשון: מזון. את המזון היבש, כמו למשל מצות, מיץ ענבים, שימורים וכו', אפשר לקנות כבר שבוע ויותר לפני הפסח. הדבר מותנה בכך שננקה ארונות מסוימים במטבח ונניח שם את מוצרי הפסח הכשרים. את קניית הפירות, הירקות, מוצרי החלב והבשר עדיף לקנות בסמיכות יותר לחג.
בתקופה זו ישנן מכירות מרוכזות של בגדים לחג. כמובן שאם הספקנו לעבור על ארונות הבגדים יהיה לנו קל יותר למקד את הקנייה. אם לא הספקנו - אין דבר, אפשר גם אחרי החג.
רוצה לחדש קצת את כלי המטבח ואת אביזרי הנוי של הבית, כמו למשל וילון אמבטיה, מצעים, תמונות וכו'? במעט כסף אפשר לרכוש חפצים שישמחו אותנו וייתנו לנו הרגשה של התחדשות.
לכל סוג של קניות לקראת הפסח כדאי לערוך רשימות מפורטות ובכך למנוע נסיעות חוזרות, עמידה בתורים ארוכים והוצאות כספיות מיותרות. השנה שבת הגדול חלה שבוע לפני ליל הסדר, דבר שמאפשר לנו התארגנות רגועה יותר לקראת החג. כמובן שאפשר בשבת זו להשתמש בכלים חד-פעמיים או בכל דבר אחר שימנע מאיתנו להיכנס ללחץ. את כיסא התינוק והכיסאות שיושבים עליהם בשבת אפשר לנקות אחרי השבת מכל חמץ.
בשבוע האחרון שלפני פסח נעסוק בהכשרת המטבח ושמירה על שגרה (דבר שמאוד לא פשוט לעשות כשכל הילדים בחופש), סיום הקניות, הגעלת הכלים וכמובן תחילת הבישולים. מומלץ מאוד לא להשאיר טוסטרים וכיסאות תינוק מלוכלכים לרגע האחרון. בדרך כלל ביום של שריפת החמץ יש תחושה כללית של רעב בקרב הילדים, שמרגישים את לחץ העבודה. מומלץ להכין אוכל מזין, מבושל ומשביע, כמו למשל מרק עוף, פירה וכו'. אם לא נכין, הילדים יסתובבו סביב המקרר בתחושת רעב בלתי פוסקת.
חג הפסח בנוי מהרבה פרטים, ולכל משפחה יש מנהגים שמתאימים אך ורק לה. הדבר החשוב לנו הוא שאנחנו מתחילות כל יום מחדש, ומה שלא הצלחנו לעשות היום - בעזרת השם נצליח מחר, ורק חשוב לא להתייאש! האצילי סמכויות, השתמשי בכל דבר שיכול לסייע לך, כמו למשל עוזרת בית, שואב אבק וכו'.
החג עבר ברוך השם בשלום. לפעמים כלים נשברים, או שאנחנו מעבירות אותם מפסח לימות השנה. ערכי רשימה מסודרת של כלים שצריך לקנות לשנה הבאה. את הרשימה הניחי באחד מארונות הפסח ותמצאי אותה בעוד שנה.
פורסם בפנימה