פאנל מיוחד של כנס הנדל"ן באילת התמקד בפוטנציאל המכירות וההתיישבות ביהודה ושומרון. פגשנו שם כמה המספרים על ההתעניינות הגוברת.
ראש מועצת שומרון, יוסי דגן, מספר על מפגשים עם יזמי נדל"ן ואנשי עסקים המתעניינים בהשקעות הכרוכות גם בגאולת קרקעות ורכישתן, לבד מבנייה. כך גם פגש שרים וראשי רשויות נוספות ביהודה ושומרון לחשיבה משותפת כיצד ניתן ונכון להרחיב את יכולות ההתפתחות ההתיישבותית ביהודה ושומרון.
אייל גלמן, ראש מועצת חברון, מציין גם הוא התעניינות גוברת בבנייה והתרחבות דווקא ביהודה ושומרון. קבלנים ויזמים, הוא אומר, מבינים שזו העת הנכונה לבנייה והשקעה באזורים אלה.
ראש מועצת בית אל, שי אלון, מזכיר את הימים בהם יהודה ושומרון נחשבו לאזורים ש"מעבר להרי החושך", וכיום מהווים אזורים אלה מוקד הזדמנויות לכלל החברה הישראלית. "זה המקום המתאים ביותר לצמצום הפער ועומס יחידות הדיור. יש מחסור אדיר ביחידות דיור לזוגות צעירים בישראל במחיר שפוי", הוא מדגיש ומספר שבעקבות המלחמה השתנה היחס ליהודה ושומרון בהקשר זה.
ברוח זו אומר יוסי דגן כי אין ספק שבשבעה לאוקטובר המחבלים גם רצחו את האחים והאחיות של כולנו וגם חיסלו את הפנטזיות והרעיונות של נסיגה ישראלית מיהודה ושומרון.
גלמן מצידו מזכיר את השילוב בין השקעות למורשת, את היות יהודה ושומרון המקום בו הכול התחיל מבחינתו של העם היהודי. "במקום הזה התחילה הבנייה של עם ישראל בארץ ישראל, וכעת אחרי המלחמה כשמערכת הביטחון החיילים והממשלה הביאו הישגים שכאלה שמרחיבים את הביטחון עד דמשק, הניצחון נראה גם בשטח בהבנה שישראל נמצאת בקפיצה אל הקומה הבאה של התיישבות ובנייה".
שי אלון מספר על חבר מקצרין שרואה כעת את עירו כמרכז הארץ וברוח זו הוא גם משווק דירות, כך שבית אל על אחת וכמה, "בית אל היא שכונה בתוך ירושלים. הפרון הוא לשחרר קרקעות, להביא כמות גדולה של פועלים לארץ, לא להיות תלויים בעובדים הפלשתינים ולהתחיל לשחרר את מצוקת הדיור".
"שנת 2025 היא שנת ההזדמנות לתנופת בנייה ביהודה ושומרון", אומר יוסי דגן הקורא להפנים את המרחק הקצר מתל אביב, עשרים דקות נסיעה למאות אלפי דונמים של אדמות מדינה ועוד מאות אלפי דונמים של אדמות סקר שממתינות רק לחתימה פוליטית שתהפוך אותם לאדמות מדינה. בהקשר זה הוא מזכיר את התכנית שהכינה המועצה בראשותו למיליון אזרחי ישראל בשומרון.
אייל גלמן מספר על קבלנים ויזמים המספרים על לקוחות שמעוניינים לבנות בתים דווקא ביהודה ושומרון והדברים באים לידי ביטוי בהיענות של אנשי המקצוע ומשרדי הממשלה הרלוונטיים.
דגן מסכם את יתרונות הבנייה ביהודה ושומרון הן בהיבט חיזוק המורשת והקשר לארץ, הן בהיבט חיזוק הפן הביטחוני והן בהיבט הורדת מחירי הדיור במרכז הארץ. "אחרי שנה כזו ברור לכולם שהשומרון הוא חגורת המגן, אבל הוא גם נכס מניב לבנייה והתעצמות כלכלית ליזמים והורדת מחירי הדיור בכל מדינת ישראל".