באולפן ערוץ 7 מתארחים רס"ן דוד שרז ורס"ר גולן רייז, שני לוחמי מילואים ממובילי התארגנות המילואימניקים 'תיקון 2024' לשיחה על המיזם המלכד לדבריהם תחתיו אנשי מילואים מימין ומשמאל ומכל מגזר ועמדה.

מדובר, אומר גולן, באנשי מילואים מכל גוון פוליטי שמאסו בשפה ובשיח של השישה באוקטובר ומבקשים לעשות לזה סוף. היעד הוא, אומר גולן, לדרוש מחברי הכנסת להגיע להסכמה לפיזור הכנסת ולאפשר לעם לבחור ממשלת תיקון רחבה, כהגדרתו, ממשלה בה כל אנשי המילואים, מכל שדרות העם, יוכלו למצוא בה את קולם ודעתם.

בהתייחס לטענה אותה העלה העיתונאי עמית סגל ולפיה מדובר בהתארגנות שמאל בתחפושת, אומר דוד כי מדובר בטענה לא נכונה וההתארגנות מגוונת פוליטית וכל ייעדה הוא להביא תיקון לשיח שקדם לפרוץ המלחמה. "הכוונה שלנו היא שאנחנו לא אויבים אחד של השני. במילואים ראינו שאפשר לעבוד ביחד. אנחנו לא צריכים להסכים על הכול אבל צריך להצליח לעבוד ביחד לטובת מדינת ישראל וזה מה שתיקון 24 רוצה להביא".

לשאלתנו היכן הוא עצמו היה בהפגנות המחאה נגד הרפורמה, מספר גולן כי סבר אז שמדובר בסכנה אמיתית לדמוקרטיה וכעת הוא עומד מאחורי עמדתו אך בכוונתו לתת דוגמא אישית ולהפנים שיריבו הפוליטי אינו אויב ו"אסור לנו לרסק מדינה על הדבר הזה". לתפיסתו, לערב את הצבא בסערת המחאה היה צעד אחד יותר מדי, צעד ששובר את הכלים ועל כך הוא לוקח אחריות כמו גם על ראיית תומכי הרפורמה כאויבים. "בנוסף לזה, לדבר לגופו של אדם, דיבור שאינו מכבד, כן או לא ביבי זה לא העניין. יש כל כך הרבה הסכמות בינינו ועוד הרבה לפנינו. אנחנו צריכים לנצח את החמאס, לפרז את הרצועה, לשחרר את החטופים, יש אתגרים בצפון, צריך לטפל בכלכלה ובחברה הישראלית ובשביל זה אנחנו רוצים כאן כנסת וממשלה של תיקון, כזו שבאה ואומרת לכל עם ישראל שהוא יכול להרגיש בנוח איתה ולתת בה אמון".

גולן, כמי שמייצג עמדה ימנית יותר, סבור גם הוא כי על הצד שלו לקחת אחריות. "אפשר להצטרף לזום שלנו ולראות את תהליך ההתפכחות שכולנו עוברים. אין יותר מקום לשיח של השישה באוקטובר. גם על עמדות של הימין שאני שותף להן אני מכה על חטא. ראינו הרבה פעמים בשמאל אויב. אני רואה את ההפגנות בקפלן, את הצמיגים הבוערים ואת האלימות כלפי שוטרים. הרבה פעמים יצא לי אומר לעצמי מילים מאוד קשות כלפי השמאל. התפכחתי מהמקום הזה. מדינת ישראל זקוקה לפנים חזק, לאיחוי הקרעים. אין עוד מקום לשיח כזה. ישראל זקוקה למחנה אחד וזה המחנה שאנחנו שייכים אליו".

עוד מוסיף גולן ומציין את הוואקום המנהיגותי שנשאר ללא מענה כאשר רבים עשו לביתם, "והרבה מאוד מהוואקום הפך להיות רעיל וקיצוני ומפלג, ולמקום הזה אנחנו נכנסים כמילואימניקים שחוו בשדה הקרב ערכים של רעות, ערבות הדדית והגנה על האחר. אנחנו רוצים להבא את השיח הזה להנהגה ולהיות ראש חץ לאנשים שיבואו אחרינו ויובילו את הנהגת המדינה למקום הרבה יותר בריא".

האם בסופו של יום לא מדובר בעוד התארגנות שכל תכליתה קיומן של בחירות, כלומר הפלת הממשלה? דוד משיב וטוען כי קיים ביעבוע גם בימין וגם בשמאל וזו דרישתו כאשר כמאה אזרחים הם פליטים בארצם ו"עוד שניה הם יוצאים לרחוב", לבד ממשפחות החטופים ש"כבר מתפוצצות מהקושי והטרגדיה הנוראית. יש כאן הרבה אנרגיה שצריך להרגיע אותה. אנחנו צריכים שחברי הכנסת ייקחו אחריות ויובילו אותנו לחוף מבטחים וחלק מהדרך לכך הוא לשים מועד לפיזור הכנסת, אנחנו מחזירים את המנדט לעם ולפני השבעה באוקטובר 2024 תהיה כאן כנסת חדשה, כזו שכולם יוכלו לעמוד מאחוריה, כזו שנבחרה למען התיקון והקמת ממשלה רחבה, לא ימנית ולא שמאלנית אלא כזו שיכולה לייצג את כל העם".

"ממשלת תיקון היא ממשלה שבה מרבית העם יכול למצוא בה את מקומם", אומר גולן. "זו ממשלה שמדברת בשפה רגישה, שמרגישה את הכאב של האחר ויודעת לקבל החלטות קשות מתוך המנדט שהעם נתן לה בעת הזו. אין עוד מקום ל-50-52 אחוז אלא ל-80 אחוז מהעם ורק כך ממשלה יכולה לקבל החלטות קשות".

מוסיף דוד ומעיר כי במילואים ניתן לראות כיצד החלטות מתקבלות למרות חילוקי דעות על צעד כזה או אחר אם הוא מסוכן או לא וכיוצא באלה. "בסופו של דבר מתקבלות החלטות לטובת המטרה המשותפת, והמטרה שלנו היא מדינת ישראל ועם ישראל. יש כל כך הרבה דברים שאנחנו מסכימים עליהם ואסור לתת למחלוקות הקטנות לפלג אותנו. העיקר הוא לפעול ביחד. אנחנו לא מצפים מהממשלה להיות פרווה ולא לעסוק בבעיות הגדולות אלא מתוך המחלוקות להביא את הפתרונות הטובים ביותר עבור המדינה שלנו".

באשר לטענה לפיה המיזם נטוע על תפיסה נאיבית שאינה תואמת את חיי האזרחים במדינת ישראל, אומר דוד כי דווקא מי שטוען כך הוא המנותק מהמציאות. "אנחנו בצומת קריטי ולפנינו שני תסריטי עתיד. בעתיד אחד אנחנו ממשיכים להיות מפולגים וממשיכים לריב כאילו אנחנו אויבים שעוסקים בתפל ולא בעיקר, מבזבזים אנרגיות ולא מנצחים, ובעתיד אחר אנחנו מתחברים, מגיעים להסכמות, מתקנים את השיח, פועלים יחד בשיתוף פעולה ומבינים שאנחנו אחים וכאחים אפשר להתווכח ולא להסכים, אבל בסוף היום אנחנו מסיימים בחיבוק והולכים לעבוד יחד על המטרות שלנו. אפשר להגיד שהדבר הזה נאיבי. אני מאמין שהדבר הזה אפשרי ושעם ישראל כל כך רוצה".

עוד הוא מספר על תגובות קיבל מימין ומשמאל המבקרים אותו כל צד על פי תפיסתו. הוא משוכנע בצורך של כולנו להתנתק מהשיח התוקפני הזה ולהביא רוח אחרת משדה המילואים לאזרחות. "כשאני לרגע מתערער אני חוזר לשבעה באוקטובר, למראות הנוראים, לשחר צמח שהיה איתי בשירות והיה בכיתת הכוננות ונלחם בבארי עד הכדור האחרון, אני חוזר לעשרת החברים שלי מהיחידה שנפלו בשבעה באוקטובר, אני חוזר לפצועים ולחטופים וזה מזכיר לי מה חשוב ועל מה אנחנו נלחמים ומי האויבים שלנו. זה מה שצריך לזכור עכשיו ולא להתבלבל. לא לתת לקולות הרעילים והמפלגים להחזיר אותנו לשישה באוקטובר".

גולן משוכנע ש"אנחנו פסע מלחזור לשיח של השישה באוקטובר", וכעת יש להביא את השיח המאחד של שדה הקרב להנהגה. "אנחנו יכולים להוות גשר לשפה שתוכל ללוות אותנו שנים קדימה ותתקן את המציאות הישראלית ואת החברה הישראלית. המלחמה לא הסתיימה. יש לנו עוד הרבה עבודה והדרך לצלוח את המלחמה ולהתמודד עם כל האתגרים הללו היא גם לחיות בשלום עם עצמנו", הוא אומר ומספר על התחושות הקשות למראה הפגנות יום כיפור, וההבנה העמוקה שאסור לאפשר למראות שכאלה לשוב אלינו ואירועי השבעה באוקטובר הטמיעו בו את המחויבות לשנות את השיח ואת המציאות.

דוד מזמין לאוהל מיזם התיקון את כלל החברה, בין אם אנשי סמוטריץ' ובין אם אנשי מרצ, בין אם ביביסטים ובין אם קפלניסטים ובלבד שהערכים המנחים אותם הם הרצון להיות יחד ולשים את מדינת ישראל לפני הכול, מבלי לוותר איש על עמדותיו. "אנחנו חייבים לדאוג לכך שתהיה כאן מדינה משגשגת שכולנו נהיה גאים בה והנהגה שכולנו נהיה גאים בה".

את אנשי הציונות הדתית רואה דוד כגשר שיוכל לסייע בבניית המציאות החדשה במדינת ישראל ויצירת תרבות של מחלוקת כבית הלל, כלשונו. "תצטרפו אלינו. תעזרו לנו להביא את רוח התיקון לחברה הישראלית".