עו"ד תומר נאור
עו"ד תומר נאורצילום: שיר שטיין

עו"ד תומר נאור, ראש האגף המשפטי בתנועה לאיכות השלטון, מסביר בשיחה עם ערוץ 7 את התנגדותו לחקיקה, השרים שיבצעו מניפולציה בעיקרי החוק הקיים ועל ההידרדרות שמקדמת הממשלה באיכותו של השירות הציבורי.

נאור התייחס תחילה לקידום החקיקה על עילת הסבירות שאושרה הלילה בקריאה ראשונה ואמר: "כל הבדיחה הזו, המשחק הפוליטי של להתחיל הכי חזק ואז להנמיך זו בושה וחרפה. חשבנו שהם ירדו מהעץ הזה אחרי המחאות בינואר. כל ה'כוחי ועוצם ידי' הזה, להכניס עיזים ואז להוריד אותם זה לא עבודה פרלמנטרית רצינית, וזה לא מכבד את הציבור".

לעניין פרטי החוק, אמר נאור: "אמרו שזה צמצום, זה לא צמצום אלא ביטול עילת הסבירות. זה בעצם בא ואומר שאין ביקורת שיפוטית, אין גורם מרסן חיסוני על עבודת הממשלה והחלטת הממשלה. צריך להבין שבמדינת ישראל אנחנו משטר מיניסטריאלי, משמע שחוק יסוד הממשלה מקנה לכל שר למשוך אליו כל החלטה של דרג פקידותי ולהציג אותה כאילו זו החלטתו, וככה בממשלה מצאו את הפתרון לעקוף את המגבלה שקיימת בהצעה הנוכחית שעברה".

נאור המשיך וטען: "כל שר יכול לקבל כל החלטה שהוא רוצה, בלי לתת דין וחשבון לאף גורם. בניגוד לנטען, בפועל בית המשפט כמעט ולא מתערב בענייני מדיניות, ואיפה שהוא כן מתערב, רוב הציבור מסכים לכך, כמו בעניין המיגון של בתי הספר בשדרות, שבו בית המשפט פסק שחובה על המדינה לתקצב את המיגון הנ"ל. איפה זה פוגש את רוב הציבור? בסיפור של המינויים. ישאל הציבור את עצמו, למה הממשלה כל כך רוצים לקדם את החוק הזה?".

"תמיד צריך להסתכל בראיית מקרו ממעוף הציפור על כל החלטה. במדינת ישראל בממשלות העבר החילו על עצמן מספר מנגנוני ריסון שנועדו למנוע מינוי של כל מיני עסקנים פוליטיים, בראשם הוועדה לבחינת מינויים, זה אחרי דו"חות ביקורת מאוד קשים על המצב ששרר בשירות הציבורי", טען נאור.

לטענת נאור, רוצים להרוס כעת 'מנגנוני ריסון' שסייעו לאורך השנים לעבודה המקצועית במשרדים: "לפני עשר שנים מוקמת נבחרת הדירקטורים, ומי שמוביל את זה הוא דודי אמסלם שרוצה לבטל את הריסון הזה. הממשלה הנוכחית פשוט הולכת להתפרק מכל המנגנונים הפנימיים שאמורים לרסן את הסיפור הזה. בנוסף אנחנו יודעים שבנציבות שירות המדינה יושב היום למעשה 'בובה' שמאשר מינויים הזויים, ומי שאמור להגן על הציבור מאישור מינויים לא סבירים כאלה, זה בית המשפט".

נאור הרחיב על נושא המינויים בשירות הציבורי ואמר: "ברור לכל הקוראים, ואנחנו רואים את זה למשל אצל השר אופיר אקוניס שמנסה למנות את אסנת מארק למנכ"לית, שהשירות הציבורי הולך ודועך לנו מול העיניים. לאט לאט, אנשים ללא כישורים מתאימים וניסיון מתאים אמורים לקבל החלטות לכולנו, ובמקביל דוחקים החוצה אנשים מקצועיים. כולנו נסבול מזה".

בשאלה האם זה כל כך גרוע שברגע שמתחלף שלטון, פקידים חדשים ממונים כמשרות אמון של הממשל הנוכחי, טען נאור: "כשניתנת הזדמנות רואים פעם אחר פעם שלא עושים את זה. התרבות הפוליטית בישראל לצערי הרב, היא תרבות שלא קיימת, אולי רק במדינות מזרח אירופה. תרבות של מקורבים שמשתלטים על הקופה הציבורית. אולי אם התרבות הייתה אחרת לא היינו צריכים להזדקק לעילת הסבירות".

נאור נשאל האם היועמ"שית ראויה לביקורת מטעם הממשלה על התנהלותה, והסביר: "היועמ"שית ראויה לביקורת ציבורית. אני ראשון המבקרים שלה. אבל המצב שבו נאשם בפלילים מזמן את התובעת שלו לישיבה שבה הוא עושה לה זובור, הציבור מריע לזה ושרים יושבים ואומרים שיפטרו אותה, זה לא מצב תקין. בדרך, בקדנציה של 4 שנים, כשאין גורם מרסן, הנזק שיכול לגרום שר בהזזת גורמי המקצוע ושם מקורבים, אנחנו נבכה על זה שנים. כמו מירי רגב והדברים שהיא עושה במשרד התחבורה. למה היא מצליחה? כי בישראל יותר חשוב לאנשים כמה כתבת על שמאלנים בטוויטר מאשר כמה טוב היית במשרד שעליו היית אחראי".

לסיום הסביר נאור מדוע לשיטתו המחאה ממשיכה, ומה הוא חושב על אי ההצטרפות אליה מטעם החברה הערבית במספרים גדולים: "אומרים לנו שזה כולה עילת הסבירות ומה אתם צועקים, ואני אגיד מה שאמרתי לשמחה רוטמן בוועדת חוקה: אי אפשר להתייחס לחוק בלי לעלות למעוף הציפור. זה לא מקצועי. אני בעד שיהיה פה חוקה, או לפחות חוק יסוד החקיקה מסודר, אבל איך שזה נראה כרגע, יש נזק אדיר למדינת ישראל. תראו מה עוללתם לנו, ומי שאחרי על זה זה רק הממשלה הנוכחית. כשילדים רבים בגן, מי שרציני מגיע בטענות לגננת".

"אני רואה במחאה אנשים מכל הארץ. לא יודע למה הערבים לא מצטרפים יותר. שאלתי את זה פעם חבר ערבי מהצפון, שאמר לי שצרות שלהם כמיעוט יותר גדולות מהמחאה הנוכחית. חבל שהם לא מצטרפים למחאה, כי לדעתי החקיקה תפגע קודם כל בהם".