נגינה ביוקלילי
נגינה ביוקליליצילום: FREEPIK

מעולם לא היה זמן טוב יותר להתחיל לנגן יוקלילי, בהתחשב בהיצע של מאות הדגמים הזמינים בכל טווח מחיר שכבשו בשנים האחרונות את העולם בסערה. קל מאוד למצוא היום גם משאבים שיעזרו לכם ללמוד את היוקלילי ולפתח את כישורי הנגינה שלכם. בכתבה הבאה נעזור לכם למצוא את דרככם במגוון המסחרר של דגמי היוקולילי בשוק ולמצוא אחד שיענה על צרכי הטעם המוזיקלי והתקציב שלכם.


גדלים של יוקולילי

יוקלילי מגיעות בכמה גדלים וצורות. הגדלים הנפוצים ביותר הם סופרן, קונצרט, טנור ובריטון. יצרנים מסוימים מייצרים גדלים וצורות אחרות, כגון דגמי פיקולו או סופרניסימו קטנים יותר, יוקולילי בס או בנג'ולילי. בכתבה זו נתייחס לגדלים הסטנדרטיים הפופולריים ביותר.

הגדלים אינם מיועדים להתאים לגודל הפיזי של הנגן, כמו הגדלים של כינורות או גיטרות. ביוקלילי, הגודל קובע במידה רבה את הצליל של הכלי והשימוש שלו. דגמי הסופרן, הקונצרט והטנור מכוונים בדיוק אותו הדבר. לסופרן יוקולילי יש טון גבוה ונוזלי. ליוקלילי טנור יש צליל עמוק יותר, מלא יותר וגם חזק יותר בזכות הגוף הגדול שלה ומיתרים ארוכים יותר - על אף שהיא מכוונת לאותה אוקטבה. ליוקלילי קונצרט יש אופי צליל שיושב איפשהו בין הסופרן לטנור.

יוקלילי בריטון היא הגדולה ביותר ממשפחת היוקלילי, והיחידה המשתמשת בכיוון שונה. הכיוון השונה אומר שאופן הנגינה עליה הוא אחר, ולכן נגני יוקלילי שהתרגלו לסוגים אחרים יתקשו לתרגם את הניסיון שלהם לסוג זה תחילה. ליוקלילי בריטון יש כוונון זהה לזה של 4 המיתרים הראשונים של גיטרה סטנדרטית בת 6 מיתרים, לכן גיטריסטים ירגישו בבית עם סוג היוקלילי הזה.

השוואות יוקלילי סופרן, קונצרט וטנור

יוקלילי סופרן ידועה גם כגודל ה-"סטנדרטי", המבוסס על היוקלילי המסורתית. העיצוב פותח מתוך כלים דומים שהובאו להוואי על ידי מהגרים פורטוגזים בסוף שנות השבעים. סופרן הוא הגודל הפופולרי ביותר כי הוא זול ונייד. היא מעולה ככלי ליווי מכיוון שרוב האקורדים הפתוחים מנוגנים במסגרת 5 הסריגים הראשונים. לרוב דגמי הסופרן יש בדרך כלל רק 12 סריגים, עם מנעד של 2 אוקטבות. הגופים הגדולים יותר של יוקלילי קונצרט וטנור מייצרים צליל מלא יותר בטווחי התדר האמצעיים והתחתונים. יש להם יותר סריגים - בין 15 ל-20 בממוצע, ולוחות אצבוע גדולים יותר, מה שמספק יותר מקום לאצבעות ומקל על אצבוע אקורדים מורכבים. יוקלילי טנור היא הדגם המועדף בקרב אמנים מופיעים, שכן יש לו את המנעד הגדול ביותר של תווים לנגן עליהם והטווח הדינמי המלא ביותר.

יוקלילי קונצרט הוא פשרה טובה בין השניים. היא משלבת את המאפיינים הפיזיים והטונאליים של דגמי הסופרן והטנור יחד. בדומה לטנור, יש לה יותר סריגים, אבל היא עדיין שומרת על חתימת צליל דומה לשל הסופרן – אם כי עם מעט יותר נפח. חלק מהנגנים יאהבו את הגודל הזה בגלל השילוב הטוב של התכונות של שני הגדלים האחרים והצוואר המרווח והנוח.

על אף שסופרן היא ללא ספק הבחירה הפופולרית ביותר בזכות העלות הנמוכה והמידות הצנועות שמקלות על האחסון, האמת היא שתוכלו להתחיל ללמוד לנגן על כל סוג יוקלילי. בחירת יוקולילי בגודל הנכון עבורכם היא בעיקר העדפה אישית, ואין בחירה "שגויה". במקום לבחור על פי גודלה בלבד, נסו לשלב את הקריטריונים הבאים בשיקולים שלכם כדי להקל על הבחירה.

שיטת הבנייה וסוג

דגמי יוקלילי שונים מיוצרים מסוגי עץ שונים ובנויים בטכניקות בנייה שונות. דגמים מסויימים עשויים חומרים סינתטיים ומתכת. בכתבה זו נדבר על זני העץ הנפוצים ביותר על אף שאם תדפדפו בכל קטלוג יוקלילי תמצאו מגוון שילובים רב של סוגי עץ. אך בעוד סוג העץ הוא גורם משפיע מאוד על אופי הצליל, חשוב לציין שאין עץ אחד מושלם שכן צליל היוקלילי הוא תוצאה של גורמים רבים, כולל צורת הגוף וגודלו, גודל חור התהודה, הכיוון וסוג המיתרים.

גוף מוצק לעומת גוף למינציה

באופן כללי, דגמי יוקלילי באיכות גבוהה יותר מיוצרים עם מפיסות עץ אחידות בעוד דגמים זולים יותר מיוצרים מכמה שכבות דקות של עץ המודבקות זו על גבי זו הנקראות ״למינציה״ כאשר לעיתים קרובות מודבק מעליהן ציפוי שנועד לספק לכלי מראה אטרקטיבי. במקרים מסוימים, גופים ukulele נעשים עם צמה בעוד העליון, אשר משפיע ביותר על הטון של המכשיר, עשוי טון מוצק כגון אשוחית או ארז. דגמי יוקלילי כאלה אמנם לא מהדהדים כמו כאלה שעשויים מעץ מלא, אך הם נוטים להיות קצת יותר חזקים ועמידים. דגמי יוקלילי מעץ מלא, כמו כלי מיתר אחרים, נוטים להתרכך עם הגיל ולייצר גוון צליל עשיר יותר ככל שהזמן עובר. דגמי למינציה לעומת זאת ישמעו אותו הדבר לאורך כל חייהם.

סוגי העץ הנפוצים ביותר לבניית יוקלילי

Koa: עץ טרופי צפוף שמקורו בהוואי. היה העץ המסורתי המועדף לבניית יוקולילי, והוא עדיין בין הפופולריים ביותר בזכות דפוסי הגרעון היפים שלו, מגוון רחב של צבעים וגוון צליל מאוזן.

Mahagony: עץ שמפאת מגוון הזנים הרב שלו באזורים שונים בעולם, קשה לשים את האצבע במדוייק על אופי הצליל שלו. עם זאת, מהגוני בדרך כלל מעניק בדרך כלל גוון צליל שאפשר לתאר ככהה וחם יותר ומשמש לעתים קרובות לצוואר יוקולילי.

Spruce: עץ שמשמש באופן מסורתי לבניית גיטרות, אך החל לשמש גם לבניית יוקלילי ככל שאלה נעשו יותר פופולריות. אותן תכונות שהפכו אותו לבחירה מועדפת על יצרני גיטרה רבים מתאימות אותו גם לייצור יוקלילי עם גרעון צפוף המייצר צליל בהיר ועוצמתי.

Cedar: עץ מעט רך יותר מ-Spruce המציע גוון צליל יותר רך ועגול, ועל כן מהווה בחירה טובה להדגשת התווים הנמוכים המיוצרים על ידי יוקלילי טנור ובריטון.

Sequoia: עץ שנמצא מבחינת אופי צליל איפשהו בין Cedar ל-Spruce, עם הבהירות של ה-Spruce והחום של ה-Cedar. עץ שבעקבות סכנת הכחדה הנו נדיר ויקר.

Rosewood: עץ צפוף שנמצא בשימוש נפוץ על לוחות אצבוע של יוקוליל ויכול לשמש גם לבניית הגוף. מלבד היותו קשיח במיוחד, הצבע העשיר של רוזווד והגרעון שלו יכולים להוסיף למראה של היוקלילי.

Maple: עץ נוסף המשמש לעתים קרובות לבניית גיטרות בזכות גרעון צפוף ומראה אטרקטיבי. מספק גוון צליל בהיר ועוצמתי.