שופט בית המשפט העליון בדימוס, גבריאל בך, הלך היום (שישי) לעולמו בגיל 94.

ב-1997 הוענק לו תואר "יקיר ירושלים", וב-2005 הוענק לו תואר "אביר איכות השלטון" על מפעל חיים.

נשיא המדינה יצחק הרצוג ספד "הצטערתי לשמוע על לכתו של המשנה לנשיא בית המשפט העליון בדימוס גבריאל בך שהיה מענקי המשפט. בך שימש כאחד מבכירי התביעה במשפט אייכמן. לא אשכח כיצד תיאר בפניי את בריחת משפחתו מציפורני הצורר הנאצי. בך היה נעים הליכות, שקול ובעל מצפן ציוני וליברלי. תנחומים למשפחתו, תלמידיו ומוקיריו".

בך כיהן גם כפרקליט המדינה ושימש כתובע במשפטו של הפושע הנאצי אדולף אייכמן לפני 60 שנה, לצד התובע הראשי גדעון האוזנר.

בחודש אפריל, בציון 60 השנים למשפט אייכמן, העניק בך ריאיון מיוחד לכתבת כאן חדשות תמר אלמוג. "אני זוכר הכל. יומיים אחרי שהוא נתפס והגיע לארץ שר המשפטים קרא לי", סיפר. "הוא אמר לי 'אני רוצה שאתה תנהל את החקירה הזו'". בך, שברח מגרמניה עם משפחתו כילד יהודי, כיהן אז כסגן פרקליט המדינה ופעל לצד היועץ המשפטי לממשלה והתובע הראשי במשפט גדעון האוזנר.

לפני הפגישה הראשונה של בך עם אייכמן, הוא נתקל בספרו של מפקד מחנה ההשמדה אושוויץ, רודולף הס, שתיאר כיצד במחנה רצחו 1,000 ילדים יהודים ביום. בספר תוארך כיצד אייכמן מסביר שאת הילדים צריך להרוג קודם, בטענה שאין היגיון בלהרוג את דור המבוגרים ולהשאיר דור חדש שיכול למלא את מקומם. רגעים לאחר שקרא את הדברים, פגש בך את הפושע הנאצי בפעם הראשונה. "אחרי שקראתי את הספר וראיתי אותו, היה לי קשה לדבר מרוב התרגשות וכעס על האיש הזה", הוא נזכר.

על משפט אייכמן כתובע: "היה לי קשה לדבר מרוב התרגשות וכעס. בעולם התעניינו בצורה בלתי רגילה, לי היה חשוב להוציא את האמת מכל הצדדים"

גם בגיל 94, בך המשיך לשאת עמו את הזיכרונות המצמררים של ילד בן 11, שברח עם משפחתו מגרמניה להולנד. "לקחתי את המזוודה ורצנו אל הרכבת שעמדה לצאת", הוא סיפר. "איש אס.אס רץ אחרינו ובעט בי בישבן. עזבנו את גרמניה שבועיים לפני ליל הבדולח, תמיד ניצלנו ברגע האחרון – גם מגרמניה וגם מהולנד. אחר כך התברר לי שבבית הספר שלנו בהולנד היו 12 ילדים יהודים בכיתה, ואני היחידי שנשאר".