
ד"ר יסמין חיו (Ph.D) – מרצה לתזונה ולאורח חיים בריא, מומחית לתזונה ולהרזיה , מנהלת 'לרדת בקלות' – הרזיה באימון אישי, שדרנית בתכנית 'לבריאות', 106 FM קול יזרעאל.
בכתבה שלפניכם תמצאו את המלצות שלה , "עשה" ובעיקר של "אל תעשה", בדרך לגזרה חטובה יותר.
עבור רבים, מוצרי הדיאט מרכיבים את התזונה היומית בדרך קבע. המדפים בחנויות מלאים במוצרים שעליהם מופיעות תוויות כמו – לייט, דיאט, ללא סוכר, דל שומן ועוד. ואנחנו, הצרכנים השואפים לרזות , קונים, מבלי לדעת איך באמת המוצרים הללו משפיעים על הגוף שלנו והאם הם האחראים לירידה שלנו במשקל.
טעות נפוצה ראשונה : זה דיאט, אפשר לאכול הרבה!
אנשים נוטים לחשוב כי אם רשום על מוצר דיאט, אפשר לאכול ממנו בכמות גדולה יותר. וכך למעשה, גם אם המוצר מכיל פחות קלוריות, הרי שאכלנו יותר כמות, ובסיכומו של דבר אנחנו עדיין צורכים אותה כמות קלוריות, אם לא יותר.
זיכרו – דיאט / לייט / קל, פירושו שהמוצר מכיל שליש קלוריות פחות מהמקביל לו שאינו דיאטטי. זה לא נותן לנו רשות מדומה לאכול 2 פרוסות עוגה לייט , במקום אחת רגילה.
לדעתי, השליטה בכמויות היא המפתח להצלחה בתהליך הרזיה. לא העובדה כי צורכים מוצרים מופחתי קלוריות. יתרה מזאת, מוצרי דיאט הם על פי רוב פחות בריאים , פחות מזינים, ומכילים לעיתים חומרים לא רצויים לגוף.
אני ממליצה להעדיף את הדבר האמיתי, תוך הקפדה על כמות קטנה. כך תיהנו ממוצר איכותי יותר על פי רוב, בעל הטעם האמיתי ולא טעם של "כאילו עוגה" או "כאילו לחם", כאשר הכמות תהיה מדודה. למשל במקום 2 פרוסות לחם קל, פרוסה אחת לחם איכותי.
טעות נפוצה שניה: אין בזה סוכר, אז זה דיאטטי!
מצאתם מוצר המסומן כ'אינו מכיל סוכר'. אך מה לגבי כמות השומן שבו? כמות הפחמימות? לדוגמא שוקולד שאינו מכיל סוכר, עדיין מכיל שומן לרוב. יש לזכור כי כשהכינו את המוצר, הוציאו ממנו את הסוכר. לסוכר יש נפח, את הנפח הזה צריך למלא במשהו אחר... לעיתים קרובות את הנפח החסר תמלא תוספת של שומן, או קמח (פחמימה = סוכר). ועל כן חשוב לקרוא את התווית על גבי המוצר נכון, ולהשוות את כמות השומן והפחמימה, בין מוצר המכיל סוכר לבין המקביל שלו שאינו מכיל סוכר.
טעות נפוצה שלישית : משקה לייט אינו משמין
כשעל האריזה של משקאות דיאטטיים רשום 0 קלוריות, קצת קשה להבין שזו בעצם סוג של אשליה.
על פי מחקרים שנעשו, משקאות אלה, מכילים כמויות של אספרטיים וממתיקים מלאכותיים, אשר "עובדים" על המוח ומטעים אותו לחשוב כאילו קיבל מנת סוכר אמיתית. בגוף מתרחש תהליך כאילו הוא קיבל סוכר, אך בהעדר אותו סוכר, נוצר "דחף" לצריכת מתוק אמיתי.
על פי רוב, אנשים הצורכים משקאות דיאט, יחפשו מתוק לאחר מכן, או לחילופין ישלימו את צריכת הקלוריות בדברים אחרים "על חשבון " הגרעון הקלורי שהעניקה כוס המשקה נטולת הקלוריות. כך שבשורה התחתונה, משקאות דיאט עלולים לגרום לאכילת יתר. אגב, ישנם מחקרים המצביעים גם על תחלואה גבוהה יותר בקרב צרכני משקאות הדיאט.
טעות רביעית: המוצר ללא תוספת סוכר !
ריבות, סילאן ומוצרים רבים מציינים בתווית כי הם "ללא תוספת סוכר". אך בל נשכח – המוצר עצמו מכיל סוכר באופן טבעי. ריבה מכילה פירות ובהם סוכר פרי, סילאן עשוי תמרים המכילים סוכר , וכו'. על כן, תווית זו עשויה להטעות אתכם ולגרום לכם לצרוך כמות גדולה יותר מאותו מוצר כיוון שהוא ללא תוספת סוכר.
טעות חמישית: דל שומן זה בריא!
ראשית, יש שומנים החיוניים לנו בגוף, וחשוב שנקבל אותם מהמזון. שנית, יש מוצרים שהפחתת השומן שבהם, פירושה הגברה של מרכיב אחר, לאו דווקא בריא. למשל סוגי גבינה מסוימים בהם אחוז השומן מופחת, אך רמת הנתרן (מלח) גדלה ככל שאחוז השומן יורד. זאת על מנת לשפר את טעמם, ולמלא את הנפח החסר שהותיר השומן המופחת.
כך שכדאי לקחת בחשבון שמוצר דל שומן עשוי להכיל עודף של רכיב אחר, שהוא לאו דווקא יהפוך אותו למוצר בריא יותר.
"לסיכום, אני אישית ממליצה לקרוא את רכיבי המוצר שאתם רוכשים, לא להיתלות רק בתווית כזו או אחרת המבטיחה לנו מוצר דיאטטי יותר מהמקביל אליו, ועל פי רוב- להעדיף את המוצרים האמיתיים על פני אלה שהינם "דמי" או "כאילו", תוך הקפדה על כמות קטנה יותר".
