יש החושבים שעל מדינת ישראל האחריות לפתרון בעיית הפליטים הפלשתינים, מכיוון שהיא – כביכול - גירשה אותם מבתיהם במלחמת העצמאות. אבל במחשבה שנייה, האם הטענה הזו מסתדרת עם העובדות?
באוגוסט 1947 איים מפקד "צבא השחרור הערבי" – פאוזי אל קאוקג'י, כי "אם האו"מ יצביע בזכות הקמת מדינה יהודית, נפתח במלחמת הרס והשמדה".
בנובמבר 1947, אמר יו"ר ה"וועד הערבי העליון", ג'מאל אל חוסייני: "פלשתין תכוסה בדם ואש, אם היהודים יקבלו חלק ממנה". בהתאם להכרזות אלו, וכהמשך לגלי הטרור הערבי משנות ה-20' וה-30', לאחר שדחו את תכנית החלוקה בכט' בנובמבר 1947, פתחו מדינות ערב וערביי ארץ ישראל במלחמה וטרור נגד המדינה היהודית.
במהלך המלחמה רבים מהערבים עזבו את הארץ. באפריל 1949 דיווחה תחנת הרדיו הבריטית בקפריסין שהסיבה לכך הייתה ש"הפיקוד הערבי העליון קרא לערבים לעזוב את בתיהם כדי להקל על הפלישה הערבית". גם העיתון הירדני "פלסטין" מ-19 בפברואר 1949 כתב ש"מדינות ערב עודדו את ערביי פלסטין לעזוב את בתיהם באופן זמני כדי שלא יפריעו לצבאות הפלישה הערביים".
אם כן, ערבים רבים נטשו את בתיהם מרצון – לא מחוסר ברירה, אלא על מנת לאפשר את חיסולה של המדינה היהודית שזה עתה קמה.
מיד לאחר ניצחון ישראל במלחמה – התייחסו הערבים לבעיית הפליטים - שיצרו בעצמם – כאמצעי להמשך המאבק נגד המדינה היהודית. באוקטובר 1949 אמר שר החוץ המצרי, סלאח אל-דין ביי: "מטרת התביעה לשיבת הפליטים היא השמדת המדינה היהודית". גם אלכסנדר גאלאוואי, שהיה ראש אונר"א – סוכנות הסעד של האו"ם לפליטים הפלשתינים, אמר במאי 1953: "מדינות ערב אינן רוצות לפתור את בעיית הפליטים, אלא להשתמש בה כנשק נגד ישראל".
ובכל זאת, בכמה פליטים מדובר?
800 אלף ערבים היו בתחומי "הקו הירוק" לפני מלחמת העצמאות. 170 אלף נשארו בשטחה של מדינת ישראל. מתוך 630 אלף הנותרים, 100 אלף נקלטו על ידי ישראל במסגרת איחוד משפחות, 100 אלף בעלי אמצעים עזבו עוד לפני המלחמה ונקלטו במדינות ערב, 50 אלף שהיו כאן כעובדים זרים חזרו למדינות הבית הערביות שלהם, 50 אלף בדויים הצטרפו לשבטיהם בירדן וסיני ו-10 אלף נהרגו במהלך המלחמה. מכאן שמספר הפליטים לא עלה על 320 אלף איש!
לצורך השוואה, 100 מיליון פליטים היו בעולם מאז מלחמת העולם השנייה. כל אלו נקלטו מחדש במדינות אליהם היגרו. רק במקרה הפלשתיני, דואגים האו"מ, מעצבי דעת קהל ומדיניות ברחבי העולם, לסייע להנצחת הבעיה ואף לנפח אותה, תוך הטלת אחריות ואשמה על מדינת ישראל, אותה ניסו אותם הפליטים להשמיד - ונכשלו.
אז במחשבה שנייה... האם סוגיית הפליטים נובעת מדאגה לפלשתינים או ממלחמה בישראל? תשפטו בעצמכם.