אוהד עזרן בכנס ירושלים
אוהד עזרן בכנס ירושליםצילום: חיים טויטו

אוהד עזרן, סמנכ"ל המרכז הישראלי למוגנות ברשת, נשא דברים בכנס ירושלים ה-22 של העיתון בשבע וערוץ 7, והתמקד בסכנות הקיימות לילדים ובני נוער ברשת, תוך קריאה להקמת רשות לאומית להגנה ברשת ולחקיקה מחמירה בנושא.

עזרן פתח את דבריו בכך שהמצב הנוכחי של ילדים ובני נוער ברשת מהווה "מצב חירום לאומי" מבחינת היקפי הפגיעות. "גיל המסירה של סמארטפון אישי לילד בישראל הוא 6.5 שנים, עוד לפני כיתה א'", הציג עזרן נתון מדוח בזק בינלאומי, והשווה, "בארה"ב הגיל הממוצע למסירת טלפון חכם לילדים הוא 11, לקראת כיתה ח'".

מעבר לכך, השהות מול מסכים עומדת על כ-12 שעות ביום בממוצע. "אם ילד ישן 7-8 שעות, נותרות לו רק 3-4 שעות ביום שהוא אינו מול מסך", הדגיש עזרן. "משמעות הנתון היא שרוב חיי הילדים מתקיימים בתוך המסכים, והשלכות לכך הן רדיקליות".

לפי עזרן, 70% מהילדים בישראל מחזיקים בכל שלוש הרשתות החברתיות הפופולריות – פייסבוק, אינסטגרם וטיקטוק – למרות שהשימוש בהן מותר רק מגיל 13. "אין בישראל תקצוב הולם להגנה על ילדים ברשת, למרות שהבעיה הזו חמורה לא פחות מתאונות דרכים", טען.

הוא הדגיש גם את ההשלכות של חשיפה לתכנים פוגעניים, במיוחד מאז תחילת המלחמה, "ילדים נחשפים לתמונות של גופות חיילים, כריתת ראשים וגרירת גופות – דברים שגם למבוגרים קשה להתמודד איתם. יותר מ-30% מהילדים מחזיקים בחשבון טלגרם, שם הם חשופים לחומרים האלה".

גיל החשיפה לתכנים פורנוגרפיים ואלימים הוא בין כיתה א' לכיתה ב', מה שהופך את ישראל לאחת המדינות בעלות נתוני החשיפה הגבוהים בעולם. "החשיפה מביאה ילדים לא רק לצרוך את התכנים אלא גם ליצור אותם. רבע מהסרטונים האינטימיים ברשת מופצים על ידי קטינים, שמצלמים את עצמם או את חבריהם".

בהשוואה לתאונות דרכים, שם יש כ-20,000 נפגעים בשנה, עזרן ציין כי מספר הפגיעות הקשות הקשורות לרשת עומד על כ-50,000 מקרים בשנה. "מוקד 105, המטפל בפגיעות ילדים ברשת, מקבל כ-12,000 פניות בשנה, וזה עם תת-דיווח של 80%", הדגיש.

בנוסף, הוא הזהיר מפני תופעת "ייצור הכנסה מתוכן אינטימי" בקרב קטינים. "מאות נערים רק מירושלים שבחודשים האחרונים נפתחו נגדם תיקים במשטרה בגין הפצת תכנים כאלה. המספרים מטורפים, ואין מספרים כאלה באלכוהול, סיגריות, סמים או תאונות דרכים".

עזרן הדגיש כי "מדינת ישראל חייבת להקים רשות לאומית להגנה ברשת ולחוקק חוקים שיגנו על ילדים". הוא הביא דוגמאות ממדינות העולם, "בצרפת, נשיא המדינה יוזם חוק האוסר על ילדים מתחת לגיל 16 להחזיק בסמארטפון עם רשתות חברתיות. באוסטרליה, לא רק שזה אסור – אלא שהחברות עצמן מחויבות לחסום משתמשים מתחת לגיל 16, אחרת הן נקנסות".

הוא סיכם בקריאה לפעולה, "מאז המלחמה, יש תנועה וולונטרית של הורים שמוציאים סמארטפונים מבתי הספר. ראש עיריית תל אביב כבר הכריז שאף בית ספר יסודי ותיכון לא יאפשר שימוש בסמארטפון בבית הספר, וגם בירושלים אימצו זאת. ראשי רשויות צריכים לעודד את זה. אני קורא למקבלי ההחלטות להוביל שינוי חקיקה ולספק פתרונות טכנולוגיים שיגנו על הילדים שלנו".