ד"ר דוד זילברקלנג, חוקר בכיר במכון הבינלאומי לחקר השואה ביד ושם, סופד בריאיון לערוץ 7 לפרופ' יהודה באואר שהלך לעולמו והיה מגדולי חוקרי השואה.

"הייתי סטודנט שלו וגם היינו חברים טובים. אני מכיר את יהודה באואר מאז שעליתי ארצה והתחלתי לימודים באוניברסיטה העברית לפני 45 שנה", מספר זילברקלנג. "הוא היה איש ידע עצום עם דעה חדה וחודרת בכל נושאי היסטורי ובמיוחד בנושא השואה. הייתי אומר שהוא היה אולי המורה והחוקר הכי חשוב שאני הכרתי ושאני מכיר בתחום הזה".

"פרופסור באואר היה מיוחד לא רק ביכולות המחקר האדירות שלו, אלא גם ביכולות ההוראה. הוא לימד את כל העולם על השואה, אבל הוא גם השתדל מאוד להיות נטול פניות פוליטיות. בתוך המחקר היו לו דעות פוליטיות כמובן, אבל הוא ניסה לחקור דברים בצמוד לתיעודים והעדויות", מוסיף ד"ר זילברקלנג.

הוא מתאר את האיזון המיוחד של פרופ' באואר בין הרגשות למחקר האקדמי. "אחד הדברים המיוחד שבו היה שהוא לימד אותי וכל התלמידים הרבים מאוד שלו איך לשמור על האיזון הלא פשוט בין ריחוק אקדמי כדי שנוכל לחקור משהו, אבל לא ריחוק כבד מדי כדי שנפסיק להיות בני אדם".

"שואה יכולה להתרחש שוב, חס וחלילה, וזה לא חייב להיות באותו אופן. שום דבר בהיסטוריה לא חוזר על עצמו בדיוק כמו שהיה אבל דבר כזה יכול לקרות. בני אדם מסוגלים לעשות את זה. זה לא חייב להיות גרמנים ויהודים אלא לפעול בשיטות דומות. לכן חשוב ללמוד איך למנוע אסון כזה בעתיד", מוסיף זילברקלנג.

על ההשוואה בין השואה לטבח השבעה באוקטובר הוא אומר כי "באואר התייחס לשבעה באוקטובר כמובן כאסון נוראי וכטבח נוראי שביצעו אנשי חמאס ועוזריהם, אבל זה לא היה השואה. יחד עם זאת, מי שחווה את זה שם בעוטף עזה והישווה זאת לשואה, אי אפשר להתווכח איתו. בעיני ההבדלים הם ברורים. קודם כל יש לנו מדינה ויש לנו צבא. אפילו אם הצבא איחר להגיע, הוא הגיע בסופו של דבר".