נשיא לבנון ג'וזף עאון
נשיא לבנון ג'וזף עאוןצילום: רויטרס

רוחות חדשות מנשבות, כך לפחות באופן פומבי, בארץ הארזים בתקופה האחרונה. נשיא לבנון ג'וזף עאון הכריז כי שנת 2025 תהיה שנת ריכוז הנשק בידי המדינה באופן בלעדי והוצאתו מחזקת ארגוני טרור.

הוא הדגיש כי פירוק הנשק של חיזבאללה "ייעשה בדיאלוג" ושהוא מקפיד להרחיק את המדינה ממלחמת אזרחים. לדבריו, הקשר מול הארגון "טוב וישיר", ו"התוצאות ניכרות בשטח". כמו כן ציין עאון כי כוחות הצבא סוגרים מנהרות, ומחרימים ומשמידים מחסני תחמושת של חיזבאללה. הוא גם אמר שמבחינתו השילוב של חיזבאללה בצבא לבנון יהיה לפי מתכונת של יחידים.

עם זאת, בלבנון נשמעת ביקורת חריפה על תוכניתו של הנשיא עאון לשלב גורמים מחיזבאללה בצבא לבנון. ווהבי קאטישה, קצין לבנוני בדימוס בדרגת תת־אלוף, הבהיר כי שילוב אנשי חיזבאללה בצבא הוא "בלתי אפשרי", מאחר שצבא לבנון פועל בסמכות המדינה ואילו מחבלי חיזבאללה נאמנים אך ורק למנהיג העליון של איראן, האייתוללה עלי ח'אמנאי ולא למדינת לבנון. הוא הוסיף כי לצבא לבנון אין את המשאבים הכלכליים לספק את צורכיהם של אנשי חיזבאללה, שמספרם עולה על סדר הכוחות של הצבא.

צבא לבנון הודיע ביום ראשון כי סיכל חולייה שתכננה לשגר רקטות לעבר ישראל, וכי המעצרים בוצעו בעקבות שיגור שני מטחי רקטות מדרום לבנון לעבר ישראל בחודש שעבר. מקור לבנוני מסר כי חוליית הרקטות שנתפסה משתייכת לשלוחת חמאס במדינה.

המעצרים מגיעים לאחר הצהרה של נשיא לבנון ג'וזף עאון, שבה התחייב "ליישם את ההחלטה להגביל את הנשק בידי המדינה", והדגיש כי "האינטרס של לבנון חייב להיות הגורם העליון בשמירה על השלום הציבורי".

הוא אמר את הדברים בתגובה להצהרת מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם שלפיה "לא נאפשר לאף אחד לפרק את נשק חיזבאללה או את הנשק של ההתנגדות. פירוק חיזבאללה מנשק - תוציאו את זה מהלקסיקון שלכם. הנשק הזה הוא זה שנתן חיים וחירות לעמנו, הנשק הזה הוא ששחרר את ארצנו".

בתוך כך, לצד הדיונים הגוברים בלבנון על פירוק חיזבאללה מנשקו, מקור דיפלומטי מאמריקה הלטינית דיווח לערוץ הסעודי 'אל חדת'' כי כ־400 מפקדי שטח בארגון חיזבאללה עזבו ויעזבו את לבנון למדינות בדרום אמריקה, בהן ברזיל, קולומביה, ונצואלה ואקוודור. לפי הדיווח, 200 מפקדים כבר הגיעו לדרום אמריקה, והיתר צפויים לעזוב את לבנון בתקופה הקרובה.

עוד טען הגורם הדיפלומטי כי חיזבאללה הורה למפקדי השטח לעזוב את המדינה מחשש שירדפו אותם אם וכאשר תפורק התשתית הצבאית של הארגון. לחיזבאללה, מיותר לציין, יש כבר תשתית טרור בדרום אמריקה, ובתוך לבנון הוא מחזיק בסדר כוח של כמה רבבות מחבלים.

צבא בבגדים אזרחיים

האם השינוי המסתמן בלבנון והשיח על החלשת חיזבאללה הוא אמיתי, או סוג של פייק שמטרתו להסיט את תשומת הלב הציבורית מלבנון אחרי המכה הקשה שספג חיזבאללה במלחמה האחרונה? אלוף משנה (בדימוס) ד"ר ז'ק נריה, קצין מודיעין בכיר לשעבר, יליד לבנון וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, חושב שמדובר בהתנהלות שמשחזרת את העבר בלבנון ולא בשינוי אמיתי וממשי. "אני חושב שאסור לטעות ואסור להיתפס לכל מיני דברים שקורים בלבנון. חיזבאללה רחוק מלהתפרק מנשקו, ועושה את כל מה שצריך כדי להכין את הקרקע למקרה שהקרבות מול ישראל יתחדשו", אומר נריה.

הוא מוסיף כי "הדבר הכי בולט שהוא עושה בשטח, משום שהוא לא רוצה להופיע כיחידות הצבאיות, הוא הקמת 'פלוגות התנגדות' שמחליפות את הנראות הצבאית של חיזבאללה - אך מדובר ביחידות צבאיות, שמפטרלות ומקיימות את הקשר של חיזבאללה עם הכפרים בדרום לבנון".

חיזבאללה עדיין נותן את הטון בלבנון באופן כלשהו, למרות חולשתו?

"אסור ליפול למה שהלבנונים משדרים. אכן, הורידו את השלטים של חיזבאללה, של נסראללה ושל חמינאי, אבל לא הגיעו עד לדאחיה בביירות. בדאחיה חיזבאללה הקים מחדש את המחסומים שלו, ואיש לא נכנס לשכונה, כולל נציגי ממשל. יש שם ועדה ביטחונית, ורק איתה דנים על הדברים.

"באחרונה גם נחשפה באירופה רשת חיזבאללה שעסקה ביבוא חלקים להרכבת כטב"מים ללבנון. בחיזבאללה יש מאבק בין שתי קבוצות - אחת של נעים קאסם, שהוא חסר כל יכולת אמיתית ובעד להתפשר ובעד להשתלב במערכת הפוליטית הלבנונית, וישנה הקבוצה שמוביל המחבל וופיק ספא, שאותו לא הצלחנו לחסל במלחמה, והוא נוקט קו נוקשה".

ומה לגבי המעצר של חוליה שניסתה לפגוע בישראל?

"אנחנו נאחזים בכל מיני פעילויות של לבנון כולל מעצר החוליה בתחילת השבוע, שבכלל לא הייתה של חיזבאללה, אלא מורכבת מסורים, לבנונים וכנראה גם ממזוהי חמאס. בתנאים הנוכחיים צבא לבנון לא יעז לפרק את חיזבאללה מנשקו. 60 אחוזים מצבא לבנון הם שיעים שיש להם משפחות בדרום לבנון. אם יפגעו בציבור הזה, שעדיין מזדהה עם חיזבאללה, הדבר עלול להביא למלחמת אזרחים. הנשיא עאון יודע זאת והוא מדבר על החלשת חיזבאללה בדיאלוג. בזמן הזה חיזבאללה אומר שהוא מוכן להתפרק מנשקו אם ישראל תיסוג מלבנון.

"במקביל יש הצעה שכוחות חיזבאללה ישתלבו בצבא לבנון ובעצם ישתלטו עליו. את זה לא מקבל הנשיא הלבנוני וגם האמריקנים. בינתיים הסעודים, הקטארים והאמריקנים מניפים את שוט השיקום ואומרים - רוצים כסף לשיקום? קודם תטפלו בחיזבאללה".

מה באשר לדיווחים על מחבלים שנמלטים לדרום אמריקה?

"דרום אמריקה הייתה תמיד 'האב' של חיזבאללה והיא מפוצצת במחבלים. המסחר של הסמים פורח באזור הזה. אם יש כמה פעילי חיזבאללה שמצאו שם מפלט - זה לא משמעותי. לא מדובר במאות.

"יש שינוי אחד עיקרי בחיזבאללה. עד המלחמה הנוכחית חיזבאללה לא התייעץ עם אף אחד בלבנון, ובעצם הקים מדינה משלו. בגלל המכה שהוא חטף במלחמה, הוא נאלץ לבלוע הרבה צפרדעים. הצפרדע הראשונה היא הנשיא ג'וזף עאון, שחיזבאללה לא רצה, והשנייה - נואף סלאם, שנבחר לראש הממשלה. גם ממשלת לבנון הנוכחית מרגיזה את חיזבאללה, שלא הוכנס לתוכה בזמן שהמערכת הכלכלית שלו קורסת. כרגע הם מלקקים את הפצעים ומנסים להשתקם".

שינוי מסדר שני

פרופ' קובי מיכאל, חוקר בכיר במכון משגב ובמכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), דווקא מזהה שינוי של ממש בלבנון וחושב שמדובר בבשורה אמיתית. "מאז בחירתו של הנשיא עאון והמעורבות של צרפת, סעודיה ואיחוד האמירויות, נראה שדברים משתנים בלבנון. בוודאי לאחר מה שקרה בדרום המדינה, משם גורש חיזבאללה. ארגון הטרור מוכה ופגוע. יש לכידות גוברת בקרב העדות האחרות בלבנון שמחלישה עוד יותר את חיזבאללה".

ישראל מנצלת את המצב הזה?

"היעדרו של נסראללה, חולשתו של המנהיג הנוכחי נעים קאסם והעובדה שיש נחישות של הנשיא עאון, התחזקות של צבא לבנון, הידוק שיתוף הפעולה בין ישראל ולבנון מתחת לשולחן - ומאחורי הקלעים מעורבות אמריקנית עמוקה - מייצרים מומנטום שמגביר את היחלשות חיזבאללה.

"הדיווחים על בריחה של כמה מאות מפקדים בחיזבאללה לדרום אמריקה אמיתיים. המגמה הזאת בוודאי קיימת, וגם התופעה של השתלטות צבא לבנון על מאגרי אמל"ח של חיזבאללה ודירות מסתור. הזירה הלבנונית מתנהלת אחרת, וזו התפתחות מאוד חיובית שלא ראינו כמוה שנים".

וגם אם אני נדבק באופטימיות שלך, אל לנו לטעות - לא מדובר בשינוי שמוביל לאהדת ישראל באופן כלשהו?

"תמיד חשוב לחשוש, לא לקבל דבר כמובן מאליו ולא לנוח על זרי הדפנה. יחד עם ארצות הברית, צרפת, סעודיה, איחוד האמירויות ובערוצים החשאיים צריך לעודד את לבנון להמשיך לפעול. ישראל ממשיכה גם להכות את חיזבאללה מדי יום בסיכולים ממוקדים ואינה עוברת לסדר היום על כל הפרה, קלה כבחמורה. זו התנהלות שמחזקת את מגמת ההיחלשות של חיזבאללה.

"אין ספק שאיראן עושה מאמץ גדול כדי למנוע את זה, כי המשך ההיחלשות של חיזבאללה בלבנון יחליש את האיראנים. חיזבאללה היה היהלום בכתר של הפרוקסיז. חשוב לשמור עם האצבע על הדופק ולא לתת למגמה להתהפך".

אתה רואה את ישראל ולבנון בעידן הנוכחי משיגות נורמליזציה ביניהן, או שאל לנו להגזים?

"אני בהחלט חושב שנורמליזציה עם לבנון אפשרית, ולדעתי טראמפ עובד על כך. עם המגמה של היחלשות חיזבאללה והתבססות המשטר החדש בלבנון, ועלייה של לבנון על הדרך ליציאה מהתבנית של מדינה כושלת - החיבור לערב הסעודית ולאיחוד האמירויות יחד עם חזון טראמפ לארכיטקטורה אזורית חדשה יכול להוביל לשינוי במערכת היחסים בין ישראל ללבנון. זה לא יהיה מיידי, אבל יכולה להיות התקדמות על ציר הזמן, ובוודאי אחרי הסכם עם ערב הסעודית זה יכול להתרחב ללבנון ולסוריה.

"אני חושב שבהתייחס למה שקורה בלבנון אנחנו אופטימיים ורואים הבשלה של הישגים מאוד משמעותיים והתפתחויות חיוביות כתוצאה מהצעדים שישראל נקטה ומהמכות שישראל הכתה את חיזבאללה. המהלכים הללו היו טריגר להתפרקות משטר אסד בסוריה, שהיה עורף אקוטי לחיזבאללה ולאיראן. בשפה האסטרטגית ישראל חוללה שינוי מסדר שני, שהוא שינוי של המערכת, להבדיל משינוי מסדר ראשון שנעשה בתוך מערכת קיימת. כתוצאה משבעה באוקטובר ישראל הובילה שורה של מהלכים ואסטרטגיה שיצרו שינוי של כל המערכת האזורית על מבנה הכוח שלה. מדובר בהישג מאוד משמעותי שמעצמות עולמיות לא הצליחו ליצור".

המציאות המורכבת בלבנון עוד צריכה פרק זמן כדי לבחון את השינויים שמנסה, בפועל או בקריצה, הממשל החדש לעשות. בעוד מערכת הביטחון בוחנת כל צעד וצעד בקפדנות ומכינה את עצמה לכל תרחיש, בישראל היו רוצים להאמין שהפעם, בניגוד לפעמים קודמות, לבנון תרצה מספיק בשינוי כדי להפוך את חיזבאללה לפחות ופחות רלוונטי. עם זאת, הניסיון עם הלבנונים מוביל בדרך כלל לחזרה לנקודת ההתחלה שבה חיזבאללה מצליח לשקם את כוחו. הפעם, נוכח ההישגים הישראליים, זה יהיה הרבה יותר קשה מבעבר, אבל יש במערכת המדינית מי שאופטימיים ומקווים שהשינוי שנוצר באזור יצליח לא רק להביא ביטחון לתושבי הצפון לאורך זמן אלא גם שקט רב שנים.