מועצת התכנון העליונה של המנהל האזרחי תדון מחר (שלישי) בחמש תכניות בניה פלסטיניות לאישור להפקדה.
התכניות מועלות לדיון בהנחיית שר הבטחון בני גנץ שהחליט לקדם בנייה פלסטינית בשטחי C ויכללו אישורי בנייה של 863 בתים בחמישה כפרים שונים. על פי פרסומים, בכוונת שר הביטחון גנץ לאשר תוכניות בנייה לפלסטינים באופן קבוע.
עד כה פורסמו שמות הכפרים בלבד, ללא התכניות עצמן. כעת, ארגון 'עד כאן' חושף בדו"ח מפורט את המיקום של התכניות, את השפעתן על ההתיישבות היהודית ביו"ש ואת משמעות הבחירה של הפלסטינים לקדם דווקא את התכניות הללו.
הפלסטינים תכננו בעשור האחרון 120 תוכניות בנייה (תב"ע), שמאחוריהן חבויה אסטרטגיה שיטתית של תכנון בשטחי מפתח שיאפשרו יצירת רצף בנוי בין שטחים שבאחריות הפלסטינים (A ו-B) דרך שטחים שבאחריות ישראל (C), חיבור בין שטחים פלסטיניים לגדר ההפרדה וסגירת צירי תנועה מרכזיים של ההתיישבות הישראלית באמצעות בנייה לאורכם.
בדו"ח מפרטים בארגון 'עד כאן' את תכנית הבנייה שיעלו מחר לדיון ואת המשמעות של האישור שלה. בחירבת זכריה, מקבץ בתים פלסטינים בין אלון שבות לראש צורים, תאושר תכנית בנייה של כפר גדול שייצור מובלעת פלסטינית בלב יישובי גוש עציון, ותנתק את אלון שבות מקיבוץ ראש צורים – מקום בו מסתובבים כיום ילדים יהודים בחופשיות. התכנית מגדילה את השטח הבנוי של הכפר פי חמש לערך.
בכפר אל מעצרה שנמצא מזרחית לאפרת תאושר תכנית גדולה שהינה חלק מרצף תכניות פלסטיניות לבנייה לאורך כביש 3157, המחבר את מרכז גוש עציון עם ישובי מזרח גוש עציון, במטרה ליצור רצף בנייה בין שטחי B שמצפון ומדרום לכביש ובכך לאפשר ניתוק של ציר התנועה בין יישובי הגוש. בכפר ביר אל באשא הסמוך לג'נין תאושר תכנית בנייה משני צדדיו של כביש 60, אשר יאפשרו 'בליעה' של שטח C לתוך שטח A באזור עמק דותן המקראי, ובצמוד לתל דותן בו יש המזהים את הבור אליו הושלך יוסף כמתואר בספר בראשית.
בחירבת עבא שממזרח לג'נין, תאושר תכנית בנייה שתאפשר רצף בין שני גושי ענק של שטחי A בג'נין ומזרחית לה, מקום שבו היו בעבר היישובים הישראליים גנים וכדים שהחורבו בתכנית ההתנתקות בשנת 2005. ניתן להניח שמיקום התכנית, באזור שכיום אין בו ישראלים כלל, נועד למנוע אפשרות הקמה מחדש של היישובים הישראליים ההרוסים.
בכפר אל מסקופה הסמוך לטולכרם תאושר תכנית שעתידה להגדיל את הכפר ביותר מפי ארבעה מבנים בנויים, תיצור רצף וחיבור בין שטחי A ו-B, מצפון לטולכרם ותאפשר ניתוק של שטח C ויצירת רצף פלסטיני מעומק השטח אל עבר הקו הירוק וגדר ההפרדה. בצמוד לתכנית הזו ישנה עוד תכנית ממערב שטרם אושרה, שתגדיל את שטח העיירה שוויכה מזרחה ותיצור רצף טריטוריאלי פלסטיני גדול ביותר.
לפי הדו"ח של 'עד כאן', בעשור האחרון ביצעה הרשות הפלסטינית תכנון של כ-120 תוכניות בנייה בכפרים פלסטיניים בשטחי C, שרובן הוגשו לאישור המנהל האזרחי. לפי דיווחי הרש"פ עצמה היא משקיעה כספים ומאמצים בתכנון בנייה פלסטינית בשטחי C בהיקף כפול משטחי A ו-B, למרות שרוב האוכלוסייה הפלסטינית מתגוררת בשטחי A ו-B. מימון התכניות הללו מגיע ממדינות אירופה במעורבות האו"ם, כחלק ממהלך סיוע בינלאומי להקמת מדינה פלסטינית על כלל שטחי יהודה ושומרון.
מדינות אירופה מאשרות לפלסטינים לנצל את כספי הסיוע שלהן למימון בנייה פלסטינית לא חוקית בשטחי התכניות, גם ללא שום הסכמה ישראלית. מצד שני, המנהל האזרחי מעלים עין מהבנייה הפלסטינית הבלתי חוקית בתחומי התכניות שהוגשו עוד טרם אישורן, זאת בניגוד למדיניותו כלפי התיישבות ישראלית ביהודה ושומרון.
עוד הסבירו 'בעד כאן' כי "פריסת התכנון הפלסטיני במרחב, ללא קשר לצרכי הגידול הטבעי של הכפרים הקיימים, מסתירה אסטרטגיה של הפלסטינים שתכליתה לקבוע עובדות בשטח, כדי להפוך את הקמת המדינה הפלסטינית לעובדה מוגמרת. מכיוון שהפלסטינים הם אלו שהכינו את התכניות ולא המנהל האזרחי כמו שהיה מקובל בעבר, חובה על מקבלי ההחלטות לבחון את מכלול התכניות ואת ההיגיון העומד מאחורי הפריסה המרחבית שלהם, ואת המשמעות לעתיד ההתיישבות והקמת המדינה הפלסטינית. אישור נקודתי של תכנית ועוד תכנית מבלי להבין את מכלול התכניות, שחלקן מוסתרות בשלב זה מהשלטונות הישראלים, היא עצימת עיניים שמסכנת את עתיד ההתיישבות".
"לפלסטינים יש תכניות אזוריות שמוסתרות היטב מעיני המנהל האזרחי, כדי להטעות את הצד הישראלי שמדובר בתכניות נקודתיות ולמנוע התנגדות ישראלית. בפועל, התכניות האזוריות שהכינו הפלסטינים מציגות את ההתקדמות של ההשתלטות הפלסטינית על יהודה ושומרון במהלך העשור הקרוב, כאשר שטח היישובים הישראלים נועד לשמש את הפלסטינים עצמם. אישור של תכנית נקודתית היום היא מימוש שלב בתכנית האסטרטגית הפלסטינית לגרש את היהודים מיהודה ושומרון, בין היתר באמצעות מניעת גדילה של היישובים וגרימה לעסיבה של מתיישבים באמצעות יצירת סיכון על הכבישים ביו"ש."
לסיום קראו בארגון 'עד כאן' לראש הממשלה נפתלי בנט, לשר הביטחון בני גנץ, לחברי הממשלה ולחברי הכנסת "להבין את המשמעות הבלתי הפיכה של אישור התכניות, להסתכל על התכנון הפלסטיני כמכלול ולעצור את השתלטות הפלסטינים על שטחי C".
יו"ר מפלגת עוצמה יהודית ח"כ איתמר בן גביר הגיב לדו"ח ארגון "עד כאן" ואמר: "הממשלה הרעה יושבת עם תומכי טרור שמעודדים את ההשתלטות על צירי תנועה בשטחי C. המשמעות ההרסנית להפקרה היא שליטת ארגוני טרור על דרכי הגישה ליישובים ולהשלים בכך את החזון 'הפלסטיני' להשתלט על שטחי C בעתיד".
ח"כ בן גביר הוסיף: "הממשלה בראשות בנט חייבת להתעורר לפני שיהיה מאוחר. צריכים לראות את התמונה המלאה ולבחון את ההשלכות לעתיד, למען ביטחון מדינת ישראל".