חבר ועדת סל התרופות, הרב שאול פרבר, יו"ר 'עתים', מספר בראיון לערוץ 7 על מאחורי הקלעים של הוועדה ופעילותה שלדבריו מתרחשת בלי שרבים מאוד יודעים מה מתרחש בדיוניה, על אף שהכרעותיה נוגעות לרבים מאיתנו.
"יש שם קבוצה מהממת של אנשים ונשים, אנשי אוצר, אנשי רפואה ונציגי ציבור שבאים לקחת החלטות גורליות. יש הרבה משאים ומתנים ולא מעט פוליטיקה אבל מעל הכול יש שם גם הרבה חמלה", אומר הרב פרבר. "יש שם אנשים ונשים שאכפת להם מהבריאות הציבורית, אכפת להם מכל אזרח בישראל והם מנסים ככל שניתן לעשות טוב לעם היהודי ולמדינת ישראל".
על הלחצים והפוליטיקה שמאחורי הקלעים אומר הרב פרבר כי אכן מדובר בלחצים רבים. "בחודשים האחרונים לא היה יום שלא קיבלתי כמה וכמה פניות בווטסאפ מחולים, מרופאים, מלוביסטים, מחברות שרצו לקדם תרופה או תכשיר שלהם, ובכל ישיבת הסל הבאתי את כל המידע לכולם. ניסיתי לדבר אישית עם חולים כדי לתת להם מענה כדי שידעו עד כמה אכפת לנו מהסבל שלהם".
לדבריו מדובר במאות פונים שעימם רצה לקיים שיח ולהיות קשוב. עוד מספר הרב פרבר על האיכפתיות הרבה של כלל חברי הוועדה והצוותים המקצועיים שסביבה. ישיבות הוועדה התקיימו לאורך 12 שעות רצופות, פעם פעמיים או שלוש פעמים בשבוע לאורך שלושה חודשים. "זה לא היה פשוט ובכל פעם ששולה הגיע ניסו לתת לו מענה. היו פעמים שפרופ' דינה בן יהודה שעמדה בראש הצוות, יצאה מהישיבות כדי לשבת ולדבר עם חולים. זה היה מדהים לראות את החמלה והאכפתיות של האנשים האלה. עבורי זה היה מאתגר וכבוד גדול להיות חלק מהוועדה".
הרב פרבר משוכנע בדרמטיות של הכרעות הוועדה. "אין ספק שזה סוג של להחליט מי יחיה ומי ימות. העתיד של הרבה אנשים ונשים בישראל תלוי בהחלטות הוועדה. מה שעמד בראש סדר יומי הוא להציל חיים. לעשות הכול כדי להציל חיים. כשרואים את הסבל של האנשים, לתת להם מענה זה קריטי".
על הבשורות שמאחורי הכרעות הסל אומר הרב פרבר כי ישנן בשורות הנוגעות לכלל החברה ויש כמה אלמנטים שקשה לו לדעת שירדו מהסל, אך צורך השעה חייב זאת. "אישרנו משקפיים בחינם לכל ילד מתחת גיל 7. היו הרבה תרופות שהיום אני מכיר הרבה יותר ונותנות מענה למחלות שונות, במיוחד לסרטן ולא היה פשוט להחליט בין הדברים, לנסות להציל חיים ולהעביר כל שקל למי שזקוק לו. היו בעולם החיסונים כמה דברים שהצלחנו לקדם, אבל לצערי לא היה מספיק כסף השנה כדי לאשר חיסונים נוספים והיה קשה לראות דברים נופלים ברגע האחרון".
"אנשים לא מבינים עד כמה אנשים מסרו את נפשם כדי לתת את הטוב לעם היהודי ולמדינת ישראל" אומר הרב פרבר ולשאלת הסוגיות השנויות במחלוקת כמו פונדקאות לזוגות גברים והפלות הוא אומר: "סיפור הפונדקאות מלווה את הוועדה כבר כמה שניפם. זה היה בבג"ץ שהחזיר את הנושא לוועדה ובסוף נמצא פתרון שלדעתי הוא מושלם, שכסף מהסל לא הוקדש לדבר הזה אלא שהדבר יהיה ממומן על ידי הקופות. סיפור ההפלות הוא למקרים של סכנה. היו הרבה ויכוחים אבל אנחנו רוצים להציל חיים ולפעמים במקרה של סכנת נפשות לאם אנחנו צריכים לעזור לה".
על מעמדו כאיש הלכה בוועדה העוסקת בעולם הרפואה, אומר הרב פרבר כי בחודשים האחרונים קרא כעשרת אלפים עמודים של חומר מקצועי ונועץ בכמה פוסקי הלכה שהעניקו לו תשובה אחת לפיה אין דרך פסיקה אחת שתיתן מענה לכל מגוון הנושאים שהסל עוסק בהם. "אין פסק הלכה שאומר להעדיף משקפיים על חיסונים או על תכשירים לחולי סרטן, ואין ספק שצריך להפעיל הרבה אינטואיציה. היו תקופות שהרגשתי לא בנוח בכיוונים של הוועדה אבל עבדנו על קונצנזוס. היו שם אנשים שאכפת להם מהסבל של כל אחד ואד ובסוף הגענו לתוצאה טבע שאני גאה להיות חלק ממנה".
באחד הרגעים, אומר הרב פרבר, נקלעה הוועדה למבוי סתום וכשהתכוונו לצאת להפסקת חשיבה אמר לחברים כי לטעמו כל אחד מהן, בין אם הוא שומר מצוות ובין אם לא, בין יהודי ובין אם לא, צריך להקדיש שתי דקות לתפילה.
על ארגונו אומר הרב פרבר כי הוא הוקם על מנת לבנות ממסד דתי קשוב מכיל ומקבל והדברים מתיישבים היטב עם שליחותו בוועדת הסל. "השתמשתי בכלים שאנחנו משתמשים בעיתים גם בתחום זה של בריאות הציבור, בניסיון להיות יותר מכיל ויותר קשוב לכל מי שפנה ברמה האישית. זה לא פשוט, אבל רציתי להביע אכפתיות וזה מה שצריך הממסד הדתי להקרין. לא תמיד התשובה היא כן, אבל צריך להראות שאכפת לנו מאנשים".