מועצת הביטחון של האו"ם הצביעה היום (שני) בעד הצעה הקוראת להפסקת אש מיידית בעזה בתקופת הרמדאן ושחרור מיידי וללא תנאי של כלל החטופים.

בהצעה נגד ישראל תמכו 14 מדינות וארה"ב נמנעה בהצבעה ואף לא הטילה וטו על ההצעה על אף האיום של ראש הממשלה נתניהו שלא ישלח את המשלחת לארה"ב באם ההצעה תעבור. לצד זאת, ארצות הברית החליטה להטיל וטו על ההצעה הרוסית לקרוא להפסקת אש קבועה ברצועת עזה.

את ההצעה שעלתה לדיון היום הגישו למועצת הביטחון 10 מדינות שאינן חברות במועצה, בהן - צפון קוריאה, אלג'יריה, יפן, אקוודור, גיאנה, מלטה, מוזמביק, סיירה לאון, סלובניה ושוויץ.

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש בירך על ההצבעה באו"ם ואמר כי "על ההחלטה להיות מיושמת - כישלון יהיה בלתי נסלח".

שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן אמר בדיון: "שחרור החטופים צריך להיות הראשון בסדר העדיפויות של המועצה. הדרישה שלכם להפסקת אש מבלי להתנות אותה בשחרור חטופינו, פוגעת במאמצים לשחרורם ונותנת לחמאס תקווה, להשיג הפסקת אש בלי לשחרר את החטופים. כל חברות המועצה כולן, היו צריכות להתנגד להצעה הזו".

חמאס בירך על ההחלטה: "אנחנו מדגישים את הצורך להגיע להפסקת אש קבועה שתוביל לנסיגת כל הכוחות הציוניים מהרצועה ולחזרת העקורים לבתיהם. אנחנו גם מדגישים את נכונותנו לעסוק בהליך חילופי שבויים מיידי שיוביל לשחרור משני הצדדים".

לאחר אישור ההחלטה מסרו בלשכת ראש הממשלה כי המשלחת שהייתה אמורה לצאת לוושינגטון תישאר בישראל. "ארה"ב נסוגה מעמדתה העקבית במועצת הביטחון שבה קשרה רק לפני כמה ימים בין הפסקת אש לשחרור החטופים (סעיף 1). בהחלטה הקודמת סין ורוסיה הטילו וטו בין השאר משום שהן תמכו בהפסקת אש בלי שחרור החטופים. בהחלטה הנוכחית רוסיה וסין תמכו, יחד עם אלג׳יריה ומדינות אחרות. ארה"ב לא הטילה היום וטו על הנוסח החדש שקורא להפסקת אש ללא התניה בשחרור החטופים", אמרו בלשכת ראש הממשלה.

עוד הוסיפו כי "זוהי נסיגה ברורה מעמדתה העקבית של ארה"ב במועצת הביטחון מאז תחילת המלחמה. נסיגה זו פוגעת גם במאמץ המלחמתי וגם במאמץ לשחרור החטופים, משום שהיא נותנת לחמאס תקווה שהלחץ הבינלאומי יאפשר להם לקבל הפסקת אש ללא שחרור חטופינו. ראש הממשלה נתניהו הבהיר כבר אמש שאם ארה"ב תיסוג מעמדתה העקרונית הוא לא ישלח את המשלחת הישראלית לארה"ב. לאור השינוי בעמדה האמריקנית, ראש הממשלה נתניהו החליט שהמשלחת לא תצא".

בתגובה לדברי נתניהו אמר ג'ון קירבי, דובר המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב כי "הצבעה שלנו במועצת הבטחון אינה משקפת שינוי במדיניות שלנו. אנו עקביים בתמיכתנו בהפסקת אש ושחרור חטופים. הנוסח לא כולל גינוי חמאס ולכן לא תמכנו אבל ההחלטה משקפת את דעתנו שהפסקת אש ושחרור חטופים כרוכים יחד ולכן נמנענו".

שר החוץ ישראל כ"ץ הגיב: "מדינת ישראל לא תנצור את האש. נשמיד את חמאס ונמשיך להילחם עד שאחרון החטופים ישוב הביתה".

יו"ר הציונות הדתית שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הגיב: "החלטת ארה"ב שלא להטיל ווטו במועצת הביטחון משחקת לידי חמאס ופוגעת במאמצים להשיב את החטופים ולייצב את האזור באמצעות חיסול הכוחות הרדיקליים וחיזוק הכוחות המתונים. מדינת ישראל לא תעצור עד להשמדה מוחלטת של החמאס ולהשבת החטופים הביתה".

"מערכת היחסים שלנו עם ארה"ב היתה מאז ומעולם של שותפים אבל לא של מדינת חסות. אין זו הפעם הראשונה שבה ממשלה ישראלית נדרשת לקבל החלטות מנוגדות לעמדת הממשל בארה"ב. כך היה בהחלטה על הקמת המדינה, כך ברבות ממלחמות ישראל, וכך כעת בהחלטה להמשיך להילחם בנאצים של דעאש-חמאס עד הניצחון המוחלט. אני מגבה את החלטתו של ראש הממשלה וקורא ברגע הקיומי הזה לכל המנהיגים בישראל להתעלות מעל לשיקולים פוליטיים צרים ולהתייצב מאחורי ממשלת ישראל והעומד בראשה עד הניצחון", מסר סמוטריץ'.

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הגיב: "ההחלטה של מועצת הביטחון של האו"ם מוכיחה את מה שהיה ידוע מאז ומעולם - מדובר במוסד אנטישמי, עם מזכ"ל אנטישמי, שמעודד את חמאס לעבר הניצחון המוחלט".

עוד אמר כי "הבחירה של הנשיא ביידן מנגד, להימנע מלהטיל וטו על ההחלטה מצידה של ארה"ב, מוכיחה מנגד כי הנשיא ביידן לא מעמיד בראש סדרי העדיפויות שלו את הניצחון של ישראל והעולם החופשי על הטרור, אלא את שיקוליו הפוליטיים. דווקא לאחר ההחלטה הזו אנו חייבים להגביר את העצימות במלחמה ולהמשיך לחתור בכל הכח, בכל מחיר, להכרעת החמאס".