
כל אדם שיש לו סכום זמין להשקעה, ומבין שהדרך להתפתח כלכלית ואף להגיע בעתיד לחופש כלכלי עוברת דרך השקעת הכסף הקיים במקום רווחי, ניצב בפני שאלת המפתח: היכן הכי מתאים לי להשקיע?
אנחנו מוצפים באינספור פרסומים על השקעות מסוגים שונים, החל מרכישת דירה ובהשקעות נדל"ן אחרות, דרך שוק ההון או נכסים דיגיטליים, ועד השקעה במיזמים חדשניים שונים. כל גוף השקעות שמציע לנו השקעה מסוימת מסביר מדוע השקעה זו היא טובה, או אפילו הטובה ביותר. כל הפרסומים יוצאים מנקודת הנחה (נכונה כשלעצמה) שהדרך להתפתח כלכלית ואף להגיע בעתיד לחופש כלכלי עוברת דרך השקעת כספנו במקום רווחי, אולם עומס הפרסומים עשוי לפעמים לבלבל.
כדי לעשות סדר בבלגן ולדעת מהי ההשקעה שבאמת מתאימה לנו, כתבנו את המאמר הנוכחי.
כדי שבחירת השקעה תהיה תהליך פשוט, הדבר החשוב הוא שנדע מה אנחנו מחפשים. אם נכיר את הקריטריונים שבהם נבדלות ההשקעות זו מזו, נוכל לדעת ברמה העקרונית מה מתאים לנו גם בלי להכיר שום סוג השקעה, מה שיאפשר לנו בשלב הבא לסנן מה שלא רלוונטי, להתמקד ולבחור.
נכון, כולנו היינו רוצים השקעה עם כל היתרונות האפשריים, אבל השקעה כזו אינה קיימת. בכתבה זו נתמקד בשבע שאלות עקרוניות שכל משקיע צריך לשאול את עצמו כדי להבין מה הוא בעצם מחפש, ובסדרת הכתבות הבאה ננתח בעזרת קריטריונים אלו סוגים שונים של השקעות (רוצים לקבל את המדריך המלא לפני כולם, וליהנות מייעוץ קצר ואובייקטיבי ללא עלות? הירשמו כאן).
את שבע השאלות ריכזנו בראשי תיבות: חבר זה ערך.
להורדת המדריך ללא עלות לחצו כאן
ח –חודשי. השאלה הראשונה היא האם אנחנו צריכים את הרווח ברמה החודשית השוטפת, או רק בסוף תקופת ההשקעה? שאלה זו קשורה למעשה במטרת ההשקעה. האם המטרה שלנו היא להגדיל את ההכנסה החודשית המיידית, או לצבור סכום שישמש אותנו בעתיד?
ב – ביטחון. השאלה הבאה היא האם הכרחי מבחינתנו שיהיו להשקעה בטחונות על הקרן, או שאנחנו מוכנים לקחת סיכון ולהיכנס להשקעה שיתכן שנפסיד בה חלק מהכסף? בהשקעות כאלו, פוטנציאל הרווח עשוי להיות גבוה יותר.
ר – רווח פוטנציאלי. זהו למעשה הצד השני של מטבע הביטחון. נהוג לומר שככל שהשקעה היא בעלת פוטנציאל רווח גדול יותר כך גם הסיכון שבה גבוה יותר, וההנחה הזו נכונה בדרך כלל (אם כי יש לה חריגים, אותם נתאר באחת הכתבות הבאות). בהתאם לכך, השאלה שאנו צריכים לשאול את עצמנו היא האם חשוב לנו שלהשקעה יהיה פוטנציאל רווח גבוה, גם אם יש בה סיכון?
התשובה לשאלה זו קשורה גם לסגנון אישי, אך גם למצב הפיננסי שלנו. כמובן שמי שנמצא רק בתחילת דרכו, עם 100 אלף ₪, לא יכנס להשקעה שבה כל הסכום יכול ללכת לאיבוד, גם אם הוא יוכל להרוויח ממנה מליונים. מי שיש לו 20 מיליון דולר ששוכבים ללא מעש, יכול להרשות לעצמו לסכן מיליון דולר בסטרטאפ, שדרכו יוכל להרוויח פי עשר.
ז – זמןונזילות: בעוד כמה זמן נצטרך את הכסף בחזרה? התשובה כמובן יכולה לנוע בין תקופה קצרה של כמה חודשים לתקופה של 10 ו20 שנה. אם יתכן שנצטרך אותו בכל עת, המשמעות היא שחשוב לנו שהכסף יהיה נזיל - ניתן למשיכה בהתראה קצרה.
ה – התעסקות. האם אנחנו מוכנים להיכנס להשקעה שדורשת התעסקות ברמה זו או אחרת? יתכן שחשוב לנו שההשקעה לא תדרוש שום התעסקות מצידנו, ויתכן שאנו מוכנים להשקיע מעט זמן, או אפילו להיות רוצים להיות מעורבים לכל אורך הדרך.
ער – ערך: האם חשוב לנו שלהשקעה יהיה ערך כלשהו מעבר לשורת הרווח? זה יכול להיות ערך חברתי, ערך לאומי כמו ישוב הארץ וכל דבר אחר. עד כמה קיומו של ערך כזה יהווה עבורנו שיקול בבחירת ההשקעה?
כ – כסף: כמה כסף עומד לרשותנו. הסכום יכול להיות הון עצמי ראשוני, או סכום שאנחנו יכולים לשים בצד בכל חודש. חשוב לציין שיש דרכים שונות שמאפשרות לנו לפעמים להגדיל את הסכום הזמין להשקעה בצורה פשוטה ובטוחה, ולעתים להיכנס להשקעה ללא כסף אך בעזרת משאבים אחרים העומדים לרשותנו, נעסוק בכך באחת הכתבות הבאות.
לאחר שענינו לעצמנו על השאלות הללו ואנחנו יודעים מה אנחנו מחפשים, אנו יכולים לעבור לשלב הבא – להכיר ברמה העקרונית את סוגי ההשקעות השונים ואת המאפיינים של כל אחד מהם, וכך להחליט איזה סוג השקעה מתאים לנו. כמו כן, אם נפגשנו בהצעת השקעה מסוימת – נוכל לדעת אלו שאלות ראשוניות לשאול כדי לדעת אם היא בכלל יכולה להתאים לנו.
מעוניינים במדריך המלא על מגוון סוגי ההשקעות הקיימות? הירשמו כאן, ותוכלו לזכות גם בשיחת יעוץ אישית ללא עלות עם מומחה כלכלי בתחום אותו תבחרו.
כאן תוכלו לקבל שפע של מתנות בנושא צמיחה כלכלית