בפרק חדש של הפודקאסט "על המשמעות", עו"ד תמיר דורטל מארח את הרב חיים נבון, סופר והוגה דעות, לשיחה על תפיסת הקדמה והאם יש מקום לזלזל בעבר.

הראיון נערך בעקבות צאת ספרו החדש של הרב נבון "תתיישנו", העוסק בנושא זה. אחת השאלות המרכזיות שעולה מהשיחה היא האם ייתכן שאבותינו, שחיו ללא טכנולוגיות מודרניות, הצליחו להתמודד עם אתגרים אנושיים בצורה טובה יותר מאיתנו.

הרב נבון טוען כי "אנשים מתייחסים לעבר בבוז שקשה מאוד לנמק אותו". במהלך הדיון, הוא מאתגר את התפיסה הפרוגרסיבית הרווחת, הרואה בהיסטוריה התפתחות לינארית של האנושות, ומציע נקודת מבט שמרנית המדגישה את החשיבות של לימוד מהעבר ושל שימור ערכים מסורתיים. דורטל ונבון דנים בטבע האדם, בהלכה, בפוליאמוריה, במתירנות מינית, בחינוך וילודה, ומעלים שאלות נוקבות לגבי עתיד החברה המערבית.

אחת הטענות המרכזיות שמעלה הרב נבון היא ש"קדמה טכנולוגית לא חייבת להיות מלווה בקדמה מוסרית". לדבריו, בעוד שהטכנולוגיה מתקדמת בקצב מהיר, אין הכרח להניח שקדמה זו תביא לשיפור בתחומים אחרים כמו מוסר, אושר או בריאות המשפחה. הוא מביא דוגמאות היסטוריות, כמו אמירת אמת בעולם העתיק, כדי להדגים כי אבותינו הצליחו להתמודד עם אתגרים מוסריים בצורה טובה יותר מאיתנו.

"העולם המערבי של המאה ה-21 הוא כנראה החברה הגרועה בהיסטוריה בהקמת משפחות והולדת ילדים", טוען הרב נבון. הוא מצביע על המשבר הדמוגרפי במערב, הבא לידי ביטוי בילודה שלילית ובעלייה בתחלואה הנפשית, כסימן להתפוררות ערכים מסורתיים. לדבריו, אם אנשים לא מתחתנים ולא יולדים, זהו "באג במערכת שקשה לחמוק ממנו". הרב נבון קורא לחברה המערבית ללמוד מאבותינו, שראו במשפחה וילדים ערך עליון.

במהלך השיחה, דורטל ונבון דנים גם בהשפעת הרב קוק והפילוסוף הגרמני הגל על תפיסת הקדמה, ובוחנים את משבר החינוך במערב. הרב נבון מבהיר כי הנחת היסוד שקדמה טכנולוגית מובילה בהכרח לקדמה מוסרית היא שגויה. הוא טוען שהשינויים החברתיים המלווים את הקדמה המודרנית, כמו מתירנות מינית ופוליאמוריה, הביאו לשחיקה בערכי המשפחה והקמת משפחות יציבות.