השבוע חל יום הקשיש הבינלאומי ועל פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה תוחלת החיים שלנו רק עולה ואיתה גם אחוז הגירושין בקרב בני מה שמוגדר 'הגיל השלישי'.
מאז שנות ה-90 שיעור הגירושין בקרב זוגות מעל גיל 50 בארצות הברית הכפיל את עצמו, מאז שנות ה- 60 מדובר בעליה של 700%. גם בישראל ממוצע הגיל בגירושין נמצא בעליה מאז ראשית שנות ה- 2000 ועמד בשנת 2015 על 43.6.
מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי אחוז הנשים הנשואות מעל גיל 65 עומד רק על 45.8% (37.6% אלמנות).
על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, חלה עלייה משמעותית בגירושים בקרב בני 50 פלוס עם השנים.
כך, ב-2013, בקבוצת הגיל 50-54 שיעור המתגרשים עמד על 9.3% בקרב הגברים ועל 7.4% בקרב הנשים. בגיל 55 ומעלה שיעור הגברים המתגרשים עמד על 3.8% ואילו שיעור הנשים המתגרשות – על 2.7%.
לשם השוואה, ב-1996 רק 5.8% מהגברים בני 50-54 העזו להתגרש, ורק 4.5% מהנשים בארץ בקבוצת גיל זו פירקו את החבילה. באותה שנה רק 2.2% מהגברים בני 55 ומעלה התגרשו, ורק 2.6% מהנשים. בשנות ה-70, בגילאי 55 פלוס לא התגרשו כמעט בכלל.
עו"ד יוסי הרשקוביץ, מומחה לדיני משפחה, מסביר בערוץ 7 את הסיבות לעליית אחוזי הגירושין בקרב אנשים שעברו את גיל 60.
"בעשרים השנים האחרונות משתנה המגמה. חשבנו בעבר שזוג שחי כל כך הרבה שנים יחד יישאר כך עד 120. אבל יש כמה שינויים בחברה שגורמים לגירושין בגיל מבוגר. אחת הסיבות הטריוויאליות היא עלייה בתוחלת החיים. אדם בן 60 אומר לעצמו, יש לי עוד עשרות שנים לחיות ואם לא טוב לי מדוע שלא אתגרש ואשפר את חיי".
"סיבה נוספת היא שהרבה פעמים זוגות נמנעים מלפרק את התא המשפחתי בשל פגיעה בילדים. כאשר אין בבית ילדים קטנים, אין מניעה מצד המשפחה הגרעינית לגירושין ולעתים היד קלה יותר על ההדק.
עוד סיבה היא החיפוש אחרי האושר, שהפך להיות מטרה אצל רבים. אנשים אומרים לעצמם אמנם עד גיל 60 לא מצאתי את האושר, אבל אולי עכשיו כשאפרק את התא המשפחתי אמצא אותו. מניסיון אני יכול לומר שהתוצאה היא הפוכה. הבדידות היום היא אחת המגיפות של העולם המערבי במיוחד בגיל השלישי", מוסיף הרשקוביץ.
יש גם קשיים ייחודיים למי שהחליטו להתגרש דווקא בגיל השלישי. "בדרך כלל בגיל הזה אנשים כבר צברו רכוש רב ולא תמיד החלוקה שלו קלה. אם יש עסק משפחתי או חברה משפחתית, כיצד יחלקו אותו. נקודה נוספת היא שגם אם אין ילדים קטנים, יש ילדים בני שלושים וארבעים ולעתים הם יכולים מאוד לכעוס על בן הזוג שהחליט לפרק את התא המשפחתי. בני הזוג צריכים לזכור שילדים נשארים ילדים ובכל גיל כשהתא המשפחתי מתפרק זה קשה להם. לעתים הם אף לוקחים צד וצריך לשם לזה לב. זה גם יכול ליצור ניתוק לאחד מבני הזוג".
"ממש לא מובן מאליו שגירושין בגיל השלישי הם קלים יותר. לעתים הם אפילו קשים במיוחד ואף יותר מאשר בגיל צעיר", הוא מוסיף.
עצת הזהב שלו לקשישים ששוקלים להתגרש הוא קודם כל לעצור ולחשוב שוב. "הדבר הראשון שאני אומר הוא לקחת אוויר. צריך לבדוק האם זו התוצאה האמיתית שרוצים להגיע אליה. פעמים רבות אנחנו אומרים לאנשים שאין להם שבר אקוטי ביחסים, אלא בעיית תקשורת או בעיית הערכה וצריך לשלוח אותם לייעוץ. לא בושה גם בגיל השלישי להתחיל ייעוץ זוגי".
"לא מזמן ייצגתי אדם בן שמונים פלוס שאשתו הגישה נגדו תביעת גירושין וביקשה לפרק את כל הרכוש והיה להם מספיק כדי שכל אחד יוכל לחיות לבד. הוא אמר לי בדמעות, "יוסי, אני לא מצליח להירדם כי אני רגיל לנחירות שלה - זה מה שמרדים אותי. אני לא יכול בלעדיה". ישבנו עם האשה והצלחנו לשכנע את שניהם ללכת לייעוץ. לשמחתי הרבה הם חזרו זה לזו, ביטלו את התביעות וחיים באושר. גם אנשים בגיל הזה לא תמיד מבינים מה הם עושים ומה המשמעות של פירוק תא משפחתי", מסכם עו"ד הרשקוביץ.