הרצי הלוי
הרצי הלויצילום: דובר צה"ל

לפני מספר שנים כאשר ביקר האלוף הרצי הלוי בקטאר, רץ הלוי עם מאבטחיו לאורך החוף בדוחא. ''קשה היה לנו להשיגו'', סיפר אחד מהם כאשר שב מהביקור. כזה הוא הרצי הלוי. רץ תמיד למרחקים ארוכים.

כבר כשהיה בסיירת מטכ"ל, מסלול אשר עבר אליו מהצנחנים, סימנו אותו כמפקד לעתיד. "הוא תמיד למד על יחידות אחרות ואהב להביא מחשבות אחרות", אומר האלוף במיל' ניצן אלון.

בבחירת דובר צה"ל החדש תא''ל דניאל הגרי שישרת לצידו, הלוי העדיף איש שלא מגיע מתחום התקשורת (מפקד השייטת). גם את הרל"ש החדש שלו אל"מ ד, קצין בכיר מאמ"ן, בחר הלוי מצוות שלא עבד איתו בעבר. הרצי לא חיפש אחד שיגיד לו ש'הכל טוב' ולא אחד שמחובר לתקשורת שאולי חייבת לו או הוא להם.

''היושרה והאמת גם אם היא לא נוחה לסביבתו הם נר לרגליו'', אומרים חבריו משכבר הימים. את ההכרה הציבורית הראשונה שלו אחרי עשרות מבצעים עלומים בלבנון הלוי קיבל כאשר דיבר על המבצע הכושל לשחרורו של נחשון וקסמן הי"ד בפיקודה של סיירת מטכ"ל.

הלוי לא היסס לבקר את הפעולה, דיבר על הכשלון ואמר אז שלמרות שהסיכויים הם נמוכים להצליח צריך לבצעה. זהו חלק משמעותי בלחימה בטרור. שלוש שנים פיקד על סיירת מטכ"ל לאחר עזיבתו של ניצן אלון את היחידה ובסיומן יצא ללימודים בארצות הברית כשהוא עטור בדרגות אלוף משנה, סיים בהצטיינות תואר שני בניהול משאבים לאומיים, חזר ארצה והוביל את חטיבת הצנחנים במבצע 'עופרת יצוקה', אז זכה לשבחים רבים על דרך החשיבה היוצאת דופן.

אבל לא רק שבחים היו מנת חלקו. הרצי הלוי דעתן, פילוסוף ולמדן גדול ולא תמיד רואה כך את האנשים סביבו. כך היה עם רח"ט המחקר באמ"ן תא"ל מאיר בן מאיר עימו היו לו ויכוחים מקצועיים רבים עד אשר בן מאיר החליט לעזוב את הצבא. כך גם עם סגנו האלוף אמיר ברעם עימו יש לו סוג של 'דם רע' עוד מתקופת הצנחנים.

"אבל בצבא יש חיים אחרים ובניגוד לאזרחות הקורקטיות והלויאליות יעשו את שלהן והם יעבדו היטב יחד", אומר ניצן אלון על הקשרים בין הלוי לברעם. "השניים צריכים אחד את השני ולכן אני לא רואה בעיה באי הקשרים האישיים. זה צבא ולא עסק חברתי".

"המציאות החדשה ביו"ש בעייתית ותהווה להלוי אתגר לא פשוט'', ממשיך אלון. ''גם בנושא המינהל האזרחי וגם באשר לפלוגות מג"ב שהועברו לאחריות המשרד לביטחון לאומי. זה בהחלט אתגר גדול במיוחד כשהזירה הפלסטינאית תאתגר את הצבא בשנים הבאות".

הרצי הלוי
צילום: דובר צה"ל

אלוף אחר שמקורב מאוד להלוי אומר לנו: "האתגר הגדול של הלוי לא יהיה ביחסי צבא וחברה. בזה הוא לא צריך לעסוק. הוא צריך להכין את הצבא להתמודדות בשלוש זירות (איראן, פלסטינים והגבול הצפוני) ובזה הוא צריך להתמקד".

בתור סגנו של כוכבי הלוי העדיף לשתוק לאורך כל הדרך. עסק בבניין הכח, בכח האדם שצריך להשאר בצבא ובנושא התקציב והתר"ש (תוכנית רב שנתית). הוא השאיר לכוכבי את הבמה ללחימה בשובר גלים ולא נשמע מעולם מתראיין על כך. את מה שהיה לו לומר אמר לרמטכ"ל כוכבי ישירות ולחברו לדרך בני גנץ. בין השניים שוררת ידידות עמוקה והיה ברור לכל, כולל לאלוף אייל זמיר שמונה השבוע למנכ"ל משרד הביטחון, שהבחירה תהיה בו.

אגב, את הבשורה למינויו לרמטכ''ל לא עשה גנץ בלשכה בקריה. תוך כדי ריצה בפארק הירקון בישר גנץ להלוי על ההחלטה. יחסים דומים וטובים יש לו לגנץ גם עם כוכבי שהמליץ על הלוי בכל פה.

למול שר הביטחון החדש גלנט יהיה להלוי קשה יותר. הם לא תמיד רואים את הדברים בצורה שווה, לא אכלו מאותו מסטינג ויהיה מאתגר לראות את העבודה ביניהם.

הרמטכ"ל הקודם גדי איזנקוט אומר לנו "הרצי הלוי נבון, דעתן ויודע לקחת סיכונים ולקבל החלטות כולל כאלו שהן לא פופולריות". איזנקוט גם מדבר על האתגרים שיעמדו לדבריו בפני הלוי: "הוא יצטרך להחליט איזה צבא אנחנו רוצים. במציאות שבא אנו חיים טוב שהוא נמצא. יש לו עמוד שידרה מפלדה.

''לצה"ל נבחר רמטכ"ל מעולה, האלוף הרצי הלוי הוא קצין מוכשר ואיכותי ומינוי ראוי ביותר. אני בטוח שיוביל את צה"ל להישגים רבים", מדגיש איזנקוט.

הלוי יהיה הרמטכ''ל הדתי הראשון גם אם אין לו כיפה על הראש. הוא מגדיר את עצמו כבעל 'כיפה שקופה', שומר שבת ושומר על בית חם ודואג. כמי שהיה בצופים הדתיים בירושלים ולמד במוסדות חינוך דתיים (פרדס והימלפרב) הוא נשאר נאמן לדת. לא פעם נשאר בבסיס או באזור הבסיס כדי לא לחלל שבת (כך סיפרו עליו פעם).

הרצי הקרוי על שם דודו הרצל שנפל במלחמת ששת הימים חגג בחודש שעבר יום הולדת 55. בעוד ימים אחדים יכנס לקומה ה-14, הפעם מצד שמאל, שם תהא לשכתו לארבע השנים הקרובות.