רכב חשמלי
רכב חשמליצילום: Shutterstock

אם יצאתם לכביש בישראל לאחרונה, בוודאי לא הצלחתם להתעלם מהכמות המרשימה של רכבים חשמליים על האספלט המקומי. באופן טבעי, לפלח השוק הצומח של הרכבים החשמליים התפתח כבר שוק משני – של רכבים חשמליים מיד שניה.

קשה לדבר על כללי תמחור מגובשים בשוק המכוניות החשמליות המשומשות מהסיבה הפשוטה שהדגם הוותיק ביותר שלהן נפלט מפס הייצור רק לפני שנתיים או שלוש, והדבר בהחלט מגדיל את הקושי להעריך את השווי שלו במעמד המכירה שלו כמשומש. ובכל זאת, יש עדיין כמה גורמים שמשפיעים על המחיר של חשמלית יד שניה ועליהם נפרט בפסקאות הבאות.

מצב סוללת הרכב וירידת הטווח

לא יפתיע אתכם אם נאמר שהסוללה היא הרכיב החשוב ביותר בכל מכונית חשמלית. בהקשר הזה יש מושג אחד שכדאי לכם להכיר: SOH. הכוונה היא בעצם למדד בריאות הסוללה. כלומר, ליכולה של הסוללה ברכב להמשיך ולספק אנרגיה למערכות השונות. עם הזמן, הקילומטרים ואופי השימוש ברכב חשמלי, הסוללות מאבדות מעט מכוחן. אבל בעוד שרכב עם מדד SOH של 95% עדיין ישמור על טווח הנסיעה (בין טעינות) שעליו דיברה היצרנית, הרי שרכב עם מדד SOH של 80% כבר עלול לחוות ירידה מסוימת בטווח, ולאותת על כך שהחלפת סוללה עשויה להיות רלוונטית בשלב מסוים. נכון, היצרניות השונות לרוב מספקות אחריות על סוללה שיכולה להגיע גם עד 8 שנים, אבל בדרך כלל הדבר תלוי בכמות הקילומטרים שהרכב הספיק לגמוא, ובגורמים נוספים. במילים פשוטות, רכב עם מדד SOH נמוך יחסית, ובוודאי כזה שטווח הנסיעה שלו התקצר בצורה מובהקת, יהיה כמובן רכב שקשה יותר למכור בשוק היד שנייה.

מחירי הרכבים החשמליים החדשים

ממש כשם שכל שנת דגם חדשה שמתחילה על הכביש מוזילה במעט את המחיר של מכוניות משומשות רגילות, כך גם בשוק החשמליות מיד שנייה. מצד שני, הכלל הזה עובד גם הפוך: התייקרות של דגם חשמלי מסוים עשויה לגרור למעלה גם את המחיר של המשומשות מאותו הדגם, ולהפוך אותן לפופולריות יותר בשוק של יד שנייה.

קצב החידושים והפיתוחים טכנולוגיים

אחד הדברים שמזוהים עם רכבים חשמליים בכלל, הוא האופן המהיר שבו הטכנולוגיה שלהם מתפתחת ומתקדמת כל הזמן. זה אומר שמכונית בת שנתיים בלבד, עלולה להיראות כמעט מיושנת לעומת מכונית חדשה לגמרי, ולו רק בגלל הפיתוחים שנוספו בינתיים, כמו הגדלת טווח הנסיעה המוצהר וכד'. בעוד שבשוק המשומשות הרגילות (בנזין) השוני בין דגם משנת 2024 לעומת אותו הדגם משנת 2021 יכול להיות קוסמטי לכל היותר, בשוק המשומשות ההבדל בין שתי מכוניות מאותו הדגם עשוי להיות דרמטי הרבה יותר ולכלול מערכות חדשות ברכב, שיפורים בסוללה ובמנוע, או תוספת של גאדג'טים מגניבים בתא הנוסעים.

איך ניתן לצמצם את ירידת הערך של רכב חשמלי בשוק היד 2?

בתור התחלה, כדאי להבין שהכללים המוכרים שחלים על משומשות רגילות לא תמיד רלוונטיים כשמדובר ברכב חשמלי. לפיכך כדאי לבחון את האפשרויות הבאות:

  • מכירה מוקדמת יותר של הרכב החשמלי שברשותנו. אם ישנה אפשרות להציע את הרכב בשוק המשומשות לפני שהוא חוגג יומולדת 4 (או אפילו 3), כנראה שנצמצם את כמות המפגשים עם קונים פוטנציאליים החוששים מסוגיית כמו ירידת טווח, או מדד SOH נמוך מדי.
  • דרך מצוינת להפיג חשש של קונים היא להציג דוח מפורט על בריאות הסוללה של הרכב שאנחנו מעוניינים למכור. בניגוד לרכבי בנזין, בהם תקלות רציניות עלולות להיות נסתרות יותר מהעין אפילו בבדיקה מקצועית, הטכנולוגיה שבבסיס הרכבים החשמליים מאפשרת שקיפות גדולה יותר באשר למצב האמיתי של הרכב בכל זמן.
  • נבדוק האם מצב הסוללה הנוכחי מאפשר חידוש שלה, או לפחות שיפוץ חלקי. נכון, לא המהלך האידיאלי ביותר, אבל כשלוקחים בחשבון שעלות הסוללה ברכב החשמלי שלכם יכולה להגיע בקלות לעשרות אלפי שקלים – יכול להיות שלא כדאי לפסול חידוש/שיפוץ.
  • יתרון נוסף הטמון ברכבים חשמליים בכלל, היא היכולת לבצע עדכוני תוכנה הרלוונטיים לסוללה הרכב. אם היצרנית שאת הדגם שלה אתם מחזיקים מציעה עדכונים אוטומטיים כאלה, לדבר עשויה להיות השפעה חיובית מאוד על בריאות הסוללה שלכם, ואריכות ימיה.

לסיכום

מכירה של רכבים חשמליים מיד 2 היא עדיין פעולה "צעירה" יחסית בשוק המשומשות בכלל, אבל תודות לכמות ההולכת וגדלה של דגמים חשמליים בישראל, שתמשיך ללוות אותנו עוד שנים קדימה, תלך ותגדל גם כמות הידע על הדגמים השונים ויגובשו כללי תמחור מסודרים. עד אז, הבנת הגורמים המשפיעים על מחירי רכבים חשמליים משומשים לצד ההמלצות שפורטו כאן, יכולים לעשות עבורכם הבדל אמיתי. סעו בזהירות.