האסון בנחל צפית
האסון בנחל צפיתצילום: Maor Kinsbursky/Flash90

בית המשפט המחוזי בבאר שבע גזר הבוקר (שלישי) שבע שנות מאסר על מנהל מכינת בני ציון לשעבר יובל כאהן ועל המנהל החינוכי לשעבר אביב ברדיצ'ב.

כמו כן, נגזר על כל אחד מהם תשלום פיצויים למשפחות הנספים בסך 210 אלף שקלים. הפרקליטות ביקשה לגזור על כל אחד מהשניים עונש חמור יותר של לפחות 12 שנות מאסר.

בהחלטה על גזר הדין נכתב: "רשלנותם של הנאשמים לא הייתה רגעית. רשלנותם נמשכה שעות ארוכות. לכל אחד מהנאשמים היו הרבה הזדמנויות להפסיק ולא עשה כן. יובל לא הודה שכשל ולקח אחריות, נהפוך הוא - הוא הטיל אחריות ולו ברמיזה על אחרים. נטילת האחריות שלו היא בגדר קליפה ריקה, לא אחריות אמיתית. גם אביב לא לקח אחריות אלא כפר באחריות והצביע על אחרים. מצאתי שיש עלייהם לקבל עונש דומה.

העשרה לא שבו מהטיול ולא ישובו. פרק הממצאים העובדתיים ארוך, ואימץ את רוב קביעות כתב האישום. הנאשמים פגעו בערכים רבים ובהם בערך הנעלה ביותר בשיטתנו המשפטית - קדושת החיים. לטיול לא היה הכרח לצאת, טיול שהזהירו מפניו. הנאשמים הם שגרמו לפגיעת הנחשול. אחד שהחליט להיעלם ולהיאלם, וכששמע החליט לא להתייחס. ושני שלוקח קבוצת צעירים שסומכת עליו אל הנחל חרף האזהרות", לשון ההחלטה.

לאחר מתן גזר הדין, מסרו עורכי הדין ואדים סיגל ודרור שטורק, מפרקליטות מחוז דרום: "אנו מצרים על כך שהנאשמים הורשעו בעבירות קלות יותר מאלו שיוחסו להם בכתב האישום, דבר שלדעתנו אינו ממצה את הדין עם הנאשמים. בנימה אישית, לאחר שנים של ליווי צמוד של משפחות הקורבנות, ובמיוחד בתקופה מורכבת זו, נזכיר את האובדן הגדול שלנו כחברה – במותם של עשרה צעירים שכל רצונם היה לתרום למדינה ולעם".

בחודש נובמבר האחרון הורשעו השניים בגרימת מוות ברשלנות של תשע נערות ונער באסון נחל צפית בשנת 2018. בפסק הדין נכתב: "נותר ספק סביר שיובל הפנים את הודעות אביב שנכנסים לצפית. יובל היה מנותק מהקבוצה 13 שעות. הפעם הראשונה ששוחח עם אביב אחרי שיחתם, הייתה אחרי האסון".

"גם כשהבין שיש סכנה פוטנציאלית, יובל לא יצר קשר עם אביב באופן ישיר ולא בירר לאן הלך. התנהלות יובל ביום האסון מלמדת שהוא נעלם ונאלם. לא הגיב כמו שמנהל מכינה צריך להגיב, כמו שאמר בעדותו. לא ערך שום ברור רלוונטי כשנודע לו במטיילים בנחל. כשל בלזהות את הסכנה אחרי שקיבל הודעה ב-11:30 שיתחיל טפטוף ב-12 ואז ב-15, למרות שידע מה הסכנה הטמונה בכך".

בתגובה להרשעה פרצו ההורים שנכחו באולם בית המשפט בבכי ומתחו ביקורת על הסעיף המקל - גרימת מוות ברשלנות - במקום המתה בקלות דעת שדרשה הפרקליטות.

הדר אלפי שבנה צור נספה באסון אמרה ל'כאן חדשות': "מפח נפש. אין מילים לתאר את התחושה הקשה. איך נקבע שלא היו מודעים לסכנה? מה קידשו כאן?".

באסון השיטפון בנחל צפית באפריל 2018 נהרגו תשע חניכות וחניך אחד: אגם לוי, אילן בר שלום, אלה אור, גלי בללי, מעין ברהום, צור אלפי, רומי כהן, שני שמיר, יעל סדן ועדי רענן.