יוסי פוקס
יוסי פוקסצילום: Yonatan Sindel/Flash90

מזכיר הממשלה ואחד מנציגיה לשיחות בבית הנשיא, עו"ד יוסי פוקס, מעריך שבקרוב תחל חקיקה מדורגת של הרפורמה המשפטית אם האופוזיציה לא תחדש את השיחות בבית הנשיא.

"צריך לחזור לנקודה שבה היינו בנושא של הסבירות ולהביא בשורה לציבור, הקואליציה עדיין לא החליטה מה לעשות. בהיעדר הסכמות בבית הנשיא, הממשלה לא תוכל ציבורית שלא לקדם את הרפורמה ואני מניח שהיא תעשה אותה בצורה מדורגת ובנוסח מתון יותר. הדבר הראשון שמתכוונים להתחיל לחוקק הוא צמצום עילת הסבירות במתווה סולברג, ובהמשך חוק היועמ"שים. זה סדר העדיפות להבנתי", אמר פוקס בראיון לעיתון "ישראל היום".

לשאלה האם יש סיכוי שהממשלה תשנה את הרכב הוועדה למינוי שופטים הוא עונה כי "ראשי קואליציה וגם ראש הממשלה אמרו לי כי הרכב הוועדה למינוי שופטים ישתנה במהלך הקדנציה. מתי זה יקרה? לאיזה מתווה ישונה? לא יודע, אבל אני לא רואה תרחיש שהוועדה לא תשתנה במהלך הקדנציה".

הוא מתייחס גם לשיחות שהיו עד כה בבית הנושא. "רוב ההצעות שהובלנו אליהן לא נענו בחיוב. הנשיא לא היה נוכח במפגשים על התכנים. הוא פתח את השיחות ובירך אותנו, והגיע עוד פעמיים באמצע לשאול איך אנחנו רואים את השיחות; לא מעבר לכך".

לדבריו, "נציגי האופוזיציה הציבו תנאי סף שלא יהיה שום רוב קואליציוני במינוי שופטים. הצעתי ועדה מאוזנת עם חצי קואליציה וחצי אופוזיציה, כשהקול המכריע יהיה שופט מחוזי בדימוס ומעלה שימונה על ידי שר המשפטים. זו הצעה שמקיימת את מה שאמרתם - זה לא רוב קואליציוני. בדיונים על היועמ"שים היה פער גדול. הם רצו לקבע את המצב שדעתו של יועץ משפטי לממשלה תחייב את השרים, אנחנו לא רצינו. הצעתי פשרה כי אין פסיקה שאומרת שהיות שהממשלה הלכה בניגוד לעמדת היועץ אז ההחלטה לא חוקית. ממשלה רוצה יועץ שיניף דגל אדום, אבל שלא יהיה צריך לחשוב בכל פעם איך לעקוף אותו. הצעתי שלא ייכתב בחוק כי דעתו מחייבת, וגם לא ייכתב שהיא לא מחייבת. בחוק יישמר מעמד היועמ"ש שהוא משקף את הדין והפרשן של הדין, אבל ייכתב שאם הממשלה פעלה בניגוד לעמדתו אין פה חריגה ממנהל תקין ומהחוק. שלב ב' זה ייצוג אוטומטי בבג"ץ פרטי בכל פעם שהממשלה לא קיבלה את עמדת היועמ"ש. ברוב המקרים, יהיה עדיין משקל מהותי לעמדתו של היועץ אבל לא יהיה אקדח על השולחן".

הוא מצהיר כי בשום שלב לא הסכימה הקואליציה להוריד את הרפורמה כולה מסדר היום. "לא הסכמנו לגניזה. הממשלה מוכנה למתן ולדרג את הרפורמה, אך שינויי הוועדה עדיין על השולחן. אני רוצה להבהיר: לא היו שום הסכמות. ההצעה הייתה עילת הסבירות - שהיא לא תחול על כל החלטת ממשלה, לרבות מינוי בכירים בשירות המדינה. יחד עם הדבר הזה, באותה חבילה, היה גם לתת לאופוזיציה נציג בוועדה, ואז נביא בשורה לציבור. זה היה בלי היועמ"שים. לדחות את החקיקה בחצי שנה ונמשיך לדבר. הם לא היו מוכנים לביטול סבירות על מינוי בכירים בשירות המדינה, ועשו חילוק לביטול על מינוי השרים. לא הסכמנו לחילוק הזה, לוותר על ביטול עילת הסבירות ביחס למינוי בכירים בשירות המדינה, והמבין יבין".

על כישלון התרגיל הפוליטי של הקואליציה שניסתה לדחות את הבחירות לוועדה למינוי שופטים ובסופו נבחרה ח"כ קארין אלהרר לנציגת האופוזיציה אומר מזכיר הממשלה. "התרגיל נכשל. מה אתה רוצה שאעשה? אני מכיר את רה"מ מקרוב כבר חצי שנה, ובכל המשברים הוא היה האדם הכי שקול ורגוע בחדר. בכל זמן נתון יש לו משבר על השולחן. ובכל משבר צריך לצאת בחלופה הכי פחות רעה. התרגיל נכשל לצערי, והציבור מסתכל בעין שלילית ואני מודע לזה".

פוקס מבטל את הדיווחים על מתיחות בין נתניהו ויריב לוין בסוגיית הרפורמה. "הוא שומר את יריב לוין בתמונה. מנסים לייצר כאילו מתיחות ביניהם, אבל הוא שומר על יריב לוין מכל משמר. רה"מ רואה בו שותף מלא לדבר הזה, ולא זז בלי לדבר איתו".

"ברור שיש הבדלים. רה"מ רואה את הרגישות המדינית־ביטחונית יותר מכולם, ומבחינתו סדר העדיפויות במדרג שונה. קודם ביטחון ומדיני, יוקר מחיה, ואז רפורמה. הוא רוצה בה, והוא לא יגנוז אותה. אולי אצל לוין הרפורמה קודמת ליוקר המחיה. אם הוועדה לבחירת שופטים לא תשונה לאורך כל הקדנציה, יהיה משבר קואליציוני עמוק", הוא מוסיף.

האם לוין יתפטר אם יוחלט להוריד את הרפורמה מסדר היום? "אני לא שמעתי ממנו אף פעם איום כזה. אבל אני יכול להניח שאם היו גונזים את הרפורמה, שהיא הדגל שלו, הוא לא היה יכול להישאר. מצידו, כי הוא אדם ישר".