
בבתי חולים רבים ברחבי הארץ מפעילים שיטה אגרסיבית לזירוז לידה שכבר גרמה, לפי שורה של תלונות ותביעות שהוגשו למשרד הבריאות, נזקים קשים מאוד ליולדות ולתינוקות - ואף הביאה למותן של לפחות שתי יולדות בארץ. כך עולה מתחקיר שערך 'ישראל היום'.
בשיטת הלחץ על הבטן בלידה (השיטה ע"ש קריסטלר, המוכרת גם בשם "לחץ פונדאלי") מפעילים רופאים ולעיתים אחיות מיילדות לחץ פיזי על בטן היולדת באמצעות הידיים והמרפקים בשילוב משקל הגוף, כדי לנסות ולזרז את לידת העובר מהרחם.
השיטה ממשיכה לפעול אף שכבר לפני כשלוש שנים הודיע ארגון הבריאות העולמי כי הוא מסתייג מהשיטה בשל החשש מנזקים משמעותיים, כולל קרעים של הרחם ומוות של עוברים ויולדות.
לדברי רופאים בכירים, מאות יולדות ותינוקות סובלים מנזקי השיטה מדי שנה בארץ. לעיתים מדובר בנזקים קשים ובלתי הפיכים, ובכלל זה פגיעות באיברים פנימיים וטראומות נפשיות. עוד עולה כי במרבית המקרים הפעלת הלחיצות נעשית בלי לקבל מראש את הסכמתה של היולדת או של בני המשפחה, ובלי להסביר להם על הסכנות הטמונות בה - זאת בניגוד לחוק זכויות החולה, לאתיקה הרפואית ולשורה של פסיקות בית המשפט העליון.
עוד עולה מהתחקיר, שעל פי תלונות שהגיעו למשרד הבריאות, בלא מעט מקרים של סיבוכים קשים נמנעו רופאים מלתעד ולו ברמז את הפעולה בתיק הרפואי - מהלך המהווה עבירה חמורה על החוק ומשבש את החקירה במקרה של הגשת תביעה נגד בית החולים. בחלק מהתביעות הכחישו הרופאים, חלקם מבכירי הגינקולוגים בארץ, את טענות היולדת או בני המשפחה כי הופעל לחץ פיזי על בטנה של היולדת, הגם שהפעולה נעשתה לעיני הצוות הרפואי. אלא שבני משפחה שצילמו את מהלך הלידה הצליחו רק בעזרת הצילומים להוכיח את טענתם.
בתחקיר גם מתגלה כי לפחות שש תלונות חמורות על השיטה נחקרו בשנים האחרונות במשרד הבריאות. למרות זאת, ואף שוועדות בדיקה שהקים המשרד קבעו כי יש לשקול את צמצום השיטה, לא נקט המשרד שום צעדים בעניין. יתר על כן, באופן שערורייתי המשרד החליט לאפשר לגילדת הרופאים הגינקולוגים לקבוע בעצמה את הכללים בנושא. זו, כמובן, החליטה להותיר את המצב על כנו ולאפשר לכל מחלקה לקבוע אם ואיך היא משתמשת בשיטה זו.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "לחץ מתון ומבוקר על קרקעית הרחם בסוף השלב השני של הלידה הוא פעולה מיילדותית נהוגה ומקובלת במקומות רבים בעולם ובחלק מחדרי הלידה בישראל. לפרקטיקה זו, שמטרתה לקדם את תהליך הלידה, יש יתרונות וקיימים גם סיכונים וסיבוכים. בעקבות התלונות התקיימה התייעצות עם הרופאים והאיגודים המקצועיים לרפואת נשים, והמשרד מקבל את עמדת האיגודים שלפיה ההחלטה על שימוש בפרקטיקה זו של לחץ היא בהתאם למדיניות של כל מחלקה, תוך שימוש מושכל ואמין בכל הטכניקות המיילדותיות המתאימות, כדי להוביל להצלחת הלידה".