
עוד בטרם החתימה על עסקת החטופים עם חמאס, הזהירו מתנגדיה כי מעבר לסכנה הנובעת משחרור מחבלים רבים עם דם על הידיים, מדובר בעסקה רעה למדי שנותנת לחמאס כמעט את כל רצונותיו כבר בשלב הראשון של העסקה, ואם כן לא יהיה לו שום אינטרס להמשיך לשלב ב'.
השבוע, עם השלמת נסיגת צה"ל מציר נצרים, התברר שהאזהרות היו מדויקות. ביום שני השבוע חמאס הראה כי לא רק שאין לו אינטרס להגיע להסכם נוסף על שלב ב', כלל לא ברור שהוא מעוניין בהשלמת השלב הראשון.
האירועים החלו כבר ביום ראשון, כאשר צה"ל השלים את פינוי ציר נצרים, והתרכז במרחב הפרימטר, אזור החיץ שעל פי ההסכם נותר בידי ישראל. אלא שאז עשרות עזתים התקרבו לגדר הגבול ליד מוצב נחל עוז. צה"ל ירה ירי הרחקה, שממנו נפגעו כמה עזתים. במערכת הביטחון סבורים כי מדובר היה בבלון ניסוי של חמאס, שניסה לבדוק את תגובת ישראל לחדירה לאזור החיץ.
ביום שני ההסלמה מצד חמאס עלתה מדרגה. בשעות הערב יצאה הודעה מדוברות ארגון הטרור כי "בעקבות הפרות ההסכם על ידי ישראל, שחרור החטופים הבא נדחה עד להודעה חדשה". בהודעת חמאס נאמר כי ישראל לא מאפשרת את חזרת תושבי צפון הרצועה למקומם ומגבילה את הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועה. יש להדגיש כי המציאות הפוכה לחלוטין. נסיגת ישראל מציר נצרים אפשרה חזרה המונית של כל מי שהיה מעוניין לשוב לצפון הרצועה. כמו כן על פי הנתונים ישראל עומדת בכל התחייבויותיה ההומניטריות.
בישראל הופתעו חלקית מהודעת חמאס ביום שני. כבר ימים ארוכים שחברי הקבינט מקבלים עדכוני מודיעין יומיים שמלמדים על היערכות מסיבית של חמאס לחידוש הלחימה מול ישראל. בדרג המדיני מעריכים בימים האחרונים כי חמאס החליט מראש שלא להתקדם לשלב ב' של העסקה. יחד עם זאת הופתעו בממשלה שהפרת חמאס הגיעה כבר בשלב זה, בזמן שכביכול חמאס טרם קיבל את כל החלקים שהובטחו לו בעסקה, בדגש על מחבלים נוספים שאמורים לצאת מהכלא בישראל. ככל שעוברים הימים בישראל מתחזקת ההבנה כי מבחינת חמאס, עם פינוי ציר נצרים, הארגון השיג שליטה מחודשת על מרבית שטחי הרצועה, ולמעשה השיג את עיקר מטרותיו מהעסקה, ולכן הוא אינו חושש לאיים בביטול ההסכם, ואולי אף לבטלו בפועל.
אלא שהצהרות חמאס יצרו כדור שלג שהלך והתגלגל לכיוונו. עוד לפני האיום שהגיע ביום שני, במהלך פסגת טראמפ־נתניהו בבית הלבן הדגיש הנשיא האמריקני שוב ושוב את תוכניתו להוצאת כלל תושבי רצועת עזה למדינות אחרות. בעקבות איומי חמאס בפיצוץ העסקה, טראמפ החריף מאוד את הטון ואמר כי "אם כל החטופים לא ישוחררו עד שבת ב־12:00 בצהריים - הייתי מבטל את הפסקת האש, שהגיהינום יתפרץ. כולם. ולא בטפטופים, לא שניים, או אחד או שלושה או ארבעה. שבת בשעה 12:00 - ואחרי זה תן לגיהינום לפרוץ". טראמפ הדגיש כי זו המלצתו לממשלת ישראל, אך הבחירה בידה. טראמפ חזר על האמירה הזאת גם בפגישותיו עם מלך ירדן עבדאללה במהלך השבוע, ואף הוסיף כי העזתים לא יוכלו לחזור לרצועה בעתיד.
בעקבות הדברים המערכת המדינית בישראל התכנסה לשורה ארוכה של התייעצויות, שהשפיעו באופן ישיר גם על המגרש הפוליטי. בדיון בקבינט שנערך ביום שלישי השבוע לא התקיימה הצבעה, אך פורסמה הצהרה כי ישראל מאמצת את דברי טראמפ במלואם. למרות ההצהרה שיצאה מהקבינט, בפועל התקבלה בו גישה עמומה בהרבה, שגם השתקפה בשלל המסרים הסותרים למחצה שיצאו מלשכת נתניהו.
כך למשל, אף שטראמפ אמר בצורה מפורשת שכל החטופים ישוחררו בשחרור הקרוב, בישראל החליטו שלא לנקוב במספר מדויק, כשהמטרה המוצהרת של מרבית שרי הקבינט היא לנסות לשמר את ההסכם ככל הניתן. בתוך כך, ולאור העדכונים המודיעיניים שדיווחנו עליהם בראשית הכתבה, הוחלט בקבינט להתכונן לחידוש הלחימה ברצועה, ובין היתר הוכרז על גיוס מחודש של כוחות מילואים.
במהלך הדיון בקבינט התגלה קונצנזוס בין השרים באמירה כי העסקה נבנתה בצורה רעה למדי. "ברור לכולם, גם למי שתמך ועדיין תומך בעסקה, שהיא נבנתה נורא ואיום. לכן גם הוחלט על שינויים בצוות המשא ומתן. השלבים שלה נבנו בצורה לא נכונה. גם אם משלמים את המחיר הכבד הזה, יש דרך לעשות זאת", אומר גורם בכיר בקבינט ל'בשבע'.
מה הוביל ליצירת הקונצנזוס הזה? הרי במקור הוא לא היה קיים.
"הם רואים את הדיווחים והמודיעין שמגיע. סוף סוף חברי הקבינט גם קוראים את החומרים ולא מחכים רק לעדכון בישיבה. לחלקם הייתה תקווה שחמאס לא ישקם כל כך מהר את היכולות שלו, אבל היום כבר ברור לכולם שהוא משקם אותן בקצב מהיר מאוד".
אם זה המצב, מדוע מרבית חברי הקבינט עדיין תומכים בהמשך ביצוע העסקה?
"מכמה סיבות עיקריות. הראשונה, כדי לראות כמה שיותר חטופים חוזרים הביתה. אם כבר הלכנו לעסקה גרועה, לפחות שנוציא ממנה את מה שאפשר. השנייה, לא רוצים שמבחינה בין־לאומית ישראל תיתפס כצד שמפר את ההסכם. ברור לכל אדם הגון שמי שמפר את ההסכם זה חמאס, וברור לכולם שהוא לא רוצה להגיע להסכם נוסף, כי אין לו אינטרס בכך. הבעיה היא שחמאס תמיד היה יעיל מאוד במלחמת תודעה, וידידיו בעולם כבר עובדים כדי לקבע את הנרטיב שלו כאילו ישראל היא זאת שמפרה את ההסכם. מזה רוצים להימנע".
השינוי מתחיל אצלנו
בדרג המדיני ברור כי לא יהיה שלב ב' לעסקה, אף שהדיונים עליו היו אמורים להתחיל השבוע. לא רק בחמאס לא מעוניינים לחתום על שלב נוסף, גם בישראל לא ששים לעשות זאת. בדיון בקבינט ביום שלישי הייתה הסכמה מלאה של כל חבריו לדבוק בהחלטה שהתקבלה בהצבעה על עסקת החטופים, ששלב ב' יכלול את התפרקותו המלאה של חמאס מנשקו ואת יציאתו מהרצועה. מדובר בשני תנאים שידוע מראש שחמאס לא יסכים להם.
אחד המתנגדים הבולטים בקבינט לחתימה על שלב ב' של העסקה הוא נתניהו, שדחף לחתימה על שלב א'. לצד התנגדותו להתקדמות לשלב ב', ראש הממשלה מעוניין להרחיב את שלב א', ככל שהדבר יתאפשר, במטרה לשחרר עוד חטופים. כאמור, לא ברור אם הדבר אפשרי למעשה.
הצהרותיו של הנשיא טראמפ, שאיגפו את ראש הממשלה נתניהו מימין, התקבלו אצל מרבית הציבור הישראלי בשמחה יתרה, במיוחד בצד הימני במפה הפוליטית. אך לצד זאת יש המתריעים כי מדובר בחזון שאולי נראה טוב על הנייר, אך בפועל הוא חסר סיכוי לביצוע, והתבססות עליו עלולה לסבך את ישראל.
"בהחלט אפשר להבין את ההתבשמות מהדברים של טראמפ, אבל העובדה שישראל מקבלת את ההחלטות שלה על בסיס אותן הצהרות היא בעיה חמורה", אומר רמי איגרא, לשעבר ראש חטיבת השבויים והנעדרים במוסד.
למה? הרי אנחנו רואים שהוא חוזר על הדברים האלה שוב ושוב, כלומר לא מדובר באיזו גחמה או שליפה מהמותן, אלא לכל הפחות חזון שהוא בהחלט מכוון אליו?
"קודם כול, העקביות שלו היא משהו שנתון לדיון. דבר שני, מדובר בחזון שמגיע מהעולמות של סיפוח קנדה או רכישת גרינלנד. אלה מחוזות של הזיה, לא של רעיון רציני. לא סתם כתב ג'ון בולטון, היועץ לביטחון לאומי בממשל הקודם שלו, שהמזל של העולם הוא שטראמפ שוכח עד 12 בצהריים מה הוא תכנן ב־8 בבוקר. אי אפשר לקחת את האמירות האלה כתוכנית עבודה. זה יתפוצץ לנו בפרצוף".
אבל שוב, טראמפ חוזר על הדברים האלה פעמים רבות, כולל בפגישה עם מלך ירדן, שעליו הוא רוצה לכפות קליטת עזתים.
"זה לא הופך את ההצהרות שלו לתוכנית מבוססת. כדי שלדברים הללו תהיה אחיזה במציאות, צריך לראות כיצד אפשר ליישם אותם. אילו מנופי לחץ יש לטראמפ על חמאס? אילו מנופי לחץ יש לו על מצרים וירדן? הוא אומר שהוא יעצור להן את הסיוע הכלכלי הנרחב, אבל בפועל הדבר היחיד שזה יעשה יהיה להרחיק אותן מארצות הברית לזרועותיהן של רוסיה וסין. הרי מצרים בימי המלחמה הקרה נתמכה על ידי ברית המועצות, לא תהיה לה בעיה לחזור לשם. לכן לא מדובר בהצהרות ריאליות, והחלק העצוב הוא שעל בסיסן אנחנו מקדמים את המדיניות שלנו".
איגרא סבור כי בניגוד למצרים, ירדן וחמאס, שלטראמפ אין מנופי לחץ יעילים עליהן, על ישראל יש לו. "ראינו את זה גם בעסקה הראשונה, ולכן אני חושש שמתוך כל הדיבורים היפים בסוף אנחנו אלה שנצטרך לשלם את המחיר של עסקה גרועה נוספת, בדיוק כמו שהנוכחית נוראית".
באילו מישורים?
"בעסקה הנוכחית למעשה נתנו לחמאס את מה שהוא רצה. הוא הוכיח לעולם הערבי שהוא נשאר הריבון בעזה, ולמעשה ניצח את ישראל. זה מחזק אותו בצורה בלתי רגילה בתוך הרצועה, בתוך יהודה ושומרון, וגם במקומות כמו ירדן. אגב, זאת אחת התשובות לשאלה מדוע להעביר את העזתים לירדן זה רעיון נוראי, כי במקום לקבל את חמאס בעזה, נקבל אותו בירדן עם קו ישיר לאיראן. העסקה הקודמת הייתה עסקת כניעה, ומכיוון שאני לא רואה כיצד טראמפ יוכל לכפות על חמאס להיכנע, ומצד שני הוא כן רוצה לסיים מלחמות, אני לא רואה איך אנחנו יוצאים בצורה טובה מהמצב. זאת המציאות שאליה גרר אותנו נתניהו בהחלטות שלו שהובילו לעסקה הקודמת, ואנחנו נשלם על זה מחירים מאוד יקרים".
על אילו החלטות בניהול המלחמה אתה מדבר?
"על אי הצבת חלופה שלטונית לחמאס ברצועה. אפילו לא משטר צבאי ישראלי. אם אנחנו לא מציבים חלופה שלטונית, בין שמדובר ברשות של אבו מאזן ובין שמדובר בשליטה ישראלית צבאית בשטח עד לבניית חלופה מקומית, איך אפשר להכריע את חמאס? לאורך כל חודשי המלחמה נתניהו סירב ללכת לכיוון הזה, ועכשיו זה מתפוצץ לנו בפנים".
לצד ההסתייגות שמציג איגרא בדבריו, רבים אחרים, במיוחד בשורות המערכת הפוליטית, מציגים תמונה אחרת לחלוטין. "הדברים של טראמפ הם בראש ובראשונה שינוי של השיח", אומר חבר ועדת החוץ והביטחון, חבר הכנסת עמית הלוי. "הוא הציב רעיון חדש. כזה שלא היה על השולחן עד כה. יש לזה חשיבות עצומה. כל הפתרונות שהיו על השולחן עד היום הם עוד מאותו הדבר, והדבר הזה הוביל ל־7 באוקטובר. זה לא אומר שאפשר להסתפק רק בהצהרות של טראמפ. ברור שזה בסיס שעליו צריך לבנות מערכת שלמה שתקבֵע את הלגיטימיות של הרעיון. מערכת שתשכנע את העולם המערבי כי אין באמת חלופה אחרת למצב".
אתה מדבר על תהליך ארוך טווח. בסוף על בסיס ההצהרות האלה מתקבלות החלטות על ניהול הפסקת האש ועל שלבי עסקה עתידיים או על חזרה למלחמה. אלה שני דברים שונים.
"נכון, אבל חשיבות הדברים של טראמפ היא לא רק בחזון האחר שהוא מציב, אלא גם ביחס למדיניות שתתרחש בזמן הקרוב. הוא נותן מטרייה וגיבוי בין־לאומיים חזקים מאוד. למעשה הוא מסיר מעלינו את המגבלות של ממשל ביידן, ונותן לנו את היכולת לבחור להתנהל אחרת ממה שראינו עד כה. עכשיו האחריות שלנו לעשות את זה, כי עד עכשיו לא נלחמנו בצורה הזאת".
אנחנו יודעים לעשות את זה?
"זה מצריך שינוי תפיסה, שמסתדר גם עם רעיון ההגירה של טראמפ. התפיסה של מערכת הביטחון של ישראל צריכה להיות שהגבול של ישראל עובר לים ולציר פילדלפי, לא בזיקים, כרם שלום או נחל עוז. זה אומר שאנחנו עוברים לשיטת לחימה של ניקוי השטח בצורה יסודית, נקודה אחר נקודה, הוצאת העזתים מהרצועה, כשבשלב הראשון מדובר במי שרוצים. צריך לזכור, לא מדובר באוכלוסייה ענקית, אלא ב־250 אלף משפחות בלבד. מעל לכול, אנחנו צריכים להילחם אחרת ממה שנלחמנו עד עכשיו".
ואשאל שוב, אנחנו יודעים לעשות זאת? הרי אפילו צעדים כמו הרעה של ממש בתנאי המאסר של מחבלים במטרה להפעיל לחץ על שחרור החטופים לא ממש ביצענו בצורה נרחבת, וזה למרות שאנחנו יודעים שמדובר במנוף לחץ מאיים במיוחד בעבור חמאס.
"זאת שאלה קשה, כי עליה תקום ותיפול כל האופרציה הזאת. אם לא נדע לשנות את התפיסה שלנו, וכפועל יוצא גם את כל התוכניות המבצעיות, לא נצליח לעמוד במשימה ולנצל את ההזדמנות שיש לנו כרגע".
וכל זה מחזיר אותנו לעסקת החטופים. כרגע חמאס עדיין נע על הציר שבין פיצוץ העסקה לבין חידושה. הדברים שאתה אומר משמעותם שלא יהיה שלב ב' לעסקה, ולא ברור אם שלב א' יושלם. איך ישראל תחזיר את שאר החטופים?
"צריך להיות הוגנים ולומר את האמת: חמאס מעולם לא התכוון לשחרר את כולם, והשבוע ראינו שזה אכן המצב. באופן אישי לא הופתעתי מהפרת ההסכם של חמאס, כי מבחינתם בכלל לא מדובר בעסקה בכללים מערביים. לא צריך להיות מופתעים ממצב החטופים ומההפרות של ההסכם. מי שלא רימה את עצמו ידע שזה יקרה".
"בגלל השיח הרדוד שבחר להקצין אנחנו לא מצליחים להסתכל על המציאות בצורה נכונה", אומר חבר הכנסת מתן כהנא מהמחנה הממלכתי. "כל מי שמדבר על ניצחון מוחלט מוכר לוקש לציבור, וכל מי שדורש עסקה עכשיו ובכל מחיר גם משקר לעצמו. כולנו יכולים לחשוב על מחירים שלא נהיה מוכנים לשלם. ברגע שהשיח מתנקז לשני הקצוות, אנחנו לא יכולים לנהל את הדיון האמיתי על המשך העסקה".
את הדיון על העסקה ומחיריה כולנו מכירים. בסוף המציאות היא שחמאס החליט לכל הפחות להערים קשיים על ביצוע שלב א', כשלא ברור אם הוא בכלל מעוניין בשלב ב'.
"ברור שבעסקה יש שני צדדים, וכאשר אחד הצדדים לא רוצה ללכת להסכם או מפר את ההסכם שכבר כתוב, אין מה לעשות וחייבים לגבות ממנו מחיר כבד מאוד. אבל עוד קודם לכן אנחנו צריכים להחליט בתוכנו אם אנחנו מעוניינים בשלב ב' של העסקה. באופן אישי אני חושב שצריך להשלים את העסקה ולחתום על שלב ב', כי אני יודע שהמלחמה מול חמאס תימשך עוד שנים ארוכות, עם או בלי קשר לעסקה. אבל עם זאת אסור לפסול את העמדה של מתנגדי העסקה. הטיעונים שלהם כבדי משקל, ועד היום הוכחו כנכונים. שחרור מחבלים הוביל לעוד טרור".
אם כך למה ללכת להמשך העסקה?
"כי הדבר הכי מסוכן לנו הוא שסע חברתי שלא ניתן לאיחוי. זה מה שימנע מאיתנו את היכולת להתמודד מול אויבינו. השסע הזה הוא השארת חטופים בידי חמאס. תאמין לי שאני מאוד רוצה להשמיד את חמאס, ואני יודע שמדובר בארגון שעוד ייתן לנו מספיק סיבות לעשות זאת בעתיד. אבל כרגע זה מה שחשוב. במלחמה לא יחזרו חטופים חיים. בעסקה כן".
אנחנו יודעים מה חמאס דורש בעסקה השנייה, וזה למעשה שיקומו המוחלט, צבאית ואזרחית. זה מחיר הגיוני בעיניך?
"ברור שהעסקה הבאה צריכה לכלול פירוז מוחלט של הרצועה ואי התעצמות של חמאס".
ולאור הקביעה שחמאס לא יקבל את התנאים האלה, מה לדעתך ישראל צריכה לעשות?
"לגבות מחיר כבד מאוד, שיבהיר לחמאס שאין לו דרך אחרת. מדובר בגיהינום שטראמפ דיבר עליו".
חידוש הלחימה בתמורה לחידוש השותפות
כאמור, דבריו של טראמפ סחררו לא רק את המהלכים המדיניים, אלא גם את הזירה הפוליטית. הכוונה במיוחד למערכת היחסים שבין הקואליציה למפלגת עוצמה יהודית. כזכור, בעקבות חתימת ההסכם פרשה המפלגה מהקואליציה, והתנתה את חזרתה בחידוש הלחימה. מאז דברי טראמפ ישנן קריאות הולכות וחוזרות מצד נתניהו לכיוונו של בן גביר לחזור לממשלה, אך האחרון לא ממהר לעשות זאת. גורמים בעוצמה יהודית אומרים ל'בשבע' כי הסיבה לכך היא שהמפלגה לא יכולה לחזור לקואליציה על בסיס הבטחות לחידוש הלחימה ולשינוי אופי הלחימה, רק כדי לגלות בפועל שדבר לא השתנה.
בינתיים הניחו במפלגה שלוש הצעות חוק שנועדו לקבע עובדות בשטח ולחייב שינוי באופי הפעולה של ישראל. שלושת החוקים הם חוק עידוד הגירה מרצון, חוק איסור הכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה, וחוק הפרימטר שנועד לחייב את צה"ל לאכוף בצורה תקיפה יותר את ההגבלות במרחב, כולל שינויים בהוראות הפתיחה באש. במפלגה ביקשו פטור מהנחה לחוק עידוד הגירה מרצון, שנועד לייצר את התשתית שאיתה יהיה אפשר לקדם, לפחות מהצד הישראלי, את תוכנית טראמפ, אך בקואליציה החליטו לדחות בשבועיים את הפטור, במטרה לקיים עליו דיון בקבינט.
גורמים במפלגה אומרים ל'בשבע' כי החוקים הללו נועדו לשמש כאבטיפוס לחזרת המפלגה לקואליציה, אך אם יינתנו להם ערובות אחרות, או יבוצעו בשטח מהלכים אחרים שיקדמו הן את חזרת ישראל ללחימה והן את שינוי אופייה, המפלגה תחבור מחדש לקואליציה. נתניהו מבחינתו לוחץ שהמהלך יצא לפועל כמה שיותר מהר, לאור ההצבעות הרגישות על חוק הגיוס והתקציב שאמורות להיות בקרוב, וכרגע הקואליציה מחזיקה ברוב שברירי בלבד בהן.