לוחמים בעזה
לוחמים בעזהצילום: דובר צה"ל

אופיר אנג'ל, יו"ר פירמת הייעוץ AUREN ישראל, מסביר את ההתנודתיות הרבה בשער הדולר בתקופה האחרונה, מדוע השקל התחזק וכיצד דירוג האשראי של ישראל, עסקת חטופים וניצחון במלחמה ישפיעו בצורה ניכרת על הכלכלה הישראלית כולה.

בשבועות האחרונים חלה מגמה מעניינת בשוק המט"ח (מטבע חוץ). רק ביממה האחרונה הדולר נסחר מתחת ל-3.7 שקלים, לאחר שאתמול שערו היציג נקבע על 3.72 שקל. האירו ירד גם כן בחדות ונסחר סביב 4.02 שקלים, לאחר ששערו היציג נקבע אתמול על 4.05 שקלים. יש לציין כי לשינויים אלו גורמי השפעה רבים, פנימיים וחיצוניים כאחד.

"קודם כל צריך לקחת בחשבון שהמסחר במט"ח הוא תזזיתי, והוא מושפע הרבה מאוד מידיעות חדשותיות", פותח אנג'ל את השיחה איתנו. "שים לב שיש תנודה של היום האחרון בשיעור של כ-1.5%. אנחנו יודעים להגיד ששער הדולר מושפע מאוד מהמלחמה, מהרפורמה המשפטית וכן הלאה. כל פעם שאנחנו חוששים אז הדולר מתחזק, וכשיש יותר רווחה אז השקל מתחזק. זה גם מה שקורה בימים האחרונים. ביממה האחרונה השקל התחזק מול הדולר והיורו".

"מבחינת הגורמים החיצוניים שאנחנו מושפעים מהם כרגע הוא שהבורסות בעולם מתחזקות, ואז הם רואים השקעות אחרות מעבר לדולר עצמו. דבר שני הוא שהגופים העסקיים והמוסדיים שלנו קנו הרבה מאוד דולריים ויש להם חשיפה גבוהה מאוד, מה שמקל עליהם להשתמש באותם דולרים כדי להיכנס לשוק האמריקאי. בנוסף יש לנו את הצפי לירידת ריבית, כאשר בינינו, אלו לא חדשות כל כך מרעישות. ידענו שיהיו הורדות ריבית בעתיד הקרוב והשוק כבר מתמחר את זה, אבל כל הדברים האלה יחד גורמים לשקל להתחזק".

"ברמה הפנימית, אפשר להצביע על כל האווירה במלחמה והדיבור על עסקה לחטופים כאלמנטים שעוזרים מאוד לשקל להתחזק, בגלל האופטימיות לגבי העתיד. אני הייתי כן מזהיר את הציבור כי השוק הזה באמת מאוד תנודתי, נניח בהינתן מלחמה בצפון או החלטות ריבית באירופה ובארה"ב, לצד החלטה על דירוג האשראי של ישראל, יכול לקחת את האופטימיות הזו מהשוק ונראה תוצאות בהתאם".

אופיר אנג'ל, יו"ר פירמת הייעוץ AUREN ישראל
אופיר אנג'ל, יו"ר פירמת הייעוץ AUREN ישראלצילום: אלון סיגוי

אנג'ל נשאל איך יכול להיות שבעיתות מלחמה רגילות אנו רואים נסיקה של הדולר, כפי שהדולר אכן עלה לפני המלחמה לשיעור של מעל ארבעה שקלים, אבל כעת אנחנו יותר משלושה חודשים לתוך המלחמה ודווקא השקל הוא שהתחזק: "אנחנו מדינה מיוחדת", השיב אנג'ל.

"אנחנו מדינה קטנה וצריך להבין שהשוק העולמי מסתכל עלינו. כל הלך רוח ימינה ושמאלה משנה את התמונה ובעיקר כשמדברים על שערי החליפין. בכל מדינה אחרת בעולם יסתכלו על מלחמות ויגידו שהשוק מסוכן, אבל פה זה אחרת. השוק פה כבר תיקן את עצמו כי מבינים שהמלחמה תהיה כנראה ממושכת. אם בתחילת השנה היינו בתוך הטווח של ההשפעה התדמיתית של ישראל בעיני העולם לאור המחאה נגד הרפורמה וכל מה שהיה כאן, אז עכשיו מסתכלים על העמידה של ישראל ואיך היא מתכננת לסיים את המערכה בדרום, לפתור את ההסלמה בצפון וכמובן באילו הישגים".

"מעבר לאירועי המלחמה, שאין ספק שישפיעו בצורה מיידית ודרמטית, צריך לראות את החלטות הריבית באירופה ובארה"ב", מסביר אנג'ל. "ההשערה שלי היא שנגיד בנק ישראל יעקוב אחרי ההחלטות האלה ויפעל בהתאם. כרגע האיחוד האירופי ולמעשה כל העולם ממתינים לאמריקאים, לראות מה הם יעשו. רוב המשקיעים שלנו מגיעים מארה"ב, ואנחנו, כלל הציבור הישראלי גם מושקעים שם, אז יש השפעה הדדית, ולפיכך הנגיד לא יכול לבצע החלטות שיהיו מנוגדות לשוק האמריקאי. אישית מאמין שעל המדינה להתערב כמה שפחות בשוק ולתת לו לעשות את שלו".

לסיום נשאל אנג'ל מהי המלצתו למי שאינו בקיא ברזי שוק המט"ח והבורסה הישראלית, ולכך השיב: "אני חושב שכשמדברים אל 'עם ישראל' ולא למקצוענים בתחום שוק ההון, בדרך כלל ההצעה היא לפזר סיכונים כמה שיותר. כמו שאומרים, לא לשים את כל הביצים בסל אחד. אולי לא נרוויח הרבה אבל גם לא נפסיד הרבה. מבחינת הכלכלה הישראלית, גם אם נצא בקרוב מהמלחמה תהיה פה התאוששות ארוכה ותהיה תנודתיות משמעותית בשווקים. זו המלצה כללית ואולי גם אחת שנראית די משעממת, אבל היא הדבר הנכון למי שלא בקיא בצורה מדוקדקת בשוק שהוא מתעסק בו, אבל שכן רוצה לדאוג לכסף שהוא משקיע".