
את המילה 'ויטמין' טבע הכימאי היהודי-פולני קזימיר פאנק, והוא ביסס אותה על המילה 'ויטה' שפירושה בלטינית חיים.
בעוד הביטוי עצמו נקבע רק ב-1912, הוויטמינים עצמם התגלו 6 שנים קודם לכן ולאורך השנים דבקו בהם מיתוסים וחצאי אמיתות רבים. אנחנו בחרנו תריסר מהם – נראה אם תנחשו לבד מה נכון ומה פחות.
מיתוס: מומלץ לקחת ויטמיניםעל בטן ריקה
עובדות: ב'עלון לצרכן' תמצאו גם את המלצות היצרן, כאשר רוב הסיכויים שההנחיה לנטילת התוספים היא בשילוב עם מזון. עיכול התוספים במקביל לארוחה מסייע לספיגתם, וזה גם קל יותר מלזכור ליטול אותם '47 דקות לאחר סיום הארוחה'.
מיתוס: כל תוספי התזונה בטוחים
עובדות: לא כל בני האדם נולדו זהים, ולא כל תוספי התזונה מיוצרים בתנאים נאותים. על פי תקנות בריאות הציבור חייבים תוספי תזונה לעמוד בתנאי ייצור נאותים (Good Manufacturing practice), לאורך כל שרשרת היצור. המשמעות היא שיצרנים, ספקים ואפילו מי שמייצר את האריזה צריך לעמוד בסטנדרטים שמבטיחים שהתוסף יהיה בטוח לשימוש.
מיתוס: לתוספי-תזונה אין תאריך תפוגה
עובדות: לכל דבר יש תאריך תפוגה. אפילו זכוכית (כעבור כמיליון שנה) תִתכַּלֶה, ותוספי-מזון שנשכחו בקרן-הארון יתפוררו כעבור מספר שנים. היצרן מחוייב לציין את תאריך התפוגה, אתם רק נדרשים לעיין ב'עלון לצרכן'.
מיתוס: מי שנוטל ויטמינים מקבל פטור מדיאטה ופעילות גופנית
עובדות: ויטמינים ממקורות סינתטיים מכונים 'תוספי תזונה' ולא בכדי, הם אכן תוספת לחתיכות המרכיבות אורח חיים בריא. נטילת ויטמינים לא מחליפה שמירה על תפריט מאוזן ולפחות מעט פעילות גופנית.
מיתוס: השמש בישראל מספיקה לרמות ויטמין D תקינות
עובדות: בין הזמן שאנחנו מבלים בחוץ בשעות היום, לבין השעות הארוכות שאנחנו מבלים בסופו של דבר בישיבה, בבית, בעבודה או בדרך מכונית או אוטובוס – אנחנו לא באמת חושפים את עורנו מספיק לשמש על מנת לייצר ויטמין D באופן אורגני. עובדה נוספת היא שמחקרים שבדקו בחורי ישיבות והשוו בין יולדות חרדיות לחילוניות מצאו חוסר בוויטמין D בשכיחות גבוהה, שעלול להוביל להדלדלות עצם.
מיתוס: בירקות טריים יש יותר ויטמינים מבירקות קפואים
עובדות: ירקות טריים מבלים זמן ארוך בין הקטיף לצרכן. במהלכו הם עלולים לאבד לעיתים את רמות הוויטמינים שלהם, זאת בשונה מירקות קפואים שאריזתם מתבצעת בסמוך יותר לקטיף.
מיתוס: עודף ברזל מוביל לעייפות
עובדות: זה נכון – אבל תקף גם למחסור בברזל.
מיתוס: נטילת ויטמינים גורמת להשמנה
עובדות: בוויטמינים אין קלוריות, ואין שום מחקר שטוען במיתוס הנ״ל.
מיתוס: ויטמינים מעוררים רעב
עובדות: ויטמינים יכולים לספק לך יותר אנרגיה, שתגרום לכם לזוז יותר, מה שיוביל לשריפת קלוריות – ובתורה לרעב – כשהגוף ירגיש שהוא זקוק למזון. לא נמצאו מחקרים שתומכים במיתוס. כן קיים מחקר שטוען שמולטי-ויטמינים בעלי כרום מסייעים דווקא בהפחתת תחושת הרעבה.
מיתוס: המקום הטוב ביותר לאחסון ויטמינים הוא ארון התרופות באמבטיה
עובדה: הלחות הנלווית לחדר-הרחצה הופכת אותו למקום כמעט הכי פחות אידאלי לאחסון ויטמינים, כשמתחתיו ברשימה מופיע רק ״אדן החלון הדרומי״. המקום הטוב ביותר הוא מקום סגור, יבש וקריר; ארון במטבח יעשה את העבודה, כל עוד אינו שוכן סמוך מדי לתנור או לכיור.
מיתוס: ויטמינים אורגניים טובים מסינתטיים
עובדה: גוף האדם הוא מכונה משוכללת, אבל היא לא יודעת להבדיל בין מאכלים עם ויטמינים וכאלו שבתוספים, ומבחינתה כל מה שחשוב זה שתתנו לה את כל מה שהיא זקוקה לתפקודה התקין.
מיתוס: אין דבר כזה ״מנת יתר״ של ויטמינים
עובדה: כמו כל דבר בחיים, גם לוויטמינים יש מידת ערכים מומלצת ומכאן שישנו סיכוי לנטילת ״מנת יתר״. עודף בוויטמינים מסויימים עלול לעורר תסמינים של הרעלה, ההמלצה הכללית היא לא ליטול תוספי מזון מעבר למינון המותר, ופירוט רב יותר, כולל הסבר על סוגי הוויטמינים השונים, תמצאו בוויקיפדיה.