הקשר בין תת-תזונה לפצעי לחץ בגיל השלישי
הקשר בין תת-תזונה לפצעי לחץ בגיל השלישיצילום: istock

פצעי לחץ הם אחד האתגרים הכואבים והמוכרים ביותר בקרב אוכלוסיית הקשישים והמטופלים הסיעודיים. מדובר בבעיה רפואית מורכבת שמשקפת כשל מערכתי המשלב בין תת-תזונה, חוסר פעילות גופנית ותנאים פיזיים בלתי הולמים שניתן במקרים רבים למנוע בעזרת מודעות וטיפול מוקדם.

כדי להבין את ההשלכות, וגם את הדרכים למניעה, שוחחנו עם שני מומחים מובילים: ד"ר אפרים רימון מומחה לגסטרואנטרולוגיה וגריאטריה ופרופסור אפרים יאול, מומחה בגריאטריה ופצעי לחץ שניהל במשך שנים רבות את מחלקת סיעוד מורכב במרכז הרפואי הרצוג.

נתחיל מההתחלה: מהם פצעי לחץ וכיצד הם נוצרים?

ד"ר רימון, מסביר: "פצעי לחץ נוצרים במקומות שבהם העור נלחץ בין בליטות עצמות לבין משטח קשיח, כמו מיטה או כיסא. מדובר בנזק לעור ולרקמות שמתחתיו כתוצאה מלחץ ממושך, חיכוך או לחות. זהו תהליך הדרגתי שהתחלתו אולי נראית שולית, אך ללא טיפול מתאים, הוא עלול להחמיר עד כדי זיהומים מסכני חיים."

לדבריו, תת-תזונה היא גורם מרכזי בהתפתחות פצעי לחץ: "כאשר אדם סובל מתת-תזונה, הגוף מאבד מסת שריר וחלבונים חיוניים לתפקודו ולריפוי פצעים. המעגל הזה – שבו פצעי הלחץ עצמם מחמירים את תת-התזונה ואת התיאבון הנמוך – גורם להידרדרות מהירה במצב הבריאותי".

לרישום למשדר מיוחד שיענה על כל השאלות לחצו כאן>>>

תזונה נכונה היא לא רק פתרון, אלא מניעה מראש

פרופ' יאול מוסיף ומדגיש את החשיבות של מניעה על ידי תזונה נכונה: "כאשר רמת החלבון בדם יורדת, ויש חוסר באלבומין, ריפוי פצעי לחץ הופך למשימה מורכבת רפואית. בנוסף, אנשים נוטים לצרוך מזונות דלים בערכים תזונתיים – כמו פחמימות פשוטות וסוכרים – במקום חלבונים וירקות. דפוסי תזונה אלו אינם רק מסכנים את בריאותם הכללית אלא גם מקשים על הטיפול במחלות ובפצעים קיימים".

פעילות גופנית כבסיס למניעת הידרדרות

מעבר לתזונה, מדגיש פרופ' יאול את חשיבות חיזוק השרירים לשמירה על בריאות הגוף: "שרירי הירכיים והגב התחתון הם קריטיים לתנועה וליציבות בגיל מבוגר. אדם שמרותק למיטה או לכיסא ללא פעילות גופנית מספקת סובל מניוון שרירים שמוביל ישירות לפצעי לחץ. גם בגיל מבוגר, פעילות מתונה ומותאמת – כמו הליכה קלה או תרגילים פשוטים – יכולה לשפר משמעותית את מצב השרירים ולמנוע תופעות לוואי קשות".

הוא מוסיף: "מניעה היא לא רק עניין של נוחות, אלא של איכות חיים. כאשר משלבים תזונה מאוזנת עם תנועה יומיומית, הסיכון לפצעי לחץ פוחת בצורה דרמטית. גם במצב סיעודי, ניתן להשתמש במזרנים מיוחדים ולשנות תנוחה לעיתים קרובות כדי להפחית את הלחץ על אזורים רגישים בגוף".

הפן ההלכתי והמוסרי דיני נפשות של ממש

הרב אריאל וידר, מראשי אגף קדושת החיים במכון פוע"ה, מתאר את המורכבות המוסרית וההלכתית שמאפיינת את הטיפול בקשישים ובסיעודיים: "אנו מקבלים פניות רבות ממשפחות המבקשות עזרה בשאלות שנוגעות לירידה במשקל ולפצעי לחץ. לעיתים מדובר בהתלבטויות כבדות משקל על אמצעי טיפול – בין אם זה מבחינה רפואית, מוסרית או הלכתית. מדובר בדיני נפשות של ממש. הסבל העצום שהפצעים הללו גורמים, לצד ההשלכות הבריאותיות שלהם, יכול להימנע אם עושים את הצעדים הנכונים בזמן".

הרב אריאל וידר והרב צבי ארנון - 'קדושת החיים'
הרב אריאל וידר והרב צבי ארנון - 'קדושת החיים'צילום: מוטי לוריא

משדר מיוחד שיענה על כל השאלות

כדי להעלות את המודעות לנושא, אגף קדושת החיים במכון פוע"ה מזמין את הציבור למשדר מיוחד שיעסוק בהיבטים השונים של תזונה והזנה מלאכותית בחולים מורכבים ובגיל השלישי.

המשדר יתקיים ביום רביעי, ג' בכסלו (4.12), בשעה 20:00, בהשתתפות ד"ר רפי אליס מומחה לגריאטריה, הגב' רחל אוחיון אחות מומחית ברפואה פליאטיבית והרב אריאל וידר מראשי אגף קדושת החיים במכון פוע"ה שיעשו סדר בנושא המורכב, ויספקו מידע חיוני למניעה ולטיפול.

מיד לאחר הפאנל יתקיים מפגש זום חי, בו יוכלו המשתתפים לשאול שאלות ישירות ולקבל תשובות מהמומחים.

ההשתתפות ללא תשלום, אך מותנית בהרשמה מראש.

אל תחכו לרגע האחרון – הירשמו עכשיו וגלו כיצד ניתן לשפר חיים ולמנוע סבל עבור יקיריכם>>>