עם בוא החורף משתנים תנאי החיים הסביבתיים. הטמפרטורות יורדות, החשיפה ללחות עולה, וירוסים שונים ומשונים מרחפים באוויר ומתפזרים עם כל נזלת ושיעול. צריכת החום של הגוף עולה גם היא ומאידך, החשיפה לקור ורטיבות יש בהם כדי להשפיע על עליית ה"רגישות" לזיהומים. כשם שכל בעל רכב חייב להכין את רכבו לחורף, כך יש להכין את הגוף לקראת שמירת האיזון של הסוכרת לעמידה בתנאי החורף השונים.

המחלה המאיימת מדי שנה בשנה על אוכלוסיות בעלות תנגודת נמוכה הנה השפעת. בכל חורף חוזרת אלינו השפעת על צורותיה השונות. בסופו של דבר העניין מסתכם ביומיים שלושה של כאבי שרירים, כאבי עצמות, שעול ונזלת עם או בלי חום; וכמאמר הסבתא "העניין נמשך שבעה ימים עם טפול ושבוע ללא טפול"... אולם, השפעת הויראלית בצורותיה השונות יכולה להיעשות למחלה פַּנֽדֶמִית (מגפה בקנה מידה עולמי) ואין לזלזל בה!. מהם הוירוסים הללו, אותם אנו מאשימים כגורמים לשפעת?

הוירוסים הנם בין צורות החיים ומחוללי המחלות הזעירים ביותר הידועים לנו, עוד יותר זעירים מהחיידקים ותלויים בתאי הנפגע לשם התרבותם. עם חדירתם או מגעם עם תאי החולה הם מסוגלים לחבל ולשבש את המערכות הביוכימיות והגנטיות של התאים הנפגעים בכל מיני שיטות ותחבולות. בעוד חלק מהווירוסים גורם מיידית למחלה חריפה בנפגע, אחרים הנם מזיקים ואינם גורמים לתופעות תחלואתיות, בעוד שזני וירוסים אחרים יכולים לעורר תהליכים איטיים שיביאו להתפתחות מחלות כרוניות תוך השפעה בלתי ישירה של הוירוסים להתפתחות מחלות אלו, שאחת מהן הנה הסוכרת. יותר ויותר מתברר לנו שהממצאים והסימנים של מחלה המופיעים בעקבות חשיפה לזיהום ויראלי קשורים לתגובת המערכת החיסונית והתנהגותה כלפי המחולל הויראלי שחדר לתאים השונים בגופנו.

התפרצות "שפעת העופות" שהביאה לחיסול כללי של כל בני הכנף בהונג קונג (למעלה ממיליון) ולמוות של מספר אנשים שנחשפו לילד בן 3 שהיה הקורבן הראשון, הדגימה את הסכנה הצפויה ואת חשש שלטונות הבריאות מהתפרצות זנים חדשים ולא מוכרים של וירוסי השפעת. בשלוש מאות השנים האחרונות, השתוללו יותר מעשרים מגפות עולמיות של "שפעות". "השפעת הספרדית" שהשתוללה בשלהי מלחמת העולם הראשונה באירופה גרמה ליותר מ- 20 מיליון מקרי מוות. אפילו הנשיא וילסון האמריקאי שהתעקש לבוא לפריז מוכת השפעת לשיחות השלום, חלה בעצמו, יחד עם עוד כ- 200 מיליון (!) בני-אדם.

היכולת של וירוסי השפעת לשנות צורה ולפתח זנים חדשים, מהווים איום מתמיד על האוכלוסיה. השפעת ה"אסיאתית" שהתפרצה בהונג קונג ב- 1968, היוותה את המגפה האחרונה בקנה מידה עולמי. אולם כל הזמן מתפרצות שפעות אזוריות ומקומיות. השפעת פוגעת לא רק בבני האדם אלא גם בבעלי חיים חיות בר וחיות בית כאחד. מ- 1979 "זן של שפעת העופות" פגע במשק החזירים באירופה, וגרם נזקים חמורים לענף, בנוסף לסכנה של מעבר זנים אלו לזנים אלימים לבני האדם, ב- 1978 "זני שפעת של ציפורי ים" פגעו באוכלוסיות כלבי הים מהם עברה לעופות, והביאה להשמדת ענף הלול שם, כי רק על ידי השמדה מסיבית של העופות הנגועים ובידודם נמנע הרס כלכלי בענף זה בקנה מידה עולמי.

ידועים כיום שלושה סוגי שפעת: A, B, C, שבודדו בבני האדם, אך המחוללים הנפוצים מכולם הנם מסוג שפעת A, ולהם משתייכים הזנים הגורמים למגפות שפעת בקנה מידה עולמי. האינפורמציה הגנטית הכלולה בחלקיק וירוס השפעת מאוחסנת בחלבון הגרעיני RNA. הוא בנוי משמונה מקטעים המכילים סדרות של קודים גנטיים אשר יכולים להשתנות בקלות. בנוסף יכול הוירוס לרכוש לו מקטע גנטי שלם ממקור אחר ולהשתנות ולהתרבות בצורתו המחודשת. למה דווקא השפעות מסוג A גורמות למגיפות ולא הסוגים האחרים? התשובה נעוצה אולי בכך שזני שפעת סוג A נמצאים גם בציפורים, בסוסים, בחזירים, ומשם יכולים לעבור ולתקוף גם בני אדם. השפעת נמצאה גם בלויתנים, כלבי ים ועופות מים.

לא כל בעלי החיים עוברים מחלה של ממש. בברווזים וירוס השפעת אינו גורם לכל מחלה אולם הוירוסים מתרבים במהירות עצומה בתאי דפנות המעי ומופרשים עם הצואה, ויכולים בדרך זו לפגוע בבעלי חיים אחרים ללא מגע ישיר. מכאן נובעת ההנחה שעופות המים, והברווזים במיוחד, מהווים מאגר לוירוסי השפעת בטבע. המסקנה המפחידה מכל זה, היא שזני השפעת הקטלנים שגרמו לשפעת הספרדית ב- 1918 כמו הזנים שגרמו לשפעות האסיאתיות ב- 1968 כל הזנים הללו קיימים ו"מתחבאים" בעופות בר ועופות מים. בתנאים מתאימים של אקלים ומזג אויר, זמינות של האוכלוסיות המתאימות ושנויים ביכולת העמידות החיסונית של הגוף, עלולים ליצור שוב קרקע להתפרצות אלימה של זני שפעות אלו. מעניין שכל מגפות השפעת העולמיות במאה השנים האחרונים מקורן באסיה, או ליתר דיוק - יותר בסין. בניגוד לשאר חלקי העולם בהם השפעת הנה מחלה עונתית של החורף, הרי שבדרום סין השפעת הנה מחלה המתרחשת כל השנה. השילוב של אוכלוסיית בני אדם צפופה ומרובה, והמצאות חזירים וברווזים במשקים הסיניים בכמויות גדולות, מהווה שילוב מסוכן,בשל המגע הרציף בין האוכלוסייה למאגרי הוירוסים. לאחרונה, נחרד העולם עם הופעת זיהומים דמויי שפעת של מחלת ה- SARS . מחלה זו שגרמה לחום, דלקת ריאות ומוות בשיעור גבוה פרצה אף היא בסין, ומקורה כנראה בוירוסים ששכנו בבקר המקומי. שינוי כל שהוא במבנה זני וירוס אלו, גרם למגפה, לפגיעה כלכלית נרחבת בכל דרום מזרח אסיה, ולפניקה כלל עולמית.

וירוסים כגורמים לסוכרת:

תצפיות על שכיחות ונפיצות סוכרת באזורים שונים בעולם הראו שיש עליה "עונתית" בהופעת מקרי סוכרת חדשים בגילים צעירים. מספרי הסוכרת החדשה בצעירים קשורים למחלות ויראליות ושפעות באוכלוסיות אלו בחדשי החורף. קיימים זני וסוגי וירוסים שלגביהם קיימת עדות של פגיעת הוירוסים בלבלב. הוירוסים יכולים לגרום נזק ממשי לתאי הלבלב במישרין או באופן עקיף, על ידי הפעלת מנגנוני חיסון, על ידי גרימת יצירת נוגדנים נגד חלבוני תאי הלבלב הפגועים ו/או הוירוסים עצמם.

וירוסי הקוֹכְּסָאקִי: "אלו הם וירוסים הגורמים לתמונה של "וירוס בטן": שלשולים, כאבי בטן וכאבי שרירים; וירוסי הקוכסאקי B נחלקים לכמה זנים, החל מ- B1 ועד ל- B6. במיוחד בקוכסאקי B4. נוגדנים נגד וירוסים אלו נמצאו ברמות גבוהות מאוד בסוכרתים חדשים עם סוכרת מסוג 1. בשל היכולת המדהימה של זני קוכסאקי להשתנות, יתכן וקיימים זנים הגורמים לסוכרת ("דִיאַבֶּטוֹגֶנִיים") וכאלו שאינם גורמים לסוכרת. בהזרקת וירוסים מסוג זה שבודדו מחולים נגועים לעכברים, נגרם נזק לתאי הלבלב בעכברים עם הופעת אי סבילות לגלוקוז.

וירוס החזרת: עוד במאה ה- 19 העלו החוקרים אפשרות לקשר בין מחלת החזרת (mumps) לבין הופעת הסוכרת. קיים שוני והבדל גיאוגרפי בעוצמת הקשר בין הופעות החזרת לסוכרת, וזאת למרות שבחלק ממקרי החזרת מופיע שלב של פגיעה דלקתית בלבלב (פַּנקֽרֵיאָטִיטִיס), עם עליות רמות הסוכר בדם. הדעות חלוקות לגבי חשיבותו של וירוס החזרת כמחולל הגורם לסוכרת.

וירוס האדמת: הידבקות באדמת תוך רחמית בעת ההיריון נמצאה קשורה בשכיחות גבוהה-יחסית של סוכרת. לא מובנת עדיין התופעה של הדבקה תוך רחמית-וההופעה המאוחרת של הסוכרת שמתרחשת זמן מה לאחר הלידה. הקשר שבין הופעת סוכרת לאחר אדמת בתינוק או בילד הקטן מובנת עוד פחות.

הוירוס הצִיטוֹמֶגָלִי: וירוס זה ה- CMV, פוגע ספציפית בתאי הלבלב גם בילדים וגם במבוגרים.

קבוצת האֶקוֹ-וִירוּס: הוירוס דומה לסוג הקוכסאקי. במגפה שפגעה בקובה על ידי האקו וירוס, נמצאו בשליש מהנפגעים נוגדנים נגד תאי לבלב, מה שמעיד על כך שהיתה פגיעה ויראלית לבלבית.
וירוסים אחרים: בנוסף לוירוס השפעת, תוארו אפשרויות של הופעת סוכרת לאחר פגיעות וזיהומי הוירוסים הבאים: וירוס האֶנְצֶפָלוֹמִיוֹקַרְדִיטִיס, וירוס הפוגע הן בשריר הלב והן במוח, וירוס הפּוֹלְיוֹ, וירוס ההֶרְפֶּס ועוד.

בחלק מהוירוסים ניתן לגרום לסינדרום דמוי סוכרת התלוי באינסולין על ידי הדבקת חיות מעבדה. ביניהם יש לציין את הקוכסאקי B, הוירוס הגורם לאנצפלו-מיוקרדיטיס, ווירוס האדמת. כמה וירוסים תוארו כגורמי סוכרת אפשריים בבעלי חיים ללא עדות לפגיעה באדם, דוגמת וירוס מחלת הפה והטלפיים בפרות ובחזירים, ווירוס האנצפליטיס הונצואלי של הסוסים, היכול לעורר סוכרת בקופים ובעכברים. יש לציין שוירוסים מכל ששת קבוצות הקוכסאקי B יכולים להוות גורמים לסוכרת בקופים ו/או בעכברים. לא תמיד ניתן להוכיח נוכחות אנטיגנים לוירוס מסוים בסוכרתים חדשים; אולם מהעובדה שקיימת עליה עונתית בולטת בשכיחות הסוכרת לאחר זיהומי הסתיו והחורף, הן לגבי תושבי מחצית הכדור הצפונית והן לגבי תושבי מחצית הכדור הדרומית (בכל מחצית של כדור הארץ-הסתיו והחורף באים בחדשים שונים) עולה שיש קשר בין שפעות החורף לבין הופעת מקרי הסוכרת מסוג 1 בחדשי האביב והקיץ שלאחר מכן.

יש, אם כן, לעשות הכל כדי להתגונן מבעוד מועד מפני שפעות החורף והזיהומים הויראליים. יש לחסן את כל הסוכרתים בגיל שמעל ל 6 חודשים,כבר בחודשים ספטמבר / נובמבר - סוף הקיץ ותחילת הסתיו. יש ליזום חיסונים אלו בסוכרתים מעל לגיל 60 לאוכלוסיות של בתי אבות, או למי שיש לו בנוסף לסוכרת גם מחלת לב או ריאות כרונית. החיסון המשולש מכיל בדרך כלל זנים של שפעת A ו B שגרמו לשפעות לאחרונה, וישנה תחזית שהם עלולים להתפרץ בחורף הקרוב. היות והחיסון מכיל תרביות וירוסים שגודלו על ביצים, אין לחסן אנשים עם רגישות ידועה לביצים, העלולים לפתח הלם אנאפילקטי ואף למות בתגובה להזרקת חומר שמקורו בביצים. הוירוסים בחיסון אינם מסוגלים כשלעצמם לגרום לשפעת קלינית או לדלקת ריאות כל שהיא.בבני אדם, אין לשכוח, שאוכלוסיות הסוכרתים מהווה אוכלוסיה בסיכון להתפתחות שפעת ובכל העולם מקובל לחסן סוכרתים בעדיפות ובקדימות לאוכלוסייה הכללית. כל עוד מתקיימים וירוסי השפעת (ווירוסים אחרים) באוכלוסיות חיות בית וחיות ועופות בר רבות כל כך - לא ניתן יהא למנוע שפעות ולחסלן לחלוטין, אולם ניתן, על ידי שיפור תנאי החיים וההיגיינה מחד, והגברת המודעות והחיסונים מאידך, להביא להפחתת הנדבקים בשפעת ואולי בעקבות זאת - מי יודע, גם להפחית את הופעת מקרי הסוכרת החדשים באוכלוסייה.

כללי התנהגות לסוכרתי ה"משופע":

בשפעת ויראלית, המלווה בחום, חולשה כללית, כאבי שרירים ועצמות, עם או ללא מעורבות של מערכת העיכול, שיעול ונזלת - קודם כל יש להישאר בבית במנוחה, בסביבה מאווררת ומחוממת (לא יותר מדי), לשתות הרבה נוזלים חמים (תה עם לימון) ולקחת תרופות סימפטומטיות להקלת השיעול והנזלת. רצוי להעדיף תכשירים נגד שעול דוגמת סירופים שאינם מכילים גלוקוז. יש לעקוב אחר רמות הגלוקוז בדם על ידי בדיקות עצמוניות, תכופות יותר, כמה פעמים ביום. בשום פנים ואופן אין להפסיק לקיחת אינסולין או תרופות לסוכרת. באם רמות הגלוקוז גבוהות ומדובר בסוכרתי שמזריק - יש לשקול לקיחת תוספות של 2-4 יחידות של אינסולין קצר טווח (אקטרפיד או הומלין R), או אנאלוג אינסולין מהיר פעולה (הומלוג או נובורפיד) באם רמות הגלוקוז מעל 250 מ"ג.

אין לצום או להפחית את כמויות המזון הרגילות. אם קיים קושי בבליעה ניתן לעבור לכלכלה רכה או נוזלית. אין ל"קפוץ" על ארוחות ו/או ארוחות ביניים. ככלל, בכל שפעת הנמשכת מעל 48-24 שעות, יש להודיע ולהתייעץ עם הרופא המטפל ו/או הרופא המומחה לסוכרת.

כעקרון - אין מקום לנסות ל"אזן" סוכרת בעת שפעת ומחלת חום. המטרה הינה לעבור את תקופת השפעת ללא עליות סוכר חריגות העלולות להתפתח לחמצת קטוטית, ומאידך ללא נפילות של רמות הסוכר והיפוגליקמיה. מנוחה, טפול סימפטומטי, שתייה רבה, ארוחות ואינסולין במועדים כרגיל יקלו על ההתמודדות עם השפעת ויסייעו להחלמה, ללא סבוכים וללא התערערות איזון הסוכרת. (ש)