
אם יש לכם דירה להשכרה לבטח גם אתם משוכנעים כי החוק מאפשר לכם לפנות בקלות את הדייר מהדירה המושכרת אם הוא מפר את החוזה ואינו עומד בהתחייבויותיו, אך בפועל מדובר בהליך מורכב, ממושך וסבוך מבחינה משפטית, על כן עליכם להגן על עצמכם כמשכירים, וכדאי להקדים תרופה למכה באמצעות בדיקת רקע יסודית ומעמיקה של הדיירים הפוטנציאליים ובדרכים נוספות עליהם נרחיב בהמשך הכתבה.
הליך פינוי דייר שאינו משלם שכירות
כאשר הדייר ששוכר את הדירה שלכם אינו עומד בהתחייבות לתשלום שכר דירה ישנם מספר שלבים שעליכם לבצע על מנת שתוכלו לפנות את השוכר הבעייתי. חשוב לזכור כי החוק אינו מאפשר לבעלי הדירות להשכרה לפנות בכוחות עצמם את הדייר הבעייתי שאינו משלם שכירות או שאינו מתפנה בסיום תקופת השכירות שנקבעה בחוזה, ולבטח שאין לנסות לפנות את השוכר בכוח מאחר שהחוק בישראל קובע כי פינוי בכוח של הדייר הבעייתי יביא להליך פלילי נגד המשכיר.
לצורך פינוי הדייר הבעייתי יש להגיש תביעה לבית המשפט, אך בטרם הגשת התביעה עליכם לשלוח מכתב התרעה לפני תביעה לפינוי המושכר בדואר רשום, וחשוב לשמור את אישור המסירה. אם הדייר הבעייתי אינו מתפנה מרצון או שאינו פורע את חובותיו בתוך 30 ימים ניתן להגיש את התביעה לבית המשפט, ולמעשה יש באפשרותכם לנקוט באחד משני ההליכים הבאים:
- הגשת תביעה לצורך הליך מזורז ומהיר לפינוי הדייר. במקרה זה יש להגיש תביעה אחת העוסקת בפינוי הדייר הבעייתי ואם הדייר הותיר אחריו חובות כספיים או שהוא גרם לנזקים בנכס יש להגיש תביעה נפרדת על כל אחד מהחובות.
- הגשת תביעה לפינוי הדייר בהליך רגיל.
בסיום שלב הדיון בבית המשפט, ייתן בית המשפט את פסק הדין לכל המאוחר בתוך 14 ימים. אם למרות פסק הדין לפינוי הדייר השוכר אינו מפנה את הדירה עליכם לפנות ללשכת הוצאה לפועל לצורך מימוש וביצוע פסק הדין. ההליך המשפטי מחייב תשלום אגרה לבית המשפט ובנוסף אם מקבלים ליווי משפטי על ידי עורך דין יש לשלם שכר טרחה לעו"ד.
זכויות וחובות
השוכר רשאי להגיש כתב הגנה בתוך 30 ימים מיום המצאת כתב התביעה. החוק אינו מאפשר למשכיר לנקוט בפעולה עצמאית לפינוי הדייר הבעייתי, והשוכר רשאי להתלונן במשטרה על מעשים אלו ולהגיש תביעה נגד המשכיר לבית המשפט (הליך פלילי), כלומר אין אפשרות לדין עצמי. לאחר קבלת פסק הדין בבית המשפט, השוכר רשאי להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי, אך הערעור אינו מבטל או מעכב את ביצוע פסק הדין, לכן החוק מאפשר להגיש בקשה לעיכוב ביצוע פסק הדין.
אם בית המשפט המציא פסק דין המחייב פינוי של הדייר הבעייתי, השוכר חייב לפנות את הנכס בהתאם לזמנים שנקבעו בפסק הדין.
ראוי לציין כי יש חובות שחלות גם על השוכרים כמו איסור לדין עצמי, שליחת מכתב התרעה לפינוי הנכס והגשת תביעה לבית המשפט. השוכר אינו רשאי להחליף מנעולים בדירה, לסגור ברז מים, לנתק את החשמל וכיוצא בזה.
סיבות אפשריות לאי תשלום שכר דירה
- השוכר נקלע למצב כלכלי קשה שאינו מאפשר לו לעמוד בתשלום שכר הדירה בזמן.
- השוכר מסרב לשלם שכירות, חשבונות, ועד בית וכו' ללא סיבה מוצדקת.
- השוכר מסרב לפנות את הנכס בתום תקופת השכירות והוא מפסיק לשלם למשכיר.
- בעל הדירה אינו מתקן נזקים שנגרמו בנכס והדייר מסרב לשלם לו שכירות עד תיקון הליקויים.
- השוכר השכיר את הנכס לצד שלישי, והצד השלישי מתגלה כשוכר בעייתי המסרב לשלם.
פתרונות אפשריים
- להקדים תרופה למכה ולבצע בדיקת רקע על הדיירים לפני חתימה על חוזה שכירות.
- לקבוע הסדר תשלומים המונע בעיות כמו אי תשלום שכירות בזמן.
- קבלת ערבות וביטחונות לשכירות ומימוש הערבות אם הדייר אינו משלם.
למידע מקצועי על שוק השכירות והנדל"ן הנכם מוזמנים לבקר בבלוג של חברת וויצ'ק (WeCheck) בכתובת: