הרב איתן אקשטיין
הרב איתן אקשטייןצילום: ערוץ 7

לא מעט מדובר בחודשים האחרונים על הטראומה שעברו ועוברים חיילי צה"ל במהלך המלחמה, ובין השאר מוטחות האשמות במדינה שלכאורה מפקירה את חייליה מאחור ואינה דואגת להם לסיוע נפשי.

אלא שמי שקיבלה את הזיכיון לפיתוח תכנית סדורה לסיוע וטיפול, עמותת רטורנו, ואף הכינה תכנית שכזו מגלה שחיילים ואחרים שאמורים היו להסתייע בה פשוט לא מגיעים.

הרב איתן אקשטיין, מנכ"ל רטורנו, מספר בראיון לערוץ 7 כי לא מדובר בתופעה חדשה וגם ב'צוק איתן' ניתן היה לראות שאחרי פרסום גדול שנועד לקרוא לחיילים נפגעי טראומה הזקוקים לכך לבוא ולהסתייע בשירותי רטורנו, כמות החיילים שאכן הגיעו לקבלת סיוע הייתה דלילה, וגם אלה מרביתם הגיעו בעקבות לחץ של ההורים או של נשותיהם.

הרב אקשטיין מספר על המכרז שהוציא אגף השיקום במשרד הביטחון לחוות טיפוליות שם יוכלו חיילי מילואים וסדיר להסתייע על מנת להתגבר על החוויות הקשות שעברו במלחמה. היעד היה הקמת חווה טיפולית מחוברת לעולם החקלאות וברטורנו, שם מתמחים בטיפול עם סוסים, סברו ששימוש בכלים שבידיהם יוכל להביא לתוצאות טובות בעיקר אצל צעירים שמעדיפים טיפול באוויר הפתוח על פני טיפול בחדרים הסגורים.

למרות שרטורנו אכן קיבלו את הזיכיון ולמרות פרסום נרחב דרך הגורמים הרלוונטיים במשרד הביטחון מעטים מאוד הגיעו להסתייע במקום והרב אקשטיין מסביר כי באופן מעט פרדוקסלי פעמים רבות מעדיף הסובל מטראומה להתמכר למענה המיידי שנותנים לו הדיכאון וההסתגרות במקום להגיע לטיפול שייתן מענה מקיף וארוך טווח.

פתרון ה"פלסטר" הזמני הזה גורר לעיתים מענה דרך אלכוהול וסמים, אך אינו מהווה מענה של ממש. הרב אקשטיין מדגים את המענה הזמני מטיפול שנתן הוא לאישה שנפגעה על ידי עובד זר וכאשר הגיעה לטיפול פתחה חלון וממנו נראו שני עובדים זרים בבניין שממול. הדבר החזיר לה את החרדות וכדי להשקיט את החרדות הללו השמיע לה הרב אשקטיין מוסיקה שאמנם הרגיעה באופן מקומי וזמני אך לא נתנה מענה של ממש לחרדות מעובדים זרים. "הטראומה נמצאת אבל המוסיקה ממסכת את הטראומה. אם אכבה את המוסיקה הטראומה תחזור".

כך היא המציאות גם עם מטופלים נפגעי טראומה שחשים מרגוע מסוים בהתכנסות פנימה, אך גם אם היא מסייעת לשרוד היא לא נותנת מענה לטווח רחוק. "ישבנו עם אנשי אגף השיקום והם אמרו לנו שבאזור ירושלים יש כאלף נרשמים שמוגדרים כנפגעי טראומה והם לא מגיעים, גם לא מאה או מאתיים. רק בודדים פונים".

"חשוב שהציבור יידע על כך, כי מי שנמצא מסביב לחייל שנפגע, הקרובים, החברים והשכנים, הם שרואים ומבינים שהוא סובל והם חסרי אונים. תפנו אלינו ואנחנו נשלח מישהו שיידע לפנות אליו, לפעמים בכיסויים של חבר או איש מקצוע", אומר הרב אקשטיין ומוסיף כי לא פעם "אנשים נוטים לקוות ולהתפלל שהדברים יעברו ללא טיפול, אבל זו תקוות שווא".

עוד הוא מעיר כי "יש היום עדנה לקנאביס הרפואי וחושבים שזה פתרון אולטימטיבי לכולם, אבל זה לא נכון. זה פתרון למי שזקוק לזה ומקבל ליווי מקצועי של רופא שמוודא שהוא לא עושה בזה שימוש לרעה. דרוש מעקב כל הזמן".