ביקרנו בישיבת חיצים שבאיתמר, פגשנו את התלמידים, הצוות וראש הישיבה הנערכים בימים אלה לקליטת תלמידים בשנת הלימודים הבאה. בפניכם מעט מההתרשמות שקיבלנו על דרך החינוך הייחודית שמובילה הישיבה.
להרשמה ליום היכרות לתלמידים בישיבת חיצים באיתמר ביום ראשון הקרוב לחצו כאן
ראש הישיבה, הרב שי סויסה, עונה לשאלה הראשונית והבסיסית, אילו תלמידים מחפשת הישיבה, ותשובתו במילה אחת היא "לוחמים", והוא מסביר: "אנחנו מחפשים חבר'ה שרוצים להצליח ומוכנים בשביל זה לעבוד קשה".
"יכול להיות שעד עכשיו הם ובית הספר לא היו החברים הכי טובים ולא הכול הלך להם בקלות, בקורונה, במלחמה, בגלל לקויות ועוד, אבל הם רוצים להצליח, מוכנים לעבוד קשה ולהתאמץ, הם צריכים את המעטפת של ישיבת חיצים, את קבוצות הלימוד הקטנות, את הצוות התומך והמעטפת הפרטנית, אבל הם מוכנים לעבוד קשה. הצלחה לא נוחתת מהשמיים. היא מגיעה בהרבה עבודה קשה ומאמצים משותפים שלנו ושל הנערים ביחד".
יהודית בן מנחם העומדת בראש הצוות הפסיכוסוציאלי של הישיבה מגדירה את ישיבת חיצים כ"מסגרת חינוכית עם מעטפת טיפולית", והיא מרחיבה: "אנחנו עובדים בצמוד לצוותים של הכיתות, יושבים יחד בכל שבוע וחושבים איך לקדם כל ילד וילד. בנוסף, במיוחד בכיתה ט', כשהמעבר מורכב כשיוצאים מהבית ונכנסים למסגרת חדשה עם חברים חדשים וסדר יום חדש, אנחנו עוזרים לנערים בהסתגלות". כאם לשמונה, אומרת בן מנחם, גם היא יודעת שכל מה שהורה מחפש לילדו הוא שהילד יאמין בעצמו וביכולות שלו, ואת האמונה הזו מצמיחה הישיבה בעבודה משותפת.
להרשמה ליום היכרות לתלמידים בישיבת חיצים באיתמר ביום ראשון הקרוב לחצו כאן
אמיתי אלקסלסי, מנהל הפנימייה בישיבה מספר על סדר יומם של התלמידים. יום לימודים שנפתח בשעה 7:10 כאשר לתלמידים אחריות מלאה על תיחזוק המרחב האישי שבו הם מתגוררים מתוך הבנת ערך האחריות שהם מפתחים. לאחר תפילה וארוחת בוקר עוברים התלמידים לסדר יום לימודי וחוזרים בשעות הערב למרחב הפנימייה שם בא לידי ביטוי מגוון פעילויות, חוגים ועוד באווירה המיוחדת שקיימת בפנימיה. השאיפה, אומר אלקסלסי, היא שהתלמידים לא יישארו לרבוץ בחדרים אלא יהיו עמוסים בפעילויות העשרה רבות שנותנות לכל תלמיד את מקומו, ייחודו והעצמת כישוריו, גם אם בתחום הלימודים הוא מעט פחות חזק.
פעילויות העשרה כוללות מגוון רחב של תחומים, בין אם נפחות, בישול, אמנות, ספרות, מוסיקה, נגרות ועוד. "כל תלמיד יכול למצוא את הנקודה שלו, את התחום שהוא הכי אוהב והכי טוב בו ושם הוא פוגש את עצמו והתוצרים של הפעילויות הללו ממלאות את התלמידים בתחושת מסוגלות שהולכת ונבנית עם השנים".
"יש כאן תחושת עשייה. מסתובבים בערב בישיבה וההרגשה היא שהמקום חי ותוסס, שהחבר'ה נמצאים וכיף להם. יש כאן מענה לכל אחד במקום שהוא זקוק לו, גם במקום הטיפולי והאישי, וזה מוכיח את עצמו", אומר אלקסלסי.
להרשמה ליום היכרות לתלמידים בישיבת חיצים באיתמר ביום ראשון הקרוב לחצו כאן
ומה הלאה? ראש הישיבה מספר על המסגרות אליהם מגיעים תלמידי חיצים בהמשך הדרך. "אנחנו זוכים שהבוגרים של הישיבה ממשיכים הלאה לישיבות גבוהות, ישיבות הסדר ומכינות, עושים שירות מאוד משמעותי בצבא. הבוגרים הם תפארת המוסד".
ברמה האישית מוסיף הרב סויסה ומספר על התחושות אחרי שמונה שנים בהן הוא עומד בראש המוסד. "אני מרגיש שיש כאן שפע גדול שנותנים לנערים ואנחנו כל הזמן מגדילים את המענים כדי לאפשר לכמה שיותר נערים לקבל את המענה הטוב ביותר אצלנו. אחד הדברים הכואבים לי ביותר ברמה האישית הוא שנערים לא מגיעים לכאן בתחילת הדרך, אלא עושים 'סיבוב' ורוצים להצטרף אלינו בכיתה י' או י"א וכבר לא תמיד יש לנו מקום. כואב לראות סיטואציה שבה נער שיכול היה להיות פה ולהתחיל תהליך עם חבורה ולהתקדם, מבקש להצטרף מאוחר יותר ולא תמיד אנחנו יכולים לתת לו תשובה חיובית שהיינו רוצים לתת לו כי אנחנו יודעים שזה המקום הטוב ביותר".
"לכל נער בישראל יש המון מתנות שלא תמיד באות לידי ביטוי בעולם בית הספר בלבד, והמשימה העיקרית שלנו היא לאפשר לנערים לגלות את המתנות שהקב"ה נתן להם. יש להם הרבה כוחות וכשלנער חוזר האמון בעצמו הוא עף ומגיע למקומות שאי אפשר היה לחלום עליהם ושום דבר לא יכול לעצור אותו. אנחנו עושים את זה עם הרבה אהבה, עם גבולות מאוד ברורים ובעיקר עם אמונה שלא נגמרת ביכולות, בכוחות ובעוצמות שיש לנערים האלה".
להרשמה ליום היכרות לתלמידים בישיבת חיצים באיתמר ביום ראשון הקרוב לחצו כאן