לקראת הבחירות לרבנים הראשיים, בחירות שיתקיימו ביום ראשון הקרוב במלון רמדה שבירושלים, מתארח באולפן ערוץ 7 הפרשן החרדי אבי רבינא לשיחה על הסערה סביב מערכת הבחירות העומדת לקראת סיום.
בהיבט הטכני מזכיר רבינא כי הבחירות לרבנים הראשיים מתבצעות בפני 140 חברי הגוף הבוחר ובו רבנים, חברי כנסת, ראשי ערים וראשי מועצות דתיות, והשאלה שעשויה להכריע היא החלוקה הפוליטית בתוך הגוף הבוחר.
"לדגל התורה יש כוח, אבל לא מאוד גדול בקרב הגוף הבוחר, עשרה קולות בסך הכול, אבל כאשר הקולות הללו מתפצלים בין חמישה מועמדים זה משמעותי מאוד. צריך לזכור שלמשרת הרב הראשי האשכנזי מתמודדים חמישה רבנים, הרב אליעזר איגרא, הרב מאיר כהנא, הרב משה חיים לאו, הרב קלמן בר והרב מיכה הלוי. למשרת הראשון לציון מתמודדים שלושה רבנים, הרב דוד יוסף, הרב שמואל אליהו והרב עמוס. דגל התורה אינה כוח גדול ולכן היא לא גורם משמעותי בבחירות הללו, אבל בגלל שהקולות מתפצלים בין חמישה מועמדים תמיכה של חמישה קולות תהיה מאוד משמעותית".
בהתייחס לאירועים בלילה האחרון בבני ברק סביב התמיכה, כן או לא, ברב מיכה הלוי, אומר רבינא כי מדובר באירוע מבלבל. "מצד אחד, דגל התורה אמרה שהיא לא רוצה לקחת חלק, שישנו דיל בין דרעי וסמוטריץ' לבחירה ברב מיכה הלוי וברב דוד יוסף, ומאחר ולא שיתפתם אותנו בדיל הזה תנו לנו להסתדר לבד. אלה היו הקולות בדגל התורה למרות לחצים של סמוטריץ' מול גפני וחברים אחרים לתמוך ברב מיכה הלוי".
מה שקרה בלילה האחרון בבני ברק הוא ניסיון של עסקני הרבנים לקבע תמיכה ברב מיכה הלוי, ואכן בשעות הבוקר יצאה הודעה לפיה לכאורה הרבנים הליטאים תומכים ברב הלוי, אך "מסתבר שלא היה ולא נברא, ובתוך דקות ספורות יצאה הכחשה מבתי הרבנים", אומר רבינא ומציין את הפיצול הפנימי העמוק בדגל התורה, והדברים באים לידי ביטוי גם בסוגיית התמיכה במועמדי הבחירות. בעוד חלקים רבים במפלגה תומכים ברב קלמן בר, רב העיר נתניה, חלקים אחרים תומכים ברב מיכה הלוי. לפי שעה אין שם הכרעה.
רבינא מזכיר לכולנו בהקשר זה כי מדובר בבחירות חשאיות, כך שהבטחות לרב כזה או אחר טובות עד לרגע הבחירה עצמו, "בסוף כל אחד נמצא מול הקלפי עם מצפונו, ושם ייקבע מי יהיה הרב הראשי".
בהתייחס לכוחו של אריה דרעי כיום לעומת מערכות קודמות, סבור רבינא כי המציאות שונה לחלוטין, גם בשל זהותם של הרבנים המועמדים. בעוד בפעם הקודמת המועמד היה הרב דוד סתיו שהדעות עליו היו חלוקות, הרי ש"כיום המועמד הוא הרב מאיר כהנא, מי שמייצג בגאון את הציונות הדתית, מועמד שוועדת הרבנים הבכירה של הציונות הדתית קבעה שהוא המועמד שייתמך על ידי הציונות הדתית, אבל פתאום נוצר בלבול ומלשכתו של סמוטריץ' נשמעו קולות אחרים, שמעדיפים את הרב הלוי על הרב כהנא, ואני לא יודע אם מדובר במסיבות פוליטיות, אבל הדבר הזה נתפס רע מאוד בציונות הדתית".
בהתייחס להסברים שהעניק סמוטריץ' להתלבטות בה הוא מצוי וטענתו לפיה הרב אריאל השיב את המנדט לועדת הרבנים בעוד הוא עצמו מחויב למינוי רב ציוני דתי במהלך פוליטי כזה או אחר ואינו מחויב לזהותו של רב מסוים, אומר רבינא כי "מבחינת הרב יעקב אריאל הייתה הכחשה נוספת. הוא אמר שהכוח בידי הוועדה ומה שהיא קבעה קדוש".
בנוסף הוא מציין כי נכון לבחון את הדבר על פי האופן בו האירוע מתקבל ברחוב הציוני הדתי שרואה כי וועדה ובה עשרות רבנים בכירים התכנסה וקבעה שהרב מאיר כהנא הוא מועמד הציונות הדתית, "ויותר מכך, גם סמוטריץ' עצמו אמר שכל מה שתאמר הוועדה קדוש. יכול להיות שיש אחר כך התחמקויות וסיבות למה לא לתמוך ברב מאיר כהנא, אבל זה לא מצטייר טוב. זה נראה רע ומסיבות פוליטיות צרות".
רבינא מעריך שמאחורי שינוי העמדה בציונות הדתית עומדות סיבות פוליטיות, "אבל הוא (סמוטריץ') עומד לצאת קרח מכאן ומכאן. ראשית, כי אם אתה לא רוצה לשמוע לוועדת הרבנים, לפחות תלך עם המועמד המנצח. יש סביב הרב כהנא הילה כמועמד ציוני דתי ובגוף הבוחר יש לא רק בוחרים שמזוהים עם ש"ס, אלא ראשי ערים שמבחינתם רוצים מועמד ציוני דתי ולא רב חרדי. ראינו את הרב כהנא שלקח חלק בלחימה בעזה, וזה מדבר לחלק נכבד מהגוף הבוחר. העניין השני הוא שהיו רגעים בהם הוצע לרבנים חרדים לצאת במתקפות נגד הרב מאיר כהנא בטענה שהוא ליבראלי והם בלמו את זה כי הם מבינים שאי אפשר לעשות שקר בנפשך, וזו עוד בעיה לזרם החרד"לי והחרדי, והעניין הזה ישחק בסוף לטובת הרב מאיר כהנא", אומר רבינא המדגיש כי הוא רחוק מהיכולת לשער ולנחש מי ייבחר בסופו של יום.
בעיני רבינא מדובר במבחן גדול לבצלאל סמוטריץ' ולדרעי, שכן בהחלט יתכן שלמרות התמיכה הרשמית שלו ברב מיכה הלוי, תוצאות הבחירות עשויות להביא לבחירתו של הרב מאיר כהנא. בגוף הבוחר, אומר רבינא, ישנם רבים שיצטרכו יום למחרת הבחירות את דרעי וסמוטריץ' על מנת לקדם את ענייני הרשות שלהם, "וכאן הפער בין ההצבעה החשאית ובין מה שקורה בגלוי".
רבינא מעריך שבכוחו של דרעי להביא ארבעים קולות שיתמכו בעמדתו, ועם זאת הוא מסביר כי כוחו של דרעי קטן מבעבר. "השאלה היא האם מבחינת אותם ארבעים קולות מה שדרעי אומר קדוש. היום אין תמיכה רשמית של מועצת חכמי התורה בדיל הזה של סמוטריץ' ודרעי. יש במועצת חכמי התורה שני רבנים בכירים, הרב אלבז והרב בצלאל, שתומכים ברבנים אחרים, וזו השאלה. יתכן שדרעי ירים טלפונים לכל מועמד אבל יגידו לו שאם אין תמיכה רבנית במועמד שלך, לא אתמוך בו. לכן, עם כל הכוח הקואליציוני, מדובר בהצבעה חשאית ובהחלט יתכן שמצפונית אנשים יגידו שהם רוצים את הרב כהנא, הרב בר או אחרים בגלל היכרות או בגלל עמדות".
ובהתייחס למועמדות לכהונת הראשון לציון, הרב הספרדי הראשי, נשאל רבינא אודות מועמדותו של הרב שמואל אליהו, והוא אומר כי תמוהה בעיניו התמודדותו של הרב אליהו מלכתחילה בפעם השנייה, כאשר ידוע שהרב דוד יוסף הוא שכנראה ייבחר. "לא כדאי למטה הרב דוד יוסף להיכנס לשאננות, כי לפעמים לשאננות כזו נכנס רב אחר, אולי הרב עמוס ואולי הרב אליהו, שיכולים להפתיע, אבל לא נראה לי שזה מה שיקרה. אני סבור שהרב דוד יוסף עשה חריש עמוק בשנה האחרונה וצריך לזכור גם שנפטר השנה הרב יהודה דרעי שהיה יכול לפצל את הקולות של ש"ס, כך שנראה שזה די חתום וסגור".
על הצפוי ביום הבחירות עצמו, מציין רבינא כי ישנם לא מעט מחברי הגוף הבוחר שאינם מוצאים עניין לעזוב את עיסוקיהם, אם כראשי רשויות בצפון ובדרום העסוקים בענייני המלחמה, ולהגיע לבחירות בירושלים. אשר על כן התכונה סביב הבחירות תכלול הרבה מאוד מאמצים מצד המטות בשכנוע חברי הגוף הבוחר שאכן מדובר בבחירות חשובות ושנכון להצביע בעד המועמד שלהם.