
פיוט | ארז נטף ואילן דמרי| אזמר בשבחין
כשכבר נדמה שגלי חידושי הפיוט דעכו אחרי שבתחילת העשור פרח ז'אנר אבן גבירול ורבי יהודה הלוי בפלייליסט הישראלי, מגיע ארז נטף ומחזיר את העשייה הפיוטית בשפה הישראלית בחזרה אל אור הזרקורים.
ארז הוא מוזיקאי מחונן, אנונימי וצנוע, אבל עם כישרון מתפרץ גדול שראוי להכיר, ודי בשיטוט קל בנבכי יוטיובו כדי להבין עם מי יש לנו הכבוד.
אמנם אנו לא ב'דה ווייס' ולא ב'כוכב הבא' ובאמת באנו לדבר על מוזיקה, אבל במקרה דנן באמת שאי אפשר להתעלם מהסיפור המדהים של הפרויקט החדש 'מתוניסיה לירושלים'. ומעשה שהיה כך היה: חודשיים לפני שאביו נהרג בפתאומיות בתאונת דרכים, קיבל ממנו ארז קלטת עם הקלטות ישנות של הסבא והסבא רבא בפיוטי תוניס ביחד עם הבקשה, שהפכה כעבור כמה שבועות לצוואה, "אני סומך עליך שתדע מה לעשות עם הקסטה". לארז לקח עשרים ושמונה שנה לעשות מה שצריך לעשות ולגאול את הפיוטים העתיקים מעתיקיותם אל העולם המודרני בחן ובטהרה.
לפיוט הראשון מצרף ארז את חברו לעדה התוניסאית, אילן דמרי, ויחד הם מבצעים את הפיוט הקבלי מערב שבת, 'אזמר בשבחין', בלחן ישן ובניחוח חדש ומרענן:
חדשיר | עידן ניאזוב מארח את משפחת אלייב| הכל זה לטובה
וכעת לפינתנו – שירים יפים עם מילים מה'גיספנומטור' (למי שלא בא לפה הרבה – מוזמנים לגגל): יש לי חולשה לחומרים של משפחת אלייב. הקסם המשפחתי הבין-דורי שובה כל אוזן ועובר בכל פריטה, הקשה ונשיפה של כל אחד משמונת הנגנים ומשלושה דורות של מוזיקאים בוכרים מוכשרים.
אז כאחד שבולע כל צליל שמגישים אלייב לשולחן, נתקלתי גם ב'הכל זה לטובה'. כן, עוד שיר מהמשפט שבארמית נשמע קצת פחות קליט, "כל מאן דעביד רחמנא לטב עביד" (רבי עקיבא במקור) ובעברית נשמע באלף ווריאציות, המפורסמת שבהן משירם של סטטיק ובן-אל, 'הכל לטובה'. אם נוסיף את שאר המילים לשיר ("הכל מכתוב", "יש מי ששומר עלינו מלמעלה" וכדומה. וכשאני אומר 'דומה' אני מתכוון ממש דומה) נמצא את אוסף הקלישאות הכי נבוב שהזמר הצעיר מצא לנכון לזמר. לפחות הלחן המקורי (ועל כך שאפו ליוצר הצעיר) יפה ומזכיר בקצהו ניחוחות של בית בוכרי.
וכעת למשפחה. אמנם יותר מידי חופשיות וביטוי לא ניתן לבעלי ידי הזהב והווקאליות הפיוטית בשיר, אבל על מה שאפשר לדלות קשה שלא להתענג. כן חסר קאנונו של אמיר אלייב, מי שפרץ את המסגרת המשפחתית וכבר צמוד ללא מעט אמנים ישראליים, כמו למשל דודו טסה וישי ריבו, בכל הופעה, הקלטה ופסטיבל.
בין ים תיכון חדש לבוכרה הישנה, בין חדשיר עדכני למשפחה מסורתית, בסוף הכל זה לטובה:
קליפ | פ.ד. ואיתן כ"ץ | משנכנס אדר
ואיך אפשר טור מוזיקה בראש חודש אדר בלי 'משמש'?
אני הפעם הרשו לי לתת כיוון אחר וחדש שירחיב לכם את מעגל לחני ה'משמש' משניים לשלושה. חבורת פ.ד. העליזה וככל הנראה המבוסמת קלות, מעניקים לחן קרליבכי והיפי חדש ל'משמש' המוכר. חודש טוב: