ביקור ביחידה הטכנולוגית 'אופק'

החזית הטכנולוגית תופסת יותר ויותר תאוצה ותנופה במערכת הביטחון ובצה"ל, ובימים אלו נחשפת לראשונה היחידה הטכנולוגית של חיל האויר 'אופק 324'.

ראש פרוייקט גלילאו (תכנון ושליטה בחיל האויר), רס"ן צחי, מספר על מאפייני היחידה, על יכולותיה ועל משימותיה בעת הזו: "כדי לאפשר לטייס במטוס הקרב החדיש לקבל את המידע המדוייק והעדכני ביותר בלי לייצר נזק אגבי או סביבתי אנשינו עמלים סביב השעון כדי לנתח את המידע שהצטבר".

"זה כולל סימון מטרות, מערכות אש מתקדמות, יכולת קבוצות שיחה בו זמנית מהקרקע ומהאויר וכל זאת בערוץ מוצפן שכאן הוא למעשה המקום היחידי בעולם מלבד ארצות הברית שיודע איך לייצרו", מציין רס"ן צחי.

"צריך להבין. התהליך כולו מבוסס תוכנה מתקדמת שנכתבה ופותחה ביחידה. אין לה אח ורע בעולם. הכל כמובן עם בקרות אנושיות", הוא מסביר, "היכולת של אנשי היחידה מדהימה. כולם צעירים בשנות העשרים, בוגרי 'תלפיות' ויחידות נוספות. האתגר שלהם הוא לייצר דברים, פיתוחים ומתקנים שלא היו עד כה. משהו בסגנון של 'לחשוב מחוץ לקופסה'. כל יום נדרשת מהם משימה כזו והם עומדים בתנאים, מסתבר".

לאחרונה, מספר רס"ן צחי, הקימו בחיל האויר את המשל"ט שהוא למעשה תא שליטה של יחידת אופק 324 המאחד בזמן אמת את כל המערכות, "כל המערכות שלנו מקושרות וכך מתקיימת תמיכה של עולם מערכות הידע בתהליך המבצעי של חיל האויר. זהו הקפיץ הכי מתוח בצה"ל עם המערכות הכי זמינות ובצורה הכי גבוהה. כל כלי טיס שטס בשמיים בכל גזרה שהיא מנוטר על ידינו במהירות שיא. אסור שתהיינה תקלות ולכן כדי להיות מפקד במשל"ט נדרש פרק זמן של שלוש שנות מוכנות ולימוד המערכות".

תוכנית גלילאו היא תוכנית גדולה מאד. מובאים אליה כל הנדבכים המבצעיים של תכנון ושליטה החל מרגע התכנון ועד סיום הפעולה. "הכל באחריותנו", מסכם רס"ן צחי ומוסיף, "כל אימת שהמטוסים חזרו בשלום וביצעו את המשימה אנחנו יודעים שמאחריהם עמדה קבוצה גדולה של אנשים שהביאו את הקצה הטכנולוגי לפעולה. עכשיו גם אנחנו יצאנו קצת מהצללים".