
אל"מ (במיל') רונן כהן, לשעבר סגן חטיבת המחקר באמ"ן, התארח בפרק חדש של הפודקאסט "על המשמעות" עם עו"ד תמיר דורטל, לשיחה על כשלי צה"ל בעשרות השנים האחרונות שהובילו בסופו של דבר לאירועי 7 באוקטובר.
כהן, ששירת בצה"ל במשך כ-30 שנה, מספר על השינוי הקיצוני שחל בצבא בין שנת 1983 בה התגייס ועד לשנת 2011 בה פרש.
"פעם ראשונה בתולדות המדינה שאנחנו לא מסוגלים להילחם בשתי חזיתות בו זמנית", הוא קובע, ומאשים את הנהגת הצבא בהזנחה חמורה של צבא היבשה. לדבריו, צה"ל עבר ממיקוד במלחמות קונבנציונליות, כפי שהיו במלחמת שלום הגליל ובחומת מגן, לעיסוק יתר בלחימה בטרור, תוך הזנחת ההיערכות למלחמות רחבות היקף.
"אפס מטרות על הגדר"
כהן מותח ביקורת חריפה על "תפיסת ההרתעה המדומה" של צה"ל, ומציין כי המוצבים בגבול עזה משמשים בעיקר להגנה על חיילים במקום ליזום תקיפות, בשונה מהתפיסה שהיתה בלבנון, אז המוצבים היו בנקודות שולטות ומהם יצאו לפעולות בגזרה. הוא מתאר את המציאות הקשה שחוו הלוחמים באוקטובר האחרון: "חיילים נאלצו להתכנס בחדר האוכל במקום להילחם מתוך המוצבים".
"לא במשמרת שלי"
הקצין הבכיר לשעבר יוצא נגד התרבות שהושרשה בצה"ל, בעיקר על ידי רמטכ"לים לשעבר, כמו בוגי יעלון, תרבות המתמקדת בדחיית עימותים במקום בפעולה למניעתם. כהן טוען כי חוסר התיאום בין הדרגים, הזלזול במודיעין, והשאיפה "להימנע ממגע" עם האויב, הובילו לכשלי ההיערכות שחשפו את המדינה לפגיעה קשה בביטחונה.
"צה"ל זקוק לשינוי תרבותי עמוק"
כהן מציע פתרונות אפשריים: הארכת משך התפקידים בצה"ל, עידוד פרישה מאוחרת וחזרה לערכי צבא ברורים. "אנחנו צריכים את האנשים הכי טובים, והרמטכ"ל צריך לקחת אחריות על המצב".