לא כל הקפואים נקיים
לא כל הקפואים נקייםצילום: שאטרסטוק

הברוקולי והכרובית הם ירקות אהובים על רבים. הם עשירים בוויטמינים ובמינרלים, אך משמשים כר נרחב ומקום מסתור לחרקים השונים שאנו נמנעים מאכילתם, כמו תריפסים, כנימות, זחלי פרפרים, זחלי פרודניה ואקריות.

התפרחת בברוקולי ובכרובית אינה מאפשרת ניקיון יעיל של העלים בשום דרך שהיא, ובנויה מאלפי פרחים זעירים שיוצאים ממאות גבעולים ומעשרות ענפים. גם לאחר השריה במי סבון, בחומץ או במי מלח, וגם לאחר בישול, צלייה על האש או ניעור של הירק, עדיין נשארים עשרות ואף מאות חרקים שלמים, שעל אף קוטנם באכילתם עוברים על חמישה איסורי תורה.

מבחינה מעשית, הברוקולי והכרובית הנמצאים בשוק נגועים מאוד, ואסור להשתמש בהם בלי בדיקה מדוקדקת - דבר שאינו מעשי בפועל.

במה כן אפשר להשתמש?

כדאי לציין את חברות 'עדן', 'בטעם', 'נצר מהדרין' ו'גלאט פרוסט' שמשווקות ברוקולי וכרובית קפואים. הירק שלהן נקי בוודאות מחרקים, ואפשר להשתמש בו ללא חשש וללא בדיקה.

לעומתן, הירק הקפוא שמשווקות חברות 'סנפרוסט', 'מילוטל' ו'פרי הגליל' אינו נקי לגמרי מחרקים. הוא עובר טיפולים מיוחדים בזמן הגידול ובזמן העיבוד, ואחוז קטן מהתוצרת נבדק בבדיקה קפדנית ומיומנת לפני השיווק. במידה ואכן רמת הנגיעות בבדיקת המדגם לא עולה על חמישה אחוזים מהירק, הירק מקבל אישור לשווקו ברמת כשרות רגילה (ולא ברמת מהדרין).

כיצד אפשר לכתוב על מוצר שהוא כשר אם ייתכן מאוד שיש בו חרקים?

לדעת חלק גדול מהפוסקים אין חובה לבדוק את הירק לפני האכילה, אם ידוע שאחוז הנגיעות שבו קטן מאוד, ומציאות החרקים מוגדרת בו כ"מיעוט שאינו מצוי".

הרב ויטמן התייחס לכך וכתב כי סדרי ההשגחה והטיפולים המתבצעים בחברות הללו אכן מניבים תוצרת שהיא ללא ספק ברמת נקיות גבוהה וטובה, אך עדיין אי אפשר להגדיר את התוצרת הזאת כתוצרת מהודרת, אלא כמוצר הכשר לאכילה וככזה שאין חובה על הצרכן לבדוק אותו לפני השימוש, אך עדיין היא אינה נקייה לגמרי.

פורסם ב''פנימה''

לרכישת מנוי