האנדרטה לזכרו של זיו הי"ד
האנדרטה לזכרו של זיו הי"דצילום: בזיכרון

ארטיום מנילוב, עולה חדש, יזם יחד עם שלושת אחיו את מיזם 'בזיכרון' הקמת אנדרטה וירטואלית לנרצחי טבח השבעה באוקטובר.

בראיון לערוץ 7 הוא מספר כיצד הפך המיזם לממוקד הרבה יותר בשאיפה להציע סיוע לכל משפחת נופל המעוניינת באנדרטת זיכרון לזכר יקירה.

בראשית, מספר ארטיום, התמקד העסק של ארבעת האחים בחידוש ושיקום מצבות ובהקמתו של אתר שמאפשר לאתר קברים בבתי עלמין ברחבי הארץ. לפי שעה עלה בידיהם למפות כמיליון קברים שניתן לאתר דרך מנוע החיפוש שהקימו.

במהלך החורף השתתפו ארבעת האחים בתערוכת הנובה ו"עלה הרעיון להכין אנדרטה וירוטואלית, עמוד באינטרנט שבו יש תמונה והיסטוריה של הנרצח", אלא שאז פגשו את משפחתו של זיו פפה שפירא הי"ד שנרצח במסיבת הנובה. אמו של זיו הייתה קשובה להצעות הנצחה ויחד עם המשפחה ועם אנשי מקצוע עיצבו וירטואלית אנדרטה לזכרו של זיו. לימים הוצבה האנדרטה בחורשת האקליפטוסים שבמתחם הנובה.

אנחנו מבקשים מארטיום לספר על השיחה שבעקבותיה ניתן לעצב אנדרטה התואמת את דמותו של החלל והנרצח, והוא מספר על היכרות גם עם המשפחה וגם עם הנופל עצמו, ההיסטוריה שלהם, העיסוקים שאיפיינו את זיו, המקום בו עבד, הדברים שאהב וכיוצא באלה. לאחר מכן הוצג להם המקום בו המשפחה מעוניינת באנדרטה ומכאן יצאו עם אנשי המקצוע להעלאת הצעות שונות עד שאחת תמצא חן בעיני המשפחה.

כבר כעת פועלים ארבעת האחים מול עוד שתי משפחות של נרצחים, ועל מנת להוציא את היוזמה לפועל הם גם מקשרים בין תורמים לבין משפחת הנרצח, במידה ואין באפשרותה לגייס את העלויות לכך.

באנדרטה לזכרו של זיו עץ אקליפטוס צומח ממרכזה של אנדרטת הבטון כביטוי לתקווה, חיים והמשכיות. העץ עצמו משתלב בחורשת האקליפטוסים שמסביב. ארטיום מציין כי מלכתחילה עלה הרעיון להכין אנדרטה אחידה לכל הנופלים, דגם אחד לבנים ודגם אחד לבנות, אך בעקבות המפגש עם משפחת שפירא הוחלט לנסות ולהתאים את האנדרטה לרצונה של כל משפחה ומשפחה.

אנחנו שואלים אודות האישורים הנדרשים להקמתה של אנדרטה וארטיום מספר כי האישור הנדרש לרוב מגיע מהקק"ל, שם ישנו ממונה על כך. אישור כזה נדרש בין השאר מאחר והקק"ל הופכת למי שתהיה מכאן ואילך אמונה על השקיה ותחזוק המקום. לאחר קבלת האישור ניתן להתקדם לבנייה והצבת האנדרטה בשטח.