בבית הרב קוק בירושלים התקיים אתמול (ראשון) אירוע חלוקת תעודות לסיום התכנית להכשרת רבני קהילות בתחום הייעוץ הזוגי, 'ברוב יועץ'. על האירוע שוחחנו ביומן ערוץ 7 עם ישי לוי, מנהל הפעילות בתנועת 'מעייני הישועה' העומדת מאחורי התכנית.

לוי מספר כי הקורס הוקם כשיתוף פעולה של תנועתו יחד עם תנועת ברקאי, והיום יסיימו 55 רבנים את הקורס שמקנה להם יידע בסיסי בעקרונות הייעוץ הזוגי.

"ראינו שיש צורך גדול בייעוץ זוגי וראינו שמדובר במצרך יקר מכמה בחינות, גם יקר כי קשה למצוא מישהו שסומכים עליו בכניסה לעצב הרגיש ביותר בבית, וגם יקר כלכלית, הרבה אנשים לא יכולים לעמוד בהוצאות הייעוץ הזוגי המתמשך והחלטנו להכשיר רבנים לעניין, לפתוח קו טלפוני חינמי שיבצע בירור ראשוני".

על הבירור הראשוני שמתבצע בטלפון מספר לוי כי מדובר בבירור הכולל ראשית את השיתוף הראשוני שבו האדם מספר על סערת הרגשות שבה הוא נתון. מעבר לכך יש לוודא שאכן מדובר במקרה שנוגע לנושא ייעוץ זוגי, ושאין מדובר במקרה של אלימות, בעיות פסיכיאטריות וכיוצא באלה. בהמשך יש "לשמוע את הבעיה, לאתר את הבעיה. חמישים אחוז מהבעיות מסתיימות טלפונית עם עצות בסיסיות של היועץ אחרי שהכיר את הנושא מקרוב. יש מקרים שממשיכים לפגישות, או עם רבנים או עם אנשי מקצוע".

כדי לקיים את מתן הסיוע באופן יעיל "יש פריסה ארצית של אנשי מקצוע שמשתפים פעולה ורבנים מפנים אליהם". כשנשאל כיצד זה אנשי מקצוע שזוהי פרנסתם נכונים לשתף פעולה עם מיזם חינמי הנוגס לכאורה בשכרם שלהם, השיב לוי וציין כי "יש אנשי מקצוע שזה סוג של מעשר כספים עבורם, יש מי שהגדירו מספר לקוחות שיטפלו בהם חינם ומעבר לכך הם ייגבו תשלום. יש מי שלא דוגלים בשירות חינם כעיקרון, ואנחנו מסבסדים מחיר מוזל של 35 אחוזים מהמחיר האמתי".

על הקשר בין רב הקהילה לבעיות זוגיות הוא אומר כי "התברר שמופנה לרב כמעט כל מקרה בקהילה. הוא אמנם לא איש מקצוע בכל דבר, אבל מטבע הדברים דברים מובאים אליו בתחומים שונים, חינוך ילדים, זוגיות ועוד, ולכן אנחנו מאמינים שצריך לתת לרב כלים למיין את המקרים. אם אדם מגיע עם מקרה קל הוא יכול לטפל ואם לא הוא מעביר לאנשי מקצוע". בהקשר זה הוא מציין כי חלק מסוים מהקורס עוסק בעצם ההבנה והידיעה של הרב מהי מגבלת העיסוק שלו, היכן עבור הקו בין מקרה שבו בכוחו לטפל באופן אישי לבין המקרים אותם יש להעביר לטיפול מקצועי.

עוד נשאל לוי אם קיימים מאפיינים מיוחדים לייעוץ הזוגי בעולם הציונות הדתית. זאת לנוכח האכסניה שבה מתקיים האירוע, בית הרב קוק, והאישים הצפויים לכבד אותו בנוכחותם, הרבנים הראשיים לירושלים, הרב עמאר והרב שטרן, הרב בן דהן ואחרים.

במענה מציין לוי כי אכן כאשר פנה אליהם זוג חסידי גור הטיפול בהם היה מורכב יותר, שכן יש צורך להכיר את הניואנסים והדקויות המתאימים לכל קהילה ולכל מגזר, אך עם זאת הוא מעיר ומציין כי גם זוגות חילוניים פנו לקבלת ייעוץ דווקא מרב, בשל תחושת האמון שהם רוחשים דווקא לאישיות רבנית ולנכונות לקבל ממנה עצות ודרכי טיפול.