"ולא יאמר לך עוד התופת וגיא בן הינום". בירת ישראל מחדשת בכל עת פניה. אתרים חדשים נפתחים ברחבי העיר, הדגש על נגישות לנכים הולך ותופס תאוצה ואפילו בתי העסק הישנים אל מול חומות העיר העתיקה ונחל קדרון מתחדשים ומתמרקים.

מסע בירושלים הנבנית הוא מסע לירושלים "מחורבותייך אבנך" כפי שאומר הנביא. סביב פסוק זה מנסים בעיר לסוב.

גן לאומי סובב חומות ירושלים מקיף את ירושלים העתיקה, המהווה את הלב ההיסטורי של ירושלים בירת ישראל. הגן בנוי כטבעת הכוללת בתחומה את חומת ירושלים העתיקה ושעריה: במזרח, ערוץ הקדרון וחפירות העופל, שערי חולדה, עיר דוד ומפעלי המים הקדומים. בדרום, הר ציון וגיא בן הינום. במערב, אזור ימין משה, משכנות שאננים ובריכת הסולטן. ובצפון, הגן הצמוד לקיר החומה.

גן לאומי סובב ירושלים
צילום: קובי פינקלר

יצאנו לסיור בחלק הקרוב לגבעת התנ"ך, גיא בן הינום ובית בגיא. שיתוף פעולה יפה, בין הרשות לפתוח מזרח ירושלים, רשות הטבע ועיר דוד.

במעלה הכביש, מתחת לשכונת אבו טור נחנך, מסלול חדש שהוא למעשה חלק מטיילת המובילה את המטיילים אל מול נופי נחל קידרון ועיר דוד. העבודות כללו, סימון שבילים למטיילים מאזור בריכת הסולטן עד לפאתי כפר סילוואן, ניקוי יסודי של השטח ועבודות שיקום של בתי עלמין ומערות קבורה.

הכביש הראשי הוא רחוב 'המלאך הלבן' היוצא משכונת אבו טור, אך המלצתנו הפעם היא להתחיל במתחם התחנה (שם אפשר גם לחנות ולקרוא את סיפור התחנה הראשונה של הרכבת בשנת 1892, כמו גם את סיפורם של ברזני ופיינשטיין גיבורי המלכות).

משם נפסע לגבעת התנ"ך, רעיון שניסה להגות דוד בן גוריון להקמת מוזיאון ובית התנ"ך בבירת ישראל (שלא צלח) ומשם דרך הסינימטק ל'שביל סובב ירושלים' וגיא בן הינום.

כבר כשמתחילים בירידה לעמק המוריק הזה, נשקםת ממולנו סילואן. בגבעה הנסתרת ממול עיר דוד.

גיא בן הינום
צילום: קובי פינקלר

3000 שנה של מלכות נרקמו בעמק הזה. לכאן מגיע דוד המלך כאשר הוא בוחר לעזוב את מקום מלכותו בחברון לאחר 7 שנים ובוחר במקום הזה בו אנו הולכים, להקים את מלכותו. השטח הריבוני הזה, בינות לשבט בינימין בצפון ושבט יהודה בדרום הוא המקום בו יומלך אף בנו שלמה במעיין הגיחון, מימיו גחים ועולים (ומכאן אף שמו).

במעלה שכונת סילואן נכיר (ומרחוק) את המקום בו בחרו ראשוני התימנים שהגיעו ארצה בשנת תרמ"ב שנת "אעלה בתמר" להתיישב.

"יעד המסלול" אומרים מתכנני השביל " הוא חיבור בהליכה ותצפית של רצף נקודות בעלות ערכיות גבוהה בשטח הפתוח באגן העיר העתיקה לאתרי הלאום בבירת ישראל ומהם לשביל ישראל בהרי יהודה.

שביל הגיא
צילום: קובי פינקלר

ממול, בעמק קדרון בואכה העיר העתיקה. החלו להישמע אט אט מכל עבר, קולות המואזינים שקראו לתפילה במרחבי העיר העתיקה והר הבית . ברקע הדהדו פעמוניה של כנסיית גת שמנים וכיפות הזהב שמעליה זרחו מקרני שמש הצהרים האביבית בעוד אנו עושים דרכנו בשביל ירושלים. מערות הקבורה בנחל צפנו סוד עתיק ואפילו צפירת בעלי המכוניות המנסים לתור אחר פיסת חניה לא קלקלו את האווירה המיוחדת, של ההולכים בשביל החדש שנחנך בפאתי העיר העתיקה של ירושלים, שביל ירושלים.

המסלול העובר דרך של ארבעה וחצי ק"מ מסומן היטב והוא "יחבר" כפי שאומרים אנשי רשות הטבע והגנים האחראים לסלילתו "את הפוסע בו לנופי המורשת הקדומים של העיר".

בחלק השני של הדרך, המשתרעת על השטח שבין הכותל הדרומי של הר הבית בצפון, הר הזיתים ונחל קידרון במזרח וגיא בן הינום בדרום ובמערב, שרידים ארכיאולוגיים רבים, כולם פזורים בשטח הגן והם מהווים עדות אילמת, אבל מוחשית, לאירועים ההיסטוריים שהתרחשו בירושלים.