גפני בוועדת הכספים
גפני בוועדת הכספיםצילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

במסגרת ציון הכנסת את יום למען שיקום ותקומת יישובי הצפון, התקיים דיון בכנסת סביב נושא 'ייעוד תקציבים ליישובי הצפון'.

במהלך הדיון ראשי הרשויות בצפון הציגו מצב קשה מנשוא גם בקרב הישובים שלא פונו.

ראש העיר צפת יוסי קקון סיפר כי "האוצר הבטיח לנו שנהיה בתוך המתווה, וזה לא קרה. בינתיים העסקים שלנו קורסים. אנחנו אמנם לא יישוב מפונה, אבל צפת במלחמה לא פחות. יש אצלנו נפילות ויירוטים. אנחנו כבר 8 חודשים ללא תיירים בכלל.

עוד אמר: "העסקים בצפת פועלים, על סמך תנועת התיירים אבל רובם פתוחים על דעת זה שיש תנועה אבל אנחנו חצי שנה בלי נפש חיה. מאות עסקים מבוססי תיירות כמו מלונות, צימרים, גלריות וכדו' - מושבתים לגמרי. אלה עסקים קטנים שנמצאים בקריסה כלכלית טוטאלית".

בדבריו הפציר: "אני מבקש ומתחנן מהוועדה והממשלה: אנחנו חייבים סיוע לעסקים. העסקים אצלנו עוד לא התאוששו מהקורונה, ועכשיו אנחנו מתמודדים עם המשבר הזה. אני חייב את ההירתמות שלכם למען העסקים אצלנו".

מוטי חטיאל, ראש מועצת ראש פינה טען כי תושביו נמצאים באזור לחימה. "אנחנו לא בקו ראשון מול חיזבאללה אבל אנחנו באזור לחימה, אנחנו שומעים את היירוטים מעל הראש, הילדים שלנו לא ישנים בלילה בחרדות.

"המסעדות בראש פינה עובדות בעיקר לחיילים באזור, כל התיירות סגורה, צימרים, גלריות, המכבסות, מחודש ינואר לא מקבלים שקל פיצוי ונדרשים לשלם את כל התשלומים כרגיל, אבל אין להם איך לשלם, משכנתא הלוואות, חינוך לילדים, אוכל.

"התחושה מאוד קשה, דיברנו עם מנכ"ל ראש הממשלה באוקטובר, אמרתי בואו נוביל את הדבר הזה, יש את המתווה הכלכלי, בואו נשווה מחזורים. עוד לפני שיקום הצפון, בואו נשקיע את הכסף בחיים, לאנשים שאין להם מה לאכול. בעל עסק מה יעשה? יבזוז? מינואר אין לו שקל מהמדינה. הבטיחו לנו שהדבר יאושר, לצערי אתמול שקיבלנו את ההחלטה אנחנו לא בפנים. קבעו 0 עד 9 וכל השאר בשוויץ. אנחנו 13.4 קילומטר, אבל המרחק בצפון חסר משמעות, הטילים כבר עברו אותנו".

אנור עאמר, ראש מועצת חורפיש אמר כי הסיפור של הצפון מאוד כואב. "אני ב-0 עד 5, נכנסתי להחלטת הממשלה אתמול ואין לי בעיה, אבל חשוב שתבינו מה קורה, אנחנו במצב הכי קשה בעולם. תושבי הצפון שנשארים בישובים שלהם ישנים בתוך המקלטים, הם חווים את החווית הכי קשה של ירי, מיירטים, מזל"טים באוויר, אף אחד לא פנה ולא ביקר ולא סייע במשך 8 חודשים בשום דבר.

"אני מכפר דרוזי של 7 אלפים תושבים, לוחמים, עם נופלים ולא זכיתי לשקל מהמדינה, הרווחה שלי מתמוטטת, המועצה, הכלכלה שלי, אין עסקים, אין מסעדות, אין צימרים, אין כלום. כפר חורפיש הוא מגן הצפון, רק כפר אחד נותן לך חיים. בתי ספר לא ממוגנים, מצב הביטחון על הפנים, פחד מתמשך בקרב התושבים, אפילו תוכנית החומש של הישובים דרוזים לא אישרו אותה, איך זה יכול להיות? איזה מצפון יש לכם 8 חודשים?! אין לנו מקומות ציבוריים, אני מזמין אתכם לביקור, אין נדנדה אחת, אין לי מתנ"ס, אין מגרש כדורגל, אין כלום.

"החלטת המציעים היא לחזק את הדיור, הכלכלה והחינוך, ואתם ישנים בעמידה, אף אחד לא אכפת לו. אני מודה ליהודים בארה"ב שנתנו לי 100 אלף דולר, ולא המדינה שנלחמתי להגן עליה. למה אתם לא מתעוררים? אני מתגבר את אביבים ושתולה עם חיילים מילואים שיש לי, אבל תבואו תבקרו, בכפר סאלד, במעלות, בכל המקומות. מביאים לי פה מים וסודה, אין לי את הדברים האלה בכפר, אין איפה לקנות".

אורי צ'רכי, תושבת מושב מנות: "אני מייצגת את עוטף לבנון המכיל 17 יישובים. אני מדברת כמישהי שיש לה שלושה ילדים קטנים מתחת לגיל 6. אני ברחתי עם שלושתם והגעתי לאחותי לטבעון ומאז אני שם על הספה כי אני רוצה לתת לילדים שלי מציאות אנושית.

"ילדים שצריכים לחיות בתוך המקלטים, באפס זמן תגובה, שכל זמן שהם לא במיגון הם בחרדה וכך גם ההורים. המצב לא הגיוני. אין שקל מהמדינה, הילדים מרטיבים ובחרדה קיומית. אנו משלמים מיסים, רצינו לילדים שלנו ירוק בעיניים. כיתות הכוננות, שהם הישועה שלנו, גם אותם מפרקים בימים אלה. שבעה חודשים שאנו שקופים ואתם עסוקים בפוליטיקה, מנפנפים את החלטת 795. אנשים בורחים ואתם עושים תוכניות להקמת יישובים חדשים?".

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני הגיב ואמר כי "אני מבטיח לך שנקיים את הדיון הזה, לא נעמוד מול הממשלה שתגיד שאתה לא במתווה ונאמר אמן, כמו שלא היה בדרום, לא יהיה במקרה הזה, כפי שפעלנו שם נפעל גם כאן".