מקבלי פרס נפש בנפש
מקבלי פרס נפש בנפשצילום: יח"צ

ארגון "נפש בנפש" העניק את פרס 'מאור' לעולים צעירים הפועלים לטובת החברה הישראלית מאז פרוץ המלחמה.

הפרס הוענק במהלך טקס חגיגי, בבית "נפש בנפש" שבירושלים, והוקיר תשעה עולים צעירים אשר התגייסו לטובת החברה הישראלית במהלך מלחמת "חרבות ברזל". הפרס נועד להדגיש את השתלבותם המהירה של הצעירים בחברה הישראלית ואת תרומתם לחיזוק המדינה והקהילות בהן הם חיים.

הזוכים בפרס, בני ובנות נוער בין הגילאים 11-18 שנבחרו מבין עשרות מתמודדים נוספים, עלו לישראל עם משפחותיהם ממדינות דוברות אנגלית. הם מייצגים את השתלבותם המהירה בחברה הישראלית ואת תרומתם לחיזוק המדינה והקהילות שבהן הם חיים.

פרס "מאור" מוענק זו השנה השלישית בחנוכה על ידי ארגון העלייה מצפון אמריקה "נפש בנפש", הפועל בשיתוף משרד העלייה והקליטה, הסוכנות היהודית, קק"ל ו-JNF ארה"ב, כהוקרה למצוינות ומנהיגות חברתית בקרב בני נוער עולים מעוררי השראה.

הרב יהושע פס, מייסד-שותף ומנכ"ל "נפש בנפש" אמר: "פרס מאור הוא הזדמנות מבורכת עבורנו להכיר ולהוקיר את בני ובנות הנוער העולים, שבפעולותיהם משרים על כולנו אור גדול, בתקופה שעם ישראל צריך זאת יותר מאי פעם. גדל פה דור של צעירים שעלו ארצה עם משפחותיהם לתרבות, שפה ומציאות שונה ממה שהכירו, וכל אחד ואחת התגברו על אתגריהם האישיים, צמחו מהם והחליטו לתת מאורם כדי לחזק את תחושת השייכות לחברה הישראלית. אין ספק שמדובר במכבים מודרניים ויחד עם משפחותיהם, ליבי מלא גאווה מהם".

הזוכים בפרס "מאור" לשנת 2024:

בינה זוסמן ורחל סטול מבית שמש, בנות 16 שעלו מארה"ב לישראל בשנת 2021, הפכו את האתגר האישי שחוו כעולות חדשות למיזם משמעותי למען אחרים. מתוך הקשיים שחוו בהסתגלות לחיים בישראל, הן ייסדו את פרויקט "אחות גדולה, אחות קטנה", שנועד לסייע לעולים חדשים להיקלט בצורה חלקה יותר. במסגרת המיזם, כל "אחות גדולה" (נערה תיכוניסטית שעלתה לישראל) מאמצת "אחות קטנה" (ילדה בבית ספר יסודי שעלתה לישראל). המשתתפות מקבלות תקציב לפעילות משותפת שבועית, לצד מפגשים קבוצתיים חודשיים. התוכנית, שפועלת זו השנה השנייה, כבר מונה מעל ל-60 משתתפות.

אליאנה פרידמן מבית שמש, בת 16 שעלתה עם משפחתה מניו ג'רזי ב-2019, פועלת רבות למען הקהילה. בתקופת המלחמה היא התנדבה בארגונים "יחד" ו"שלווה", שימשה מדריכה בתנועת עזרא, ולקחה חלק בתוכנית "סבבתא" לסיוע לקשישים בבית שמש. אליאנה אף ריכזה פעילויות בתוכנית "משמחים" של המרכז הרפואי שערי צדק, במסגרתו ארגנה קבוצות לשימוח מטופלים ומארגנת אירועים לטובת משפחות מפונים משדרות. בנוסף, היא יזמה שתי קבוצות וואטסאפ לזכרם של שני חיילים שנפלו במלחמה: בנימין ארלי ז"ל, חייל מבית שמש, ונדב קנולר ז"ל, בן דודה שנהרג בעזה. בקבוצות היא מובילה הנצחה יומית בזיכרון החיילים. היא אף שיחקה תפקיד משמועתי בהפקת שיר מיוחד לזכרו של נדב, על ידי הזמר אבישי.

יחזקאל (חזי) פולק, בן 16 שעלה עם משפחתו מאוהיו לגבעות עדן בשנת 2019, מתמודד עם מוגבלות שמיעה וקשיי למידה. למרות זאת, חזי הצליח להתגבר על המכשולים והפך למנהיג קהילתי. הוא מדריך בתנועת עזרא, מתנדב בבית הספר כחונך באנגלית ובארגון "שמע", שמסייע לילדים עם לקויות שמיעה בבית שמש. בנוסף, הוא מפיק פודקאסט העוסק באיך לחיות עם מוגבלות שמיעה.

עזרא אנגלהרט ממודיעין, בן 13, שעלה לישראל משיקגו בשנת 2014 יחד עם הוריו ושלושת אחיו הגדולים. עזרא היה מעורב בשנה האחרונה בפעילות התנדבותית בבית אלמוג שילוני לחיילים בודדים במודיעין. עזרא וחבריו הכינו ארוחות לחיילים ומארזים מיוחדים לחגים כמו סטים של לולב ואתרוג בסוכות, סופגניות בחנוכה ומשלוחח מנות בפורים, כדי להעניק לחיילים תחושה של בית. במסגרת חגיגת בר המצווה שלו, עזרא הזמין את אורחיו לקחת חלק בפרויקט מיוחד של יצירת שלטי קבלת פנים מפסיפס שהוצבו בכל אחד מבתי החיילים הבודדים בהם התנדב.

יצחק כספר ממודיעין, בן 17, שעלה לארץ מניו יורק בשנת 2016 יחד עם משפחתו. מאז עלייתו, כשהיה בכיתה ד', יצחק השתלב במהירות בתרבות הישראלית. בשנה האחרונה, כתלמיד כיתה י"ב, ריכז יצחק פעילות בבית הכנסת שלו במסגרת "ארץ חמדה" לקשירת ציציות עבור חיילי צה"ל. בזכות המיזם, אליו הצטרפו מאות מתנדבים מדי יום, הצליח יצחק לספק מעל ל-10,000 ציציות שנמסרו לחיילים לוחמים בשטח.

דניאל גלעד, בן 17 מחיפה, עלה לישראל מניו ג'רזי ב-2019 עם משפחתו. עקב קשיי הסתגלות שחווה עם עלייתו, דניאל מצא את מקומו בתנועת הצופים. הוא מצא חברים וצבר ביטחון עצמי, ועם הזמן התרבות הישראלית הפכה להיות חלק ממנו. הוא החל להתנדב ולתרום בכל הזדמנות שנקרתה בדרכו. מאז כיתה י' ועד היום, דניאל מדריך בצופים ומעודד את עשרות חניכיו להיות אזרחים מעורבים ופעילים, לצד עבודת צוות ומחוייבות לזולת. הוא גם מקפיד להישאר עם חניכיו בקשר אחרי שעברו לקבוצות אחרות, כמעין 'אח גדול'. במסגרת פעילותו ההתנדבותית, דניאל השתתף ביוזמות שונות למען חיילי צה"ל – ארגן תרומות, רכישת ציוד ואריזת חבילות מזון. אחת היוזמות היפות הייתה שימוש חוזר בשלטי פרסום ישנים ליצירת גגות מאולתרים ששימשו את החיילים במזג אוויר גשום. בנוסף, הוא תמך במשפחות שכולות, התנדב ב"שוק עוטף" ועוד.

מוריה מילמן, בת 15, עלתה מפלורידה ליישוב חיננית שבצפון השומרון. מאז עלייתה, היא יוזמת ומשפיעה בקהילתה: מוריה הקימה את פרויקט "ספסל בודד" לקידום הכלה ותמיכה חברתית בבית הספר. כחלק מתנועת "השומר החדש" היא מסייעת בטיפוח ושימור אדמת הארץ בקרב התושבים המקומיים והמבקרים ופרסמה תובנות שבועיות על פרשת השבוע בתקופת הקורונה, שהעניקו נחמה לקהילה. לאחרונה, הייתה כוח מניע בהקמת סניף בני עקיבא בחיננית, שבו היא מדריכה כיום ילדים צעירים ומטפחת ערכים של מנהיגות.

נדב קמר, בן 16 מרעננה, קיבל אות הוקרה מיוחד במסגרת פרס "מאור" כהוקרה למצוינות ומנהיגות חברתית בקרב בני נוער עולים מעוררי השראה. נדב עשה עלייה ממסצ'וסטס, ארה"ב עם משפחתו. בינואר 2024 עבר פיגוע דריסה קשה שביצע מחבל. נדב נפגע באופן חמור במוח ובחוט השדרה. התחזיות הרפואיות היו עגומות, והצוות הרפואי הטיל ספק ביכולתו ללכת שוב או להתאושש מהפגיעה המוחית. למרות הקשיים, נדב סירב לוותר. באמצעות פיזיותרפיה אינטנסיבית ונחישות מעוררת השראה, הוא הצליח לחזור ללכת בעזרת הליכון וקביים ואף שב לספסל הלימודים. טרם הפיגוע, אחד מתחביביו הגדולים של נדב היה משחק הבייסבול. על אף שאינו יכול לשחק בעקבות הפגיעה, הוא המשיך להיות חלק מקבוצתו ונידב מזמנו בכל תפקיד אפשרי שניתן, מה שמבטא את תשוקתו לענף ספורט זה ואת רוח המנהיגות וההתמדה שמאפיינת אותו.

\