מסיבת העיתונאים בה הוכרז סל התרופות
מסיבת העיתונאים בה הוכרז סל התרופותצילום: ברונו שרביט, לע"מ

הוועדה הציבורית להרחבת סל שירותי הבריאות ממליצה על הכנסתן של 117 תרופות וטכנולוגיות, בהן טיפולים עבור כ-318 אלף איש בעלות כוללת של 650 מיליון שקלים לשנת 2025.

המלצות חברי הוועדה התקבלו לאחר דיונים ממושכים במטרה להרחיב את אפשרויות הטיפול ולהנגיש פתרונות רפואיים מתקדמים למטופלים המתמודדים עם מגוון רחב של מצבים רפואיים.

סל שירותי הבריאות מביא השנה בשורות משמעותיות בתחום הרפואה המונעת לרבות הכללת חיסונים ובדיקות סקר, זאת בנוסף להכללת תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלות כרוניות ובהן סוכרת, יתר לחץ דם ריאתי, מחלות כליה ועוד. בנוסף, הוכללו תרופות חדשניות לטיפול במחלת הסרטן וכן, בהמלצות הוועדה התווספו טכנולוגיות לשיפור איכות החיים.

תרופות וטכנולוגיות בתחום מניעת מחלות שנכללו בסל:

  • חיסון נגד נגיף ה-RSV לכלל הילודים בישראל למניעת תחלואה קשה בדרכי הנשימה.
  • הרחבת מסגרת הסל לחיסון נגד נגיף הפפילומה (HPV) לנערים וכן, לנשים ולגברים צעירים עד גיל 26.
  • הרחבת בדיקת סקר למוטציית BRCA גם לנשים יהודיות ממוצא אתיופי. מוטציה זו עלולה לגרום לסיכון לתחלואה בסרטן השד והשחלה.
  • בדיקת סקר של CT במינון קרינה נמוך לגילוי מוקדם של סרטן ריאות עבור מטופלים בגילי 75-65.

תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלות כרוניות שנכללו בסל:

  • טיפול במחלת הסרטן – הוכללו תרופות חדשניות לטיפול עבור חולים אונקולוגיים והמטאונקולוגיים לשיפור ניהול המחלה ואיכות החיים וכן, בדיקות אבחון וטכנולוגיה קרינתית לטיפול בגרורות.
  • טיפול במחלת הסוכרת – הורחב השימוש במערכת היברידית אוטומטית לניטור סוכר ומתן אינסולין לגילי 41 ומעלה.
  • נוסף על כך, הוכללו טיפולים חדשים וטכנולוגיה נוספת בתחום הקרדיולוגיה, הנפרולוגיה, בריאות הנפש, ועוד.

טכנולוגיות לשיפור איכות החיים שנכללו בסל:

  • תותבות לסביבה רטובה עבור קטועי גפיים תחתונות.
  • טיפולים במחלת האלופציה לאנשים עם אובדן שיער משמעותי.
  • מיפוי מוח לאבחון מחלת פרקינסון והתאמת טיפול.
  • מימון הרדמה כללית לצורך טיפול דנטלי כירורגי לילדים עד גיל 18.

שר הבריאות, ח"כ אוריאל בוסו, אמר כי "מאז השבעה באוקטובר, מערכת הבריאות שלנו ניצבת בחזית – מתמרנת בין חירום לשגרה. בשבועות האחרונים אנו עדים למחזות שלא מותירים עין יבשה. לצד החשש הטבעי והראוי מהמחירים הכבדים שאנחנו משלמים, ושאסור להתעלם מהם, אזרחי ישראל כולם מאוחדים סביב המטרה הנעלה - להשיב בהקדם את כל החטופים והחטופות הביתה. אנחנו שמחים על חזרת השבים והשבות, אך השמחה לא תהיה מלאה עד שיתר החטופים לא ישובו. אנו לא מרפים מהמחויבות לראות את כולם בבית, מחובקים בידי יקיריהם.

המלצות ועדת הסל שהוצגו בפניי היום הן רגע של תקווה – תקווה לחיים טובים ובריאים יותר בהווה ובעתיד עבור מאות אלפי בני אדם - שיזכו לקבל תרופות וטכנולוגיות חדשות שיכולות להציל חיים, לשנות חיים, להאריך חיים, ולשפר את איכות החיים. בזכות מאמצים משותפים ולמרות האילוצים התקציביים שהציבה המלחמה, גם השנה - השלישית ברציפות - הצלחנו להבטיח תוספת תקציב של כ-650 מיליון שקלים לסל. תוספת זו, שהושגה בסיוע ותמיכה של יו"ר ש"ס הרב אריה דרעי ובשיתוף פעולה עם משרד האוצר, מאפשרת הכנסה של תרופות וטכנולוגיות פורצות דרך – במגוון תחומים - בריאות הנפש, אונקולוגיה, מחלות כרוניות, מניעת מחלות ועוד. ההמלצות, שיוגשו לאישור הממשלה בהקדם, נוגעות בכל אזרחי ישראל, ללא הבדל דת, גזע או מין. הן יקדמו את השוויון ואת צמצום הפערים ויביאו איתן מזור וברכה לרבים", הוסיף.

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, אמר כי "מערכת הבריאות נמצאת בימים אלו בעשייה מורכבת ומשמעותית בטיפול בשבים ובשבות משבי ארגוני הטרור, בפצועי המלחמה בגוף ובנפש ובשיקומם. במקביל, חשוב לנו כמערכת להמשיך גם בטיפול בשגרה. היום אנו מציגים לציבור את המלצות וועדת סל שירותי הבריאות, שנועדו להרחיב את הטכנולוגיות והתרופות הניתנות לחולים שבשגרה".

לדבריו "סל שירותי הבריאות במדינת ישראל הוא מהמתקדמים ומהרחבים בעולם. המלצות וועדת הסל מביאות בשורה משמעותית לתחומי בריאות שנוגעים לכלל האוכלוסייה, מהרחבת הטיפולים במחלות כרוניות, דרך שימת דגש על רפואה מונעת ועד לשיפור איכות החיים. על אף הקושי בהכרעה בסוגיות מורכבות ורגישות והצורך באיזון בין כלל הצרכים של המטופלים, המלצות הוועדה ממחישות הלכה למעשה את הערכים עליהם מושתתת מערכת הבריאות – שוויון, חמלה וערבות הדדית כאשר המטרה העיקרית שלנו היא להבטיח כי שירותי הבריאות השונים יהיו נגישים וזמינים לכל אדם שזקוק להם.

ביום הזה, שבו אנחנו מביאים בשורות משמעותיות לבריאות הציבור, אנחנו זוכרים גם את החולים והמטופלים שלא קיבלו מזור לצרכיהם השונים. אנחנו נמשיך לפעול על מנת לספק כל צורך רפואי, פיזי ונפשי, לכל מטופל ומטופלת במערכת הבריאות".

יו"ר הוועדה, פרופ' דינה בן יהודה, סיכמה: "אני מודה לשר הבריאות ולמשרד הבריאות על האמון שנתתם בי לעמוד בראש וועדת הסל. זו אחת המשימות המורכבות והחשובות ביותר במערכת הבריאות הישראלית. מדובר באחריות כבדה המחייבת תהליך סדור של קבלת החלטות המבוססות על מקצועיות, אתיקה, חמלה ומחויבות לבריאותם של אזרחי ישראל. הוועדה כללה מומחים ממגוון רחב של תחומים, עם מכנה משותף דומיננטי: הרצון לפעול למען המטופלים. כל אחת ואחד מהם תרם מנסיונו ומומחיותו כדי לגבש את ההמלצות הטובות ביותר עבור הציבור.

השנה הצלחנו לכלול בסל התרופות מגוון רחב של תרופות וטכנולוגיות חדשניות לטיפול במחלות קשות, במטרה להקל על סבלם של החולים, לשפר את איכות חייהם ואף להאריך חיים. דגש מיוחד נתנו השנה לאבחון מוקדם ורפואה מונעת לדוגמא בדיקות סקר ומעקב רציף וחיסונים. עם זאת לצד ההישגים עבורי זהו יום מורכב, ישנם חולים שטכנולוגיות חיוניות עבורם לא הצליחו להיכלל בסל והלב שלי כואב על כך שלא ניתן היה לתת מענה לכל אחת ואחד מהם. אני כולי תקווה שבשנה הבאה נוכל להוסיף פתרונות רפואיים נוספים ולהבטיח שסל הבריאות בישראל ימשיך לתת מענה משמעותי ואיכותי לציבור בישראל".