תהליך גירושין
תהליך גירושיןצילום: FREEPIK

כשזוג מחליט להתגרש, השאלות הראשונות שעולות הן איך מתחילים את הליך הגירושין, האם נדרשים לייעוץ של עורך דין לענייני משפחה ומהן האפשרויות המשפטיות העומדות בפני הצדדים. בפני מתגרשים עומדים שתי מערכות מרכזיות שבסמכותם לדון בסכסוכי גירושין בישראל עבור בני זוג שהנם יהודים. בית המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הרבניים, כאשר ביניהם הבדל משמעותי – לא רק מבחינה משפטית אלא גם מבחינת הגישה והערכים שהם מייצגים.

איך מתחילים הליך גירושין?

השלב הראשון בהליך הגירושין הוא לרוב החלטה אישית – להבין את הצעד שהולכים לקחת. רגע זה, שבו אחד מבני הזוג או שניהם מבינים שהקשר לא יכול להימשך, יכול להיות מלווה בכאב רב, בלבול ובתחושת אובדן.

ברגע זה חשוב להסתייע בעורך דין לענייני משפחה, אשר ידע להנחות אתכם בתהליך המשפטי, להסביר את הזכויות שלכם, ולהציע את הדרכים הטובות ביותר להיערך למאבק המשפטי או ליישב את הסכסוך המשפטי באמצעות הסכם גירושין.

בשלב הראשון, אחד מבני הזוג יבצע את "יריית הפתיחה" ויגיש בקשה ליישוב סכסוך שהיא בעצם הבקשה לגירושין. אם מדובר בהסכמה הדדית בין בני הזוג ונחתם הסכם ביניהם, אין צורך ביישוב סכסוך וניתן להגיש את ההסכם ישירות לאישור הערכאה השיפוטית שבוחרים, דבר אשר מפשט את התהליך.

אם אין הסכמה ונדרש בהליך גירושין תהיה בהמשך קדימות קצרה לצד שפתח את הליך יישוב סכסוך לשם הגשת התביעות לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני. קדימות זו יכולה להיות מאוד קריטית בסוגיות מסוימות בהן השקפות העולם המשפטיות בין הערכאה האזרחית לבין הערכאה הרבנית שונות בתכלית, בייחוד בכל הנוגע למזונות הקטינים.

לאחר הגשת הבקשה, התהליך המשפטי יתחיל. בדרך כלל, תיערך פגישה ביחידת הסיוע אל מול עובדת סוציאלית של בית המשפט, גישור ללא עלות, כדי להתרשם מהמצב ולנסות ולהביא את הצדדים להסכמות מבלי להכנס להליכים משפטיים עמוסים. חשוב לציין, תפקיד יחידת הסיוע אינה להחזיר את בני הזוג המסוכסכים לזוגיות או שלום בית, אלא לסייע לבני הזוג להגיע להסכמות הנוגעות להליך הגירושין באמצעות הסכם ובכך לחסוך התדיינות משפטית ארוכה וסבוכה.

במקרים מסוימים, במסגרת הליך יישוב סכסוך יידרשו גם מתן צווים זמניים – כמו למשל צו שמירה על מצב קיים או צו להחזקה זמנית של הילדים או עיקולים זמניים כדי למנוע הברחה של נכסים. אם לא יסתיימו ההליכים בהסכם בשלב זה, לאחר מכן, תהליך הגירושין עצמו יתחיל בתביעות אליהן יתלוו בהמשך דיונים על כל ההליכים שנפתחו בין הצדדי ומצויים במחלוקת.

מה ההבדל בין בית המשפט לענייני משפחה לבית הדין הרבני?

כשהזוגות שוקלים היכן להגיש את תביעת הגירושין שלהם, אחד השאלות המרכזיות שנשאלות היא: האם להגיש את התביעה לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני? כל אחד מהגורמים הללו יש לו יתרונות וחסרונות, והבחירה בין השניים יכולה לשפיע על תוצאות התהליך. כאן נכנס עורך דין לענייני משפחה אשר ינתב את הלקוח למקום הנכון ביותר עבורו לנהל את ההליך. עורך דין גירושין טוב הוא עורך דין שמבין ויודע היכן נקודות החוזקה של הלקוח ונקודות התורפה ולפיהן יודע לאן לנתב את התיקים בין בית המשפט לענייני משפחה לבין בית הדין הרבני.

בית המשפט לענייני משפחה

בית המשפט לענייני משפחה דן בעניינים הקשורים למשפחה- מזונות, אחריות הורית (משמורת) על הילדים, הסכמים, ירושות ועוד. כאשר מדובר בתהליך גירושין, בית המשפט לענייני משפחה מתמקד בהיבטים אזרחיים של המקרה, תוך שמירה על זכויות הצדדים.

היתרון העיקרי בבית המשפט לענייני משפחה הוא היכולת לקבל החלטות שוויוניות בהיבט של מזונות כאשר ההורים חולקים זמני שהות ואחריות הורית משותפת בראיית טובת הילד. בית המשפט שואף לשמור על האיזון בין זכויות שני בני הזוג לבין טובת הילד. כמו כן, יש אפשרות להגיש תביעה גם בנוגע לרכוש, ולפעמים התהליך בבית המשפט עשוי להיות יעיל ומהיר יותר מהתהליך בבית הדין הרבני.

בית הדין הרבני

לעומת זאת, בית הדין הרבני עוסק בעיקר בעניינים דתיים – הוא בעל סמכות בלעדית ומחליט באשר למתן פסק דין לגירושין וכתובה.

בימים אלו קיים הליך משפטי באשר לסמכותו של בית הדין הרבני ליתן החלטות הנוגעות למזונות ילדים, אך עד אשר תינתן פסיקתו של בג"צ בית הדין הרבני דן בתיקים אלו בדומה ליתר התיקים לו הסמכות לדון בהם: משמורת, איזון משאבים, הסדרי ראייה, פירוק שיתוף והליכים נוספים.

בית הדין הרבני פועל לפי ההלכה היהודית, ולכן ההליכים בבית הדין הזה עשויים להיות שונים וכוללים תפיסה משפטית שונה תוך התמקדות גדולה יותר בנושאים הלכתיים/דתיים.

ההבדל המשמעותי בבית הדין הרבני הוא תפיסתו המשפטית המתבססת על הלכות דתיות עתיקות יומין. בתי הדין הרבניים נוטים להעדיף את המסגרת הדתית, בתי הדין הרבניים פועלים בדרכים שונות ואינם תמיד דבקים בתקנות על מנת לברר לעומק את הטענות נשוא המחלוקת.

יתרונות וחסרונות של כל אחד מהמסלולים

היתרון בבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני אינו ניתן ליישום במאמר כלשהו. עורך דין לענייני משפחה שמתעסק ביום יום בהליך גירושין הוא זה שיכול לברור היטב את ענייניו של הלקוח ולהמליץ לו היכן לפתוח כל אחד מבין ההליכים שיש לנהל עבורו.

עורך דין גירושין מקצועי ובעל ניסיון, יודע לנתב את התיקים במסגרת שני הערכאות השונות ולבחור היטב איזה מבין ההליכים מקומם להתנהל בבית משפט לענייני משפחה ואיזה בבית הדין הרבני.

סיכום

תהליך הגירושין הוא תהליך רגיש, מלא באמוציות ומשמעותי בחיים. בשלב הראשון של ההליך, חשוב לדעת איך להתחיל עוד טרם הגשת הבקשה ליישוב סכסוך, ובשביל זה צריך למצוא עורך דין לענייני משפחה מתאים ולהתייעץ עמו כדי להחליט ולגבש אסטרטגיה מקצועית שתבחר ותנווט את ניהול הליך הגירושין בין בית המשפט לענייני משפחה לבית הדין הרבני.

הבחירה בין שתי הערכאות המשפטיות עשויה להשפיע על כל תהליך הגירושין, ולכן חשוב להבין את היתרונות והחסרונות של כל אפשרות.

הגירושין יכולים להוות את הצעד הנכון ביותר עבור בני הזוג, אבל חשוב לעשות אותם בצורה הנכונה ביותר, מתוך הבנה של זכויותיהם, תחושת הביטחון, ועם כוונה לצאת מההליך בצורה כמה שיותר הרמונית ובריא.