
פרופ' אהוד גרוסמן, נשיא אוניברסיטת אריאל, דיבר בכנס ירושלים ה-22 של העיתון בשבע וערוץ 7.
במהלך נאומו, דיבר פרופ' גרוסמן על השפעת האקדמיה על הקהילה המקומית, תוך הצגת הדוגמאות של עמק הסיליקון ואריאל. הוא הסביר כיצד מוסדות אקדמיים יכולים לתרום להתפתחות כלכלית, תעסוקתית ותרבותית של האזור שבו הם פועלים, אך גם הצביע על האתגרים הכרוכים בכך.
"אנחנו מכירים סיפורים על ערים קטנות שהפכו למוקדי חדשנות עולמיים", אמר פרופ' גרוסמן, "תראו את סטנפורד, שהביאה לעולם את גוגל, פייסבוק וטסלה, והפכה את האזור לליבה של עמק הסיליקון. תהליך דומה קרה באריאל".
לדבריו, בשנות ה-80 הייתה אריאל יישוב קטן עם תעסוקה מוגבלת, אך מאז הקמת המרכז האקדמי, שהתפתח למכללה ובהמשך לאוניברסיטה, המקום צמח משמעותית. כיום העיר מהווה מוקד משיכה לסטודנטים, משקיעים ותעשיות הייטק.
עם זאת, פרופ' גרוסמן ציין כי לצמיחת מוסדות אקדמיים יש גם השפעות שליליות. אחת הבעיות המרכזיות היא עליית מחירי הדיור, הנובעת מהביקוש הגובר למגורים בקרבת האוניברסיטה. מגמה זו פוגעת בתושבים הוותיקים, שכן מחירי השכירות עולים, מה שמוביל לדחיקת אוכלוסיות מוחלשות.
אתגר נוסף הוא התחבורה והעומס בכבישים. "אריאל היא עיר קטנה עם כניסה אחת בלבד", אמר, "תחילת שנת הלימודים מביאה איתה עומס תחבורתי כבד ובעיות חניה, שמקשות הן על הסטודנטים והן על התושבים המקומיים". בעיה נוספת היא המתח החברתי בין הסטודנטים לתושבים, הנובע מהבדלי אורח חיים וציפיות שונות מהקהילה העירונית.
פרופ' גרוסמן הציג שורה של צעדים שנוקטת האוניברסיטה כדי לחזק את הקשר עם הקהילה המקומית ולהבטיח שההשפעות החיוביות של האקדמיה יגברו על האתגרים:
- פיתוח כלכלי ותעסוקה: אוניברסיטת אריאל היא המעסיק הגדול ביותר בשומרון, כאשר 70% מעובדיה הם תושבי האזור.
- פרויקטים חינוכיים: האוניברסיטה מפעילה תוכניות חינוך ייחודיות כמו "אלפא" למחוננים, בוקר אקדמי לקשישים ויוזמות להנגשת ידע אקדמי לקהילה.
- תמיכה ביזמות מקומית: שיתוף פעולה עם עסקים מקומיים, חיבור ספקים מקומיים לשירותי אדמיניסטרציה והנגשת שירותים לסטודנטים ולתושבים.
- מעורבות חברתית: הוקם פורום משותף לחוקרי האוניברסיטה ולגורמים בעירייה, שמטרתו לייעל את שיתוף הפעולה בין העיר לאקדמיה.
בתחום הבריאות הציג גרוסמן יוזמות משמעותיות ובהן הקמת מרפאות מומחים, שבהן הסטודנטים לרפואה משתלבים בעבודה קלינית לצד רופאים מומחים. "סטודנט לרפואה לומד בבוקר תאוריה, ואז מצטרף לרופא במרפאה ורואה את החומר הלימודי מתורגם לפרקטיקה בזמן אמת", הסביר.
כחלק מהפעילות החברתית, הסטודנטים לפיזיותרפיה וריפוי בעיסוק פועלים בבתי הקשישים בעיר, מסייעים בטיפול רפואי, תרגול פיזי וקוגניטיבי ומעניקים תמיכה חברתית. בתחום העבודה הסוציאלית, האוניברסיטה מובילה יוזמות למאבק בבדידות בקרב קשישים חסרי עורף משפחתי, תוך שילוב סטודנטים בליווי ותמיכה אישית.
במבט קדימה הצהיר גרוסמן, "המשימה שלנו בשנים הקרובות היא טיפול ושיקום פצועי נפש. נעשה הכול כדי שהפצועים הפיזיים והנפשיים מהמלחמה יחלימו, ושיהיה להם עתיד טוב יותר".