
מה כותב אדם כשהוא יודע שזו הפעם האחרונה? הספר החדש "אם אתם קוראים את המילים האלה" מציע הצצה נדירה וכואבת לעולמם הפנימי של לוחמי צה"ל שנפלו במהלך מלחמת חרבות ברזל.
מדובר בפרויקט ייחודי המאגד 49 מכתבים אחרונים שנכתבו על ידי חיילים שנפלו בקרבות מאז השבעה באוקטובר 2023 ועד לאוקטובר 2024 – רובם נחשפים לראשונה.
המכתבים מביאים עימם שילוב יוצא דופן של כנות נוקבת, אומץ מסנוור, כאב, אהבה, הומור ואמונה. הם נכתבו בזמנים שונים: בלילות שלפני כניסה לעזה, בתוך טנקים, בחדרי המתנה, בעיצומו של קרב או שעות ספורות לפני הנפילה. חלק מהכותבים הספיקו לספר על כך לקרובים, אחרים השאירו את המילים מוסתרות עד שהתגלה דבר מותם.
מאחורי המיזם עומדים העיתונאית והיזמת החברתית רחלי פלנט-רוזן והקופירייטר והסטנדאפיסט שלמה קווס, שאיבד את דודו עמרם אלון טולדנו בשדרות באותו בוקר של השבעה באוקטובר. הספר נולד מתוך תחושת שליחות עמוקה לתעד ולשמר את מילותיהם האחרונות של הלוחמים, ולתת להן נוכחות נצחית בזיכרון הלאומי.
במהלך חודשים ארוכים פנו היוצרים למאות משפחות שכולות, ניהלו עימן שיחות מרגשות ואספו את המכתבים באישור ובשיתוף פעולה מלא. לצד כל מכתב צורף הסבר קצר – היכן ומתי נכתב, באילו נסיבות, ולמי נשלח או הושאר.
בספר מופיעים מכתביהם של לוחמים כמו אביב ברעם, אוריה גושן, איתן קופלוביץ, אלחנן קלמנזון, גלעד ניצן, נדב כהן, רועי נגר, שחר פרידמן, שמעון אסולין ונוספים – כולם נופלים שנשאו את אומץ הלב גם ברגעיהם האחרונים. בסך הכול מתועדים 49 חללים שכתבו מכתבים במהלך שירותם הפעיל. הספר שזור בטקסטים נוספים מאת נשיא המדינה יצחק הרצוג, אשכול נבו, צרויה שלו, אביתר בנאי, אבי יששכרוף, ימימה מזרחי, צבי בן מאיר ואחרים.
לדברי היוצרים, "אם היה להם האומץ לכתוב, ראוי שיהיה לנו את האומץ לקרוא".
חלק מרווחי הספר יוקדשו להנצחת הנופלים. "אנחנו לא שייכים לשום גוף רשמי", אומרים קווס ופלנט-רוזן. "כששאלו אותנו 'מטעם מי אתם?', עניתי: אנחנו של ישראל. זה הגוף שאנחנו מייצגים".