
פרופ' חיים סעדון, מהמחלקה להיסטוריה באוניברסיטה הפתוחה, משמש כמנהל מרכז התיעוד של יהודי צפון אפריקה במלחמת העולם השנייה.
בראיון לערוץ 7 הוא משרטט כיצד התמודדו היהודים בארצות צפון אפריקה עם מלחמת העולם השנייה - במקומות אליהם הגיעו הדי המלחמה.
"יהודי צפון אפריקה חוו את המלחמה באופן שונה ממה שחוו יהודי אירופה ואולי הדבר הבולט ביותר בשוני הוא שבצפון אפריקה לא היתה השמדת יהודים. יהודי לוב היו תחת כיבוש איטלקי והגרמנים עזרו לצבא האיטלקי בלוב לנסות להכריע את המלחמה שם. יהודי טוניסיה היו תחת כיבוש גרמני במשך שישה חודשים ובשני המקרים יש שאלה אם לגביהם הגרמנים התכוונו להפעיל את הפיתרון הסופי", מספר פרופ' סעדון.
הוא מוסיף כי "אלג'יריה ומרוקו לא נכבשו על ידי הצבא הגרמני והיו תחת שלטון אנטישמי של ממשל וישי הצרפתי והופעלה מערכת חקיקה אנטישמית נגד היהודים. מי שסבל יותר מכל מהחוקים הללו היו יהודי אלג'יריה שהחזיקו באזרחות צרפתית".
"המלחמה, מבחינת היהודים באזור זה, היתה תופעה חדשה לחלוטין והקהילות היהודיות לא ידעו כל כך להתמודד עם מצב שבו יש שלטון אחר שבה ומשפיע בצורה דרמטית על מצבם. כל התהליך הזה הסתיים בנובמבר 1942 כשהאמריקנים נחתו באזור ולאט לאט הכריעו את המערכה. היסטורית יודעים היום שהתבוסה שספגו היטלר ומוסוליני באזור הזה היתה משמעותית מאוד".
פרופ' סעדון מציין גם שגילויים חדשים בנושא השפעת מלחמת העולם השנייה על יהודי צפון אפריקה נחשפים גם בימים אלה. "באחרונה התגלה פנקס של רשימת היהודים שנשלחו מעיר בתוניסיה למחנות עבודה ברחבי המדינה. הוא כולל 58 עמודים ומעל 1,200 שמות של יהודים ובחודש הבא הוא ייחשף לציבור הרחב. בנוסף, הרב בנימין רפאל הכהן שעוסק בחקר הרבנים בתוניסיה, מצא מכתבים על פרשת 'גזילת הזהב' של יהודי ג'רבה במהלך מלחמת העולם השנייה".
"לציבור יש הרבה חומרים שנמצאים אצל אנשים בבית. אני מבקש שהחומרים יועברו לארכיונים, כי ההיסטוריה זקוקה להם", הוא מסכם.